Последни новини

1. НОВИТЕ НАШЕНЦИ - Соня Йосифов
2. ЕВРОПА ДИРЕКТНО Смолян обявява конкурс за кратък разказ
3. България и Румъния се присъединяват към Шенген
4. Информационно-обучително събитие за читалищата в област Смолян
5. ЕК одобри 86,9 мил. евро в подкрепа на земеделските стопани
6. Йорданка Чобанова е новия ръководител на Представителството на ЕК в България
7. НОВИТЕ НАШЕНЦИ – д-р Надер Ябруди

Всички новини

Еврофинансиране за малките и средни предприятия

Еврофинансиране за малките и средни предприятия

Създадена на: 06 07 2009

Малките и средни предприятия заемат 99% от европейския нефинансов сектор, осигурявайки работни места за милиони европейци. Неслучайно те са наричани "гръбнакът на икономиката" и "двигателят на икономическите иновации" в ЕС. Затова през последните години европейските институции започнаха да развиват стратегии и политики, които да осигурят лесен и сигурен достъп до финансиране за малките и средни компании.

Основните инструменти за подпомагане на малкия бизнес в ЕС са програмите на ЕК и финансовите инструменти. За разлика от програмите, при които фирмите получават средства директно от Комисията или от националните компетенти органи, при финансовите инструменти финансирането става индиректно чрез банкови посредници.

Европейски програми за финансиране на МСП

Европейската комисия управлява тематични програми, които предоставят възможности за финансова подкрепа на проекти на МСП в различните сектори на икономиката.

Малките и средни предриятия могат да кандидатсват с проекти по следните програми:

LIFE + (2007-2013 г.)

С бюджет от 2.143 млрд. евро програмата предоставя финансиране за проекти в три основни приоритета: Природа и биоразнообразие, Политика за околната среда и управление, Информация и комуникация. Поканата за прием на проекти за 2009 г. вече е отворена, като предвидените средства са в размер на 250 млн. евро.

Рамкова програма "Конкурентоспособност и иновации" 2007-2013 г.

Програмата е един от мощните инструменти на ЕК за насърчаване на предприемачеството в ЕС. Разполага със солиден бюджет - 4,22 млрд. евро за периода 2007-2013 г. Разделена е на 3 подрограми: Програма за предприемачество и иновации, Програма за подпомагане на политиката в областта на информационните и комуникационните технологии и Програма Интелигентна енергия – Европа II.

Една от най-важните инициативи за МСП, финансирана по рамковата програма "Конкурентоспособност и иновации" е създаването на Enterprise Europe Network – транспевропейска мрежа от регионални центрове в подкрепа на малките и средни предприятия.

Седма рамкова програма за научни изледвания и технологично развитие (2007-2013 г.) - 7РП

7РП е главният инструмент на ЕС за финансиране на дейности за научно и технологично развитие. За целия програмен период са предвидени 50.5 млрд. евро.

Малките и средни предприятия могат да кандидатстват с иновативни проекти по следните подпрограми на 7РП:

- Програма "Сътрудничество" с бюджет 32.3 млрд. евро – ЕК насърчава уастието на МСП в "Съвместните технологични инициативи" СТИ

- Програма "Идеи" с бюджет 7.5 млрд. евро – в рамките на тази програма изледователски екипи от МСП могат да се състезават за финансиране на базата на високи технологични постижения

- Програма "Персонал" с бюжет 4.7 млрд. евро – МСП могат да се включат в "Индустриални партньорства/пътеки"

- Програма "Капацитети", Компонент "Изследвания в полза на МСП" с бюжет 1.3 млрд евро. Тази европейска инциатива е създадена с цел укрепване на капацитета и пазарното участие на МСП в областта на технологично-базираните продукти

Програма "Марко Поло II" (2007-2013 г.)

По тази програма могат да кандидатстват МСП с икономическа дейност в областта на транспорта. С бюджет от 400 млн. евро, Марко Поло цели да намали претовареността на пътните артерии, да подобри транспортирането на товари в екологичен план и да даде тласък на устойчивото развитие на европейските транпортни системи. Програмата подкрепя проекти в сферата на транспортните превози, логистиката, морските и пътни трасета.

Програма МЕДИЯ 2007

МЕДИА 2007 предоставя грантове за МСП, които развиват свеоята дейност в медийния и филмовия сектор. Общият бюджет на програмата за периода 2007-2013 г. е 755 млн. евро, които ще бъдат разпределени за обучения на медийни филмови професионалисти, развитие на филмови и продуцентски компании и за реализиране на транспевропейски продукции и кинофестивали.

Програма "Култура" 2007-2013 г.

Програмата разполага с бюджет от 400 млн. евро за финансиране на проекти за сътрудничество във всички области на културата и изкуството(сченични и визуални и изкуства, литература, театър, историческо и културни наследство идр.)

"Еразъм за млади предприемачи"

"Еразъм за млади преприемачи" е най-новата инициатива в рамките на програма "Учене през целия живот". Тя предоставя възможност за млади предприемачи, стартирали наскоро своя бизнес, или възнамерящи да създадат своя фирма, да натрупат опит и контакти, като прекарат известно време в голяма европейска компания.

Европейски финансови инструменти в помощ на МСП

Финансови инструменти по линия на Рамковата програма "Конкурентоспособност и иновации"

По линия на Рамковата програма "Конкурентоспособност и иновации" на ЕК са отделени 1 млрд. 130 млн. евро за предоставяне на заеми и други форми на кредитиране за малките и средни предприятия. Те са разделени на три финансови схеми под контрола на Европейския инвестиционен фонд(ЕИФ)

Инструмент за висок растеж и иновативни МСП (ИРИ)

ИРИ предоставя рисков капитал на МСП както в ранния етап на тяхната дейност, така и в по-напреднал етап от развитие на фирмата. В ранен етап обикновено инвестицията е в размер от 15 до 25% от рисковия капитал за проекта, като в определни случаи инвестицията може да достигне до 50%. За късния етап ЕИФ предоставя от 7.5 до 15% от стойността на рисковия капитал, но и в този случай финансирането може да достигне до 50%.

Осигуряването на средствата става чрез посредничеството на фондове, които предварително са се договорили с ЕИФ.

Гаранционен инструмент за МСП

Чрез този инструмент се осигуряват допълнителни гаранции за посредниците, с цел повишаване на дълговото финансиране за МСП. Достъпът до финансиране може да бъде под различни форми:

- достъп до кредитиране или заместващи форми на кредитиране, напр. лизингови операции

- предоставяне на микро кредити до 25 хил. евро на микропредриятия с персонал до 9 човека.

- достъп до капиталово и квази капиталово финансиране – за предприятия с персонал до 249 служители

- секюритизация

Схема за изграждане на капацитет – тя е насочена към изграждане на капацитета на самите финансови посредници, с цел по-добър и сигурен достъп до финансиране за МСП

Собствени инвестиции на Европейския инвестиционен фонд

ЕИФ предоставя ликвидни средства на МСП чрез два основни инструмента:

- Инструменти за рисков капитал

При този механизъм ЕИБ предоставя средства на финансови посредници, които да кредитират МСП. За България посредници на ЕИФ са Българската банка за развитие и Райфайзен банк.

- Гаранционни инструменти – чрез тях ЕИФ дава гаранции на банките, които кредитират МСП

Заеми на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ)

ЕИБ също осъществява схеми за финансиране на МСП. За периода 2008-2011 г. банката ще предостави 30 млрд. евро на МСП под формата кредити. Те са предназначени за материални и нематериални активи, както и за увеличаване на оборотния капитал на предприятията. Срокът за погасяване на кредитите е между 2 и 12 години, а максималният размер на средствата – 12.5 млн. евро.

Структурни фондове на ЕС

Структурните фондове на ЕС осигуряват огромен финансов ресурс на европейския бизнес, под формата на оперативни програми. В България малките и средни предприятия могат да се възползват от възможностите на програмите "Конкурентоспосбност", "Човешки ресурси", както и Програмата за развитие на селските райони и оперативната програма "Рибарство".

Освен оперативните програми на национално равнище, финансиране за МСП предоставят и трансевропейските инициативи JEREMIE и JASMINE.

JEREMIE е съвместна инициатива на ЕК, Европейската инвестиционна банка и Европейския инвестиционен фонд. Тя подобрява достъпа до финансиране на МСП чрез микрокредити, достъп до рисков капитал и банкови гаранции. Приоритет в рамките на JEREMIE се дава на микрикредитирането, трансфера на технологии и иновации, и подкрепата най-вече за новорегистрирани предприятия.

JASMINE също е организирана в сътрудничество между ЕК, ЕИБ и ЕИФ. Инициатиавата е насочена към подобряване на микрокредитирането чрез два основни инструмента: предоставяне на техническа помощ за институциите за микокредитиране и финансиране на дейностите на небанкови институции. JASMINE стартира тази година с начален бюджет от 50 млн. евро, предвидени за МСП и незаети лица, които искат да започнат собтвена стопанска дейност.

Полезни връзки:

Европейски портал за малките и средни предприятия

Enterprise Europe Network - България

Достъп до финансиране за МСП в ЕС - официална страница

Европейска мрежа Solvit

Онлайн портал Your Europe - Business

Генерална дирекция "Предприемачество и индустрия" на ЕК

Седма рамкова програма на ЕС

Източник на информацията: в. "Дневник"

© 2008-2009 Нови Хоризонти, Europe Direct. Всички права запазени.
Europe Direct - Смолян Europe Direct