Последни новини

1. Йорданка Чобанова е новия ръководител на Представителството на ЕК в България
2. НОВИТЕ НАШЕНЦИ – д-р Надер Ябруди
3. ЕК одобри българска схема за държавна помощ за земеделски стопани
4. Преглед на резултатите, постигнати от Комисията „Фон дер Лайен“
5. Симулация на избори за Европейски парламент
6. Зимна икономическа прогноза от 2024 г.: забавено възстановяване на растежа и по-бързо намаляване на инфлацията
7. EК инвестира над 233 млн. евро в проекти за околна среда и климат

Всички новини

Покана за кандидатстване за квалификационни курсове и други дейности за квалификация по секторна програма „Коменски”

Покана за кандидатстване за квалификационни курсове и други дейности за квалификация по секторна програма „Коменски”

Създадена на: 22 07 2009

Центърът за развитие на човешките ресурси обявява Покана за кандидатстване за финансиране на участието на кадри, заети в сферата на средното образование, в Квалификационни курсове и други дейности за квалификация по секторна програма “Коменски”, които се провеждат в друга страна, участваща в Програмата “Учене през целия живот”. Дейностите, за които се кандидатства по настоящата покана, трябва да започват в периода 01.01.2010г.- 30.04.2010г. и да завършват най-късно на 10 юни 2010 г.

Квалификационната дейност трябва да се провежда в друга страна, участваща в Програмата „Учене през целия живот”, и може да бъде под формата на:

1. Квалификационен курс с продължителност минимум пет пълни работни дни:

А. Структуриран квалификационен курс за професионално развитие

В. Курс за изучаване на чужд език

2. Практика или Наблюдение в училище или друг вид подходяща организация, осъществяваща дейност в сферата на училищното образование

3. Участие в Европейска конференция или Семинар, организиран от

Мрежа „Коменски”,

Многостранни проекти „Коменски”,

Национална агенция,

Организация, работеща на европейско ниво в сферата на училищното образование.

За участие в Квалификационен курс, Практика, Наблюдение, Европейска конференция или Семинаp могат да кандидатстват лица, заети в сферата на училищното образование (преподавателски и непреподавателски кадри), което включва:

• Учители в сферата на предучилищното, средното общообразователно и професионалното обучение;

• Обучители на учители (в случаите, когато тези обучители са университетски преподаватели, те трябва да бъдат преподаватели по методика на преподаване на съответния предмет);

• Директори и други училищни управленски кадри;

• Персонал, ангажиран с междукултурно образование или с работа с деца на мигранти и на сезонни работници;

• Персонал, работещ с ученици със специални образователни потребности;

• Персонал, работещ с ученици в риск, като например медиатори и преподаватели извън рамките на училището (street educators);

• Съветници и кариерни консултанти;

• Инспектори, експерти;

• Бивши и безработни учители, завръщащи се към професията;

• Други кадри в сферата на средното образование.

“Чисто езикови” курсове (за изучаване на чужд език) се финансират единствено при условие, че кандидатът е:

• преподавател по предмет, който се преподава на чужд език;

• преподавател, който се преквалифицира в преподавател по чужд език;

• преподавател в предучилищна или начална училищна степен, от когото се изисква или ще се изисква да преподава чужд език;

• участник в Партньорство „Коменски”, който желае да се обучава на работния език на Партньорството;

• учител, кандидатстващ за курс, който предоставя обучение по някой от малко изучаваните и употребявани в Европейския съюз езици (извън английски, немски, френски и испански език).

Кандидатите следва да принадлежат към една от следните институции:

• Държавни, общински или частни училища и детски градини;

• МОН и РИО на МОН;

• Образователни центрове и Езикови школи;

• Други институции, занимаващи се със средно образование, или активно работещи с деца от средната общообразователната степен.

Избор на квалификационна дейност

Всеки кандидат следва сам да избере квалификационната дейност, за която да кандидатства, и да се свърже с организаторите (най-често по електронна поща), за да заяви желанието си и да бъде регистриран за участие в съответния курс или друг вид квалификационна дейност. Подходящ квалификационен курс може да бъде избран от електронния каталог на Европейската комисия: http://ec.europa.eu/education/trainingdatabase/. Възможно е да се кандидатства и за курс, който не е включен в базата данни.

Задължителни документи за кандидатстване

1. Формуляр за кандидатстване на български език (на хартиен и електронен носител – дискета или CD);

2. Професионална автобиография (Europass CV) на български език;

3. Europass езиков паспорт на български език

4. Писмо уверение от работодателя ;

5. Писмо за предварителна регистрация за курс от курсовия организатор или писмо за съгласие от организацията, където ще се проведе наблюдение/практика ;

6. Кратко описание на курса/квалификационната дейност (на езика на квалификационната дейност);

7. Програма на курса/квалификационната дейност (на езика на квалификационната дейност).

Всички кандидати следва да се запознаят с изискванията за попълване и подаване на Формуляра за кандидатстване, посочени в инструкциите в самия Формуляр. Документи, неотговарящи на посочените там изисквания, се обявяват за нелегитимни.

Формулярите за кандидатстване трябва да носят подпис на кандидата (със син химикал), както и печат на институцията, чийто представител е кандидатът, и да бъдат подписани (със син химикал) от лицето, официално представляващо институцията. Документи без подпис и/или печат се обявяват за нелегитимни.

Срокове за кандидатстване

Комплектованите в папка документи за кандидатстване трябва да бъдат изпратени с препоръчана поща най-късно на 15.09.2009г. на адрес:

Център за развитие на човешките ресурси

ул. “Граф Игнатиев” 15, ет. 3

1000 София

Секторна програма “Коменски” – Индивидуални квалификационни дейности

За дата на подаване на документите се счита датата на пощенското клеймо. Документи, подадени след тази дата, се определят като нелегитимни. Допълнително изпратени след крайния срок липсващи документи или страници от документи не се разглеждат. Документи на ръка не се приемат.

Настоящата Покана се отнася за квалификационни дейности, започващи в периода 01.01.2010 г. – 30.04.2010 г. и приключващи най-късно на 10.06.2010 г. Кандидатури за дейности извън този период няма да бъдат разглеждани и не важат за други крайни дати за кандидатстване.

Всеки кандидат може да подаде документи само за една квалификационна дейност в рамките на една Покана за кандидатстване.

През 2009г. няма да бъде отпускано финансиране на кандидати, които са участвали в квалификационна дейност по секторна програма „Коменски” през последните две години (считано от началната дата на провеждане на квалификационната дейност до крайната дата за подаване на документи). Кандидатите, които за подали предложения, въпреки че са получавали финансиране през последните две години, ще бъдат считани за нелегитимни.

Отпускано финансиране

Според правилата на секторна програма „Коменски” на одобрените кандидати се отпускат средства за покриването на следните категории разходи:

• Курсова такса – на база на сумата, определена от курсовия организатор и посочена във формуляра за кандидатстване. ЦРЧР ще отпуска пълния размер на курсовата такса, но не повече от 150 евро на ден (смятат се само дните на курса според приложената работна програма);

• Разходи за транспорт – отпускат се за покриване на разходите за транспорт от града на тръгване в България до града на провеждане на квалификационната дейност и обратно (кандидатът предварително прави справка колко средства ще са му нужни за транспорт и ги посочва във формуляра за кандидатстване). ЦРЧР ще намалява размера на средствата за транспорт, поискани от кандидата, ако те са необосновано високи.

• Разходи за издръжка – отпускат се 70% от регламентираната от Европейската комисия дневна ставка (посочена във Формуляра за кандидатстване) за съответната държава на провеждане на квалификационната дейност (при продължителност на дейността до 6 дни включително), или 80% от регламентираната от ЕК седмична ставка (във Формуляра за кандидатстване) за съответната държава на провеждане на квалификационната дейност (при продължителност на дейността над 6 дни), като общият размер на разходите за издръжка се изчислява на база брой дни зад граница по време на квалификационната дейност, в.т.ч. и дните за път.

• Други разходи – отпускат се до 100 евро за предварителна езикова подготовка на кандидата (в случаите, когато той не е преподавател по езика, на който се провежда квалификационната дейност, или не кандидатства за „чисто езиков курс”).

За да бъдат отпуснати средства по отделните бюджетни пера, те трябва да бъдат заложени във Формуляра за кандидатстване. ЦРЧР няма право да отпуска средства в по-голям размер от заложеното във Формуляра.

Съобщаване на резултатите

До 15.10.2009г. на всички кандидати ще бъде изпратено потвърждение за регистрация на кандидатурата.

Всички кандидати ще бъдат информирани за резултатите от селекцията до 30.11.2009г.

Резултатите от селекцията ще бъдат публикувани на Интернет страницата на ЦРЧР след приключване на оценката – в секция „Новини” и в секция „Коменски”, подсекция „Резултати от селекция”. Участниците, чиито кандидатури са одобрени за финансиране, ще бъдат поканени за сключване на договори.

За контакти и допълнителна информация:

Милена Караангова

тел.: 02 / 915 50 24

e-mail: mkaraangova@hrdc.bg

Интернет страница на ЦРЧР: http://hrdc.bg

Интернет страница на Европейската комисия: http://ec.europa.eu/education/llp/doc848_en.htm

Eлектронeн каталог на Европейската комисия: http://ec.europa.eu/education/trainingdatabase/

© 2008-2009 Нови Хоризонти, Europe Direct. Всички права запазени.
Europe Direct - Смолян Europe Direct