Последни новини

1. DiscoverEU: 35 000 младежи ще получат безплатна карта за пътуване с влак
2. Подкрепа на интеграцията на украинските МСП в единния пазар
3. Ролята на иновациите и новите технологии в спортния сектор
4. Oбучение за млади журналисти по европейски теми
5. ЕС определя цели за устойчивост при бедствия
6. ЕС мобилизира допълнителна спешна помощ за Сирия и Турция
7. Партньорите от ЕС и Г-7 се споразумяват за ценови таван за руските нефтопродукти

Всички новини

DiscoverEU: 47 700 карти за пътуване за млади европейци

Създадена на: 12 01 2023

162 931 участници в октомврийския кръг на DiscoverEU ще получат днес резултатите във връзка с кандидатурите си. Карта за пътуване ще получат общо 47 700 младежи на 18 години. Успешните кандидати ще пътуват самостоятелно или в група до пет души между март 2023 г. и февруари 2024 г. Пътуването ще се осъществява предимно с влак, с някои изключения, за да могат да участват живеещите на острови или в отдалечени райони.

Комисарят по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел заяви: „Благодарение на DiscoverEU 47 700 млади хора скоро ще започнат да планират пътуването си в Европа и ще се присъединят към непрекъснато нарастваща общност от мобилни европейци. И тъй като нашите младежи искат да открият културни забележителности по време на своите пътувания, добавихме карта за отстъпка за културни дейности към пакета и публикувахме тематични културни маршрути на Европейския младежки портал. Желаем незабравимо изживяване на всички победители.”

Като част от програмата Еразъм+, октомврийският кръг за кандидатстване беше отворен за млади европейци, родени между 1 януари 2004 г. и 31 декември 2004 г., от държави-членки на ЕС, както и от асоциирани към Еразъм+ държави (Исландия, Лихтенщайн, Норвегия, Северна Македония, Сърбия и Турция). Избраните участници ще могат да се възползват от информационни сесии преди заминаването или срещи в цяла Европа, за да се засили образователното измерение на пътуването. На 12 януари в официалната Facebook група #DiscoverEU ще се проведе сесия с въпроси и отговори на живо, на която избраните участници ще получат информация за бъдещото си пътуване.

Подробности ще намерите в информационния документ.

Източник: Европейска комисия - съобщение за медиите

© 2008-2009 Нови Хоризонти, Europe Direct. Всички права запазени.
Europe Direct - Смолян Europe Direct