Последни новини

1. Йорданка Чобанова е новия ръководител на Представителството на ЕК в България
2. НОВИТЕ НАШЕНЦИ – д-р Надер Ябруди
3. ЕК одобри българска схема за държавна помощ за земеделски стопани
4. Преглед на резултатите, постигнати от Комисията „Фон дер Лайен“
5. Симулация на избори за Европейски парламент
6. Зимна икономическа прогноза от 2024 г.: забавено възстановяване на растежа и по-бързо намаляване на инфлацията
7. EК инвестира над 233 млн. евро в проекти за околна среда и климат

Всички новини

ЕК започва важна експертна мисия по реформите в съдебната система в България

ЕК започва важна експертна мисия по реформите в съдебната система в България

Създадена на: 15 06 2009

Европейската комисия (ЕК) започва днес в София експертна мисия, която да направи последни проверки, преди да бъде финализирана подробната оценка на Брюксел за борбата с правосъдието, организираната престъпност и съдебната реформа.

Тя включва четирима експерти от дирекция "Правосъдие и вътрешни работи" и от Генералния секретариат на ЕК, който пише докладите, съобщава вестник "Дневник".

Посещението на евроекспертите в София ще завърши в сряда, когато Висшият съдебен съвет (ВСС) ще избира нов председател на СГС. Мисията няма да присъства на заседанието на ВСС, но там ще има друг представител на ЕК, научи "Дневник".

Първоначално изборът на председател на Софийския градски съд беше планиран за 1 юли, но после беше изтеглен за 17 юни без публични мотиви. Той е ключов, защото СГС е най-големият съд в страната и от него зависят много важни решения и дела.

Мисията пристига в момент, в който една от най-обсъжданите теми в България е покупката на гласове по време на изборите. За резултатите от вота в петък "Икономист" писа, че "свързани с мафията партии са се представили обезпокоително добре в България, въпреки че не спечелили нито едно място".

Главният прокурор Борис Велчев и заместничката му Вероника Трифонова ще дават обяснения за организационните структури в прокуратурата и сътрудничеството им с другите институции, изпълнението на стратегията за борба с корупцията и организираната престъпност и свършеното по случаите от висок обществен интерес, които Брюксел следи. Тези дела ще бъдат коментирани и с Върховния касационен съд, и с Висшия съдебен съвет.

Евроекспертите ще посетят и министъра на правосъдието Меглена Тачева, с която ще говорят за правната рамка, съдебната ефективност и практиките на съда в последната година. В програмата на мисията са и Върховният касационен съд и Висшият съдебен съвет.

Това е втората експертна мисия за подготовка на предстоящия доклад. Експертите на ЕК, както и независими прокурори и специалисти по борба с корупцията, вече бяха в София през май. Техните заключения ще залегнат в основата на поредната оценка на Брюксел и ще определят дали Еврокомисията ще наложи на България предпазна клауза в областта на правосъдието - санкция, за която настоява Холандия.

Все още няма решение кога ще бъдат публикувани докладите за България и Румъния; те ще бъде представени или в края на юли, или рано през септември. Еврокомисията ще публикува и нови доклади за управлението на еврофондовете в двете страни за периода от началото на еврочленството до 15 юли тази година. Те вероятно ще бъдат готови по-късно през есента.

Източник на информация:Портал Европа

© 2008-2009 Нови Хоризонти, Europe Direct. Всички права запазени.
Europe Direct - Смолян Europe Direct