Последни новини

1. DiscoverEU: 35 000 младежи ще получат безплатна карта за пътуване с влак
2. Подкрепа на интеграцията на украинските МСП в единния пазар
3. Ролята на иновациите и новите технологии в спортния сектор
4. Oбучение за млади журналисти по европейски теми
5. ЕС определя цели за устойчивост при бедствия
6. ЕС мобилизира допълнителна спешна помощ за Сирия и Турция
7. Партньорите от ЕС и Г-7 се споразумяват за ценови таван за руските нефтопродукти

Всички новини

ЕС и Украйна

Създадена на: 20 12 2022

Европейската комисия и правителството на Украйна подписаха днес пакет от мерки в размер на 100 милиона евро за реконструкцията и възстановяването на училищна инфраструктура, разрушена по време на пълномащабната война на Русия срещу Украйна. Подкрепата ще достигне до Украйна чрез хуманитарните партньори на ЕС и отчасти под формата на бюджетна подкрепа за правителството на Украйна.

Освен това по линия на текущ договор с полската банка за развитие „Bank Gospodarstwa Krajowego“ Европейската комисия разпредели около 14 милиона евро за закупуване на училищни автобуси с цел безопасен превоз на украинските деца до училище.

Европейската комисия също така стартира кампания за солидарност с цел даряване на училищни автобуси за Украйна, като даряването се организира чрез Координационния център за реагиране при извънредни ситуации на Европейската комисия. Общо 240 автобуса вече са на път от ЕС и държавите членки, и даренията продължават.

До момента руските военни удари са повредили или разрушили над 2 800 образователни институции, което засегна 5,7 милиона деца в училищна възраст. Много деца просто нямат класна стая, където да отидат. Онлайн образованието невинаги работи поради ограничена мощност и или достъп до подходящо ИТ оборудване. За да се осигури непрекъснатост на образованието, възстановяването на училищните сгради и осигуряването на училищни автобуси се превърнаха в основен приоритет за ЕС.

Източник: Европейска комисия - съобщение за медиите

© 2008-2009 Нови Хоризонти, Europe Direct. Всички права запазени.
Europe Direct - Смолян Europe Direct