Последни новини

1. НОВИТЕ НАШЕНЦИ - Соня Йосифов
2. ЕВРОПА ДИРЕКТНО Смолян обявява конкурс за кратък разказ
3. България и Румъния се присъединяват към Шенген
4. Информационно-обучително събитие за читалищата в област Смолян
5. ЕК одобри 86,9 мил. евро в подкрепа на земеделските стопани
6. Йорданка Чобанова е новия ръководител на Представителството на ЕК в България
7. НОВИТЕ НАШЕНЦИ – д-р Надер Ябруди

Всички новини

Десет европрепоръки за пълноценна лятна почивка

Десет европрепоръки за пълноценна лятна почивка

Създадена на: 30 07 2009

Европейската комисия (ЕК) публикува десет препоръки към хората, които ще пътуват по време на отпуската си през лятото, съобщи институцията. Списъкът би трябвало "да помогне на пътуващите европейските граждани и на жителите от други страни, посещаващи Европа, да прекарат по-добре ваканцията си", заяви пред медиите еврокомисарят по транспорта Антонио Таяни.

Топ 10 на европрепоръките:

1. В случай на инцидент се обадете на безплатния европейски номер 112 за спешни случаи, който покрива територията на целия Европейски съюз (ЕС).

2. Не шофирайте, ако сте под влиянието на алкохол или наркотици. Една от всеки четири пътни злополуки е в резултат от консумацията на алкохол или наркотици.

3. Ако планирате да пътувате извън Европа, проверете черния списък на авиокомпаниите, които са забранени в ЕС, преди да си купите билет.

4. Когато се чекирате на летището, вземете само малки количества течности в ръчния си багаж (максимум 100 мл са позволени в дадена опаковка). Общото количество течности за един човек не бива да надхвърля един литър.

5. Ако полетът ви е отменен без предупреждение или откажат да ви качат на самолета, помолете за възстановяване на цената, която сте платили за билета, или пренасочване по друг маршрут. Имате право също на допълнителна парична компенсация и помощ.

6. Ако не ви позволят да се качите на самолета, защото има подозрения, че сте заразени с т.нар. свински грип - A(H1N1), имате право на възстановяване на парите за билета или пренасочване, комбинирани с парична компенсация, ако мярката не се основава на решение на санитарен орган или медицински сертификат.

7. Ако пътувате със самолет и имате някакви увреждания или намалена мобилност, никой няма право да ви дискриминира. Вие имате правото на безплатна помощ преди, по време на и след самото пътуване.

8. Когато резервирате своя самолетен билет онлайн, помнете, че крайната цена трябва ясно да бъде обозначена още на първата страница.

9. Ако багажът ви бъде изгубен или повреден, имате право да получите парична компенсация на стойност до 1100 евро. Не забравяйте, че имате само една седмица да заявите, че багажът ви е бил повреден, както и 21 дни, ако пристигането му се забави.

10. Когато купувате туристически пакет, уверете се, че цената и всичката необходима информация са ясно обозначени.

Източник на информацията:в."Дневник"

© 2008-2009 Нови Хоризонти, Europe Direct. Всички права запазени.
Europe Direct - Смолян Europe Direct