Последни новини

1. DiscoverEU: 35 000 младежи ще получат безплатна карта за пътуване с влак
2. Подкрепа на интеграцията на украинските МСП в единния пазар
3. Ролята на иновациите и новите технологии в спортния сектор
4. Oбучение за млади журналисти по европейски теми
5. ЕС определя цели за устойчивост при бедствия
6. ЕС мобилизира допълнителна спешна помощ за Сирия и Турция
7. Партньорите от ЕС и Г-7 се споразумяват за ценови таван за руските нефтопродукти

Всички новини

Започва строителството на газовата връзка България — Сърбия

Създадена на: 02 02 2023

На 1 февруари в София се проведе проява на високо равнище за отбелязване началото на строителните работи по междусистемната газова връзка България-Сърбия (известна още като IBS) на българска територия. Президентът на България Румен Радев и президентът на Сърбия Александър Вучич, заедно с министрите на енергетиката на двете страни и представители от Генерална дирекция „Енергетика“ на Европейската комисия и Европейската изпълнителна агенция за климата, инфраструктурата и околната среда (CINEA), присъстваха на събитието.

IBS е проект от общ интерес, съфинансиран от ЕС по енергийната програма на Механизма за свързване на Европа с 27.6 милиона евро. Подкрепата на ЕС ще допринесе за изграждането на общата дължина на междусистемния газопровод на територията на България (62 км) от град Нови Искър до българо-сръбската граница. Освен газопроводната мрежа ще бъдат изградени и други технологични съоръжения, като например съоръжения за пробег, вентилни агрегати, две автоматични станции за регулиране на газа (в Сливница и Драгоман), както и измервателна станция в Калотина. След изграждането си газопреносната връзка ще има приблизителен капацитет от 1.8 млрд. куб. м. годишно с възможност за обратен поток.

Поради това IBS е проект със стратегическо значение за повишаване на сигурността и диверсификацията на доставките и маршрутите на газ, както и за взаимосвързаност на газопреносните системи на България и Сърбия.

Целта е проектът да бъде завършен и да започне да функционира до декември 2023 г.

Редица други проекти са подпомогнати от МСЕ в България от 2014 г. насам, като са получили общо 218.6 млн. евро финансиране. Подробности за тях ще намерите на следната страница.

© 2008-2009 Нови Хоризонти, Europe Direct. Всички права запазени.
Europe Direct - Смолян Europe Direct