Последни новини

1. НОВИТЕ НАШЕНЦИ - Соня Йосифов
2. ЕВРОПА ДИРЕКТНО Смолян обявява конкурс за кратък разказ
3. България и Румъния се присъединяват към Шенген
4. Информационно-обучително събитие за читалищата в област Смолян
5. ЕК одобри 86,9 мил. евро в подкрепа на земеделските стопани
6. Йорданка Чобанова е новия ръководител на Представителството на ЕК в България
7. НОВИТЕ НАШЕНЦИ – д-р Надер Ябруди

Всички новини

Европейският парламент на 70 години

Създадена на: 22 11 2022

На 10 септември 2022 г. се навършиха 70 години от първото заседание на Общата асамблея на Европейската общност за въглища и стомана (ЕОВС). Свикана през 1952 г., тя се състои от 78 назначени парламентаристи от националните парламенти на всяка държава членка. През 1958 г., след създаването на Европейската икономическа общност и Европейската общност за атомна енергия, Общата асамблея на ЕОВС е разширена и преименувана на 'Европейска парламентарна асамблея'. През 1962 г. тя приема името "Европейски парламент".

На тържествена церемония в Страсбург, която се състоя на 22.11. 2022 г. членовете на ЕП отбелязаха създаването на Общата асамблея на Европейската общност за въглища и стомана през 1952 г., предшественик на ЕП

Председателят на ЕП Роберта Мецола откри церемонията и подчерта, че през 70-те години от първото заседание на Общата асамблея на Европейската общност за въглища и стомана (ЕОВС) през 1952 г., "Асамблеята постепенно стана все по-силна". Тя заяви: "Европейският парламент се превърна в единствения пряко избран, многоезичен и многопартиен транснационален парламент в света. Неговите 705 пряко избрани членове са израз на европейското обществено мнение (...). Днес повече от всякога този Парламент отстоява демократичния глас на гражданите и демократичните европейски ценности".

Речта ? беше последвана от изказвания на министър-председателите на трите държави, в които се намира седалището на Парламента.

Източник: Пресслужба на Европейския парламент

© 2008-2009 Нови Хоризонти, Europe Direct. Всички права запазени.
Europe Direct - Смолян Europe Direct