Последни новини

1. DiscoverEU: 35 000 младежи ще получат безплатна карта за пътуване с влак
2. Подкрепа на интеграцията на украинските МСП в единния пазар
3. Ролята на иновациите и новите технологии в спортния сектор
4. Oбучение за млади журналисти по европейски теми
5. ЕС определя цели за устойчивост при бедствия
6. ЕС мобилизира допълнителна спешна помощ за Сирия и Турция
7. Партньорите от ЕС и Г-7 се споразумяват за ценови таван за руските нефтопродукти

Всички новини

ЕС мобилизира допълнителна спешна помощ за Сирия и Турция

Създадена на: 07 02 2023

След множество земетресения в Турция и Сирия по-рано тази седмица, Европейският съюз ще предостави допълнителна спешна подкрепа и на двете страни чрез Механизма за гражданска защита на ЕС и спешна хуманитарна помощ на стойност 6,5 милиона евро. Това е една от най-големите издирвателни и спасителни операции на ЕС чрез Механизма за гражданска защита на ЕС.

Комисарят по управлението на кризи Янез Ленарчич трябва да посети засегнатите райони в Турция като част от координирането на отговора на ЕС.

Подкрепа за Сирия

Сутринта на 8 февруари сирийските власти поискаха активиране на Механизма за гражданска защита на ЕС. Искането включва екипи за търсене и спасяване, подслон и лекарства.

Координационният център на ЕС за реагиране при извънредни ситуации е в контакт с държавите-членки на ЕС и ООН, за да насочи незабавно възможните предложения към най-нуждаещите се хора в Сирия.

Освен това Комисията също обявява днес първоначални 3,5 милиона евро спешна хуманитарна помощ за Сирия, за да помогне на хората в нужда да получат достъп до подслон, вода и канализация, различни здравни артикули, от които се нуждаят в момента, както и в подкрепа на операциите за търсене и спасяване .

Освен това в Сирия ЕС си сътрудничи тясно с нашите хуманитарни партньори. Ние коригираме нашите текущи хуманитарни проекти, за да отговорим на кризата. Нашите партньори, неправителствени организации и агенции на ООН, подкрепят засегнатите медицински заведения с медицински комплекти, осигуряват храна и подслон, ремонтират повредената инфраструктура.

Подкрепа за Турция

В Турция, след искането в понеделник, 6 февруари, за активиране на Механизма за гражданска защита на ЕС, подкрепата на ЕС сега включва:

Първоначални 3 милиона евро спешна помощ за засилване на усилията за реагиране в страната.

Това е в допълнение към 31 екипа за търсене и спасяване и 5 медицински екипа, предлагани от 20 държави-членки на ЕС и Албания, Черна гора и Сърбия чрез Механизма за гражданска защита на ЕС. Екипите се състоят от над 1500 спасители и 100 кучета за търсене и спасяване.

Освен това днес T?rkiye поиска артикули за подслон чрез Механизма за гражданска защита на ЕС. Германия, Литва и Словения вече предложиха одеяла, палатки и нагреватели.

© 2008-2009 Нови Хоризонти, Europe Direct. Всички права запазени.
Europe Direct - Смолян Europe Direct