Последни новини

1. Йорданка Чобанова е новия ръководител на Представителството на ЕК в България
2. НОВИТЕ НАШЕНЦИ – д-р Надер Ябруди
3. ЕК одобри българска схема за държавна помощ за земеделски стопани
4. Преглед на резултатите, постигнати от Комисията „Фон дер Лайен“
5. Симулация на избори за Европейски парламент
6. Зимна икономическа прогноза от 2024 г.: забавено възстановяване на растежа и по-бързо намаляване на инфлацията
7. EК инвестира над 233 млн. евро в проекти за околна среда и климат

Всички новини

Засаждане на 3 милиарда дървета до 2030 г.

Създадена на: 21 01 2023

Българският еврокомисар Мария Габриел бе на работно посещение в Благоевград, където проведе дискусии с ученици и студенти относно новостите по програма “Еразъм +” и възможностите по европейските програми за образование и мобилност. В 7-мо СУ „Кузман Шапкарев“ Мария Габриел засади първото за България дърво от кампанията за целия ЕС „Засаждане на 3 милиарда дървета до 2030 г.“

„Дърветата са живот. Да засадиш дърво е да поставиш началото на една малка вечност. Засаждането на дръвчето днес символизира както обединението на силите ни на европейско и национално ниво, така и взаимния ни ангажимент заедно да опазим планета ни за бъдещите поколения. С инициативата искаме да привлечем вниманието на младежите към едно от основните предизвикателства: зеления преход и изменението на климата. Идеите, активното участие и творчеството на младите европейци са ключови за постигане целите на Зелената сделка и справяне с предизвикателствата, свързани с климатичните промени“, заяви българският еврокомисар.

Инициативата за „Засаждане на 3 милиарда дръвчета до 2030 г.“ е част от стратегията за опазване на природата в Европейския съюз и постигане целите на Зелената сделка. Амбициозната цел чрез кампанията е намаляване на загубата на биоразнообразие, адаптиране към изменението на климата и приобщаване особено на младите хора към стратегията на ЕС за биоразнообразието. Това е цел и на ключови инициативи и програми в ресора на Мария Габриел като Коалицията за образование за климата, „Еразъм+” и „Новия европейски Баухаус“.

„Засаждането на дръвчето днес е само една стъпка. Образователната общност може да допринесе много за зеления преход в Европа. Важно е да адаптираме образователните системи към екологичния преход, като преодолеем фрагментираността и свържем образованието, науката и иновациите. Така ще можем да постигнем развитие на „зелени“ умения. С “Еразъм+”, Коалицията за образование за климата и „Новия европейски Баухаус“ можем да обединим цели общности – преподаватели, ученици, местни и регионални власти, бизнес, творци, архитекти. Нека все повече училища в България се включат в тези инициативи и превърнем Европа в първия климатично неутрален континент до 2050 г.“, сподели още Мария Габриел.

В дискусиите с ученици и студенти от област Благоевград се включиха още българските евродепутати Андрей Новаков и Асим Адемов, кметът на Благоевград Илко Стоянов и началникът на РУО-Благоевград Ивайло Захариев.

© 2008-2009 Нови Хоризонти, Europe Direct. Всички права запазени.
Europe Direct - Смолян Europe Direct