Последни новини

1. НОВИТЕ НАШЕНЦИ - Соня Йосифов
2. ЕВРОПА ДИРЕКТНО Смолян обявява конкурс за кратък разказ
3. България и Румъния се присъединяват към Шенген
4. Информационно-обучително събитие за читалищата в област Смолян
5. ЕК одобри 86,9 мил. евро в подкрепа на земеделските стопани
6. Йорданка Чобанова е новия ръководител на Представителството на ЕК в България
7. НОВИТЕ НАШЕНЦИ – д-р Надер Ябруди

Всички новини

Интригата нов български еврокомисар

Интригата нов български еврокомисар

Създадена на: 20 05 2009

Кой ще бъде следващият български еврокомисар след Меглена Кунева? Кое правителство ще го предложи?

Възможно ли е да се стигне до положение кабинетът, който ще бъде съставен след парламентарните избори, да оттегля кандидат, лансиран от сегашния?

Колкото повече наближава гласуването за европейски и за национален парламент и срокът за съставяне на новата Европейска комисия, толкова по-напред в политическия дневен ред излизат интригуващите въпроси.

Преговорите за състава на следващото европейско правителство ще започнат след 7 юни. Това е датата, до която във всичките страни - членки на Европейския съюз, трябва да минат изборите за Европейски парламент. Според плановете на евроинституциите шефовете на изпълнителната власт в 27-те държави трябва да се споразумеят за това кой ще бъде председател на новата Еврокомисия на срещата си на върха на 19 юни, в която би трябвало да участва Сергей Станишев. Засега единственият официален претендент, който се ползва с одобрението на мнозинството от европейските лидери и е получил подкрепата на Европейската народна партия, е сегашният председател Жозе Мануел Дурау Барозу. Очакванията са, че той ще бъде одобрен за втори мандат и от новия Европарламент на първата му пленарна сесия, чието откриване е насрочено за 14 юли.

Ако всичко мине по план, веднага след това новоизбраният председател ще започне преговори с правителствата на страните членки за състава на следващия си екип. Консултациите ще се водят от юли, когато в София

все още няма да има нов кабинет

Дори на изборите на 5 юли някоя от партиите да спечели мнозинство в следващия парламент и да може да сформира сама правителство (малко вероятен сценарий според социолозите), новоизбраното Народно събрание се свиква на първо заседание от президента най-късно един месец след избирането му - тоест на 5 август. Ако в посочения срок президентът не свика Народното събрание, то се свиква от една пета от депутатите, или 48 души. Президентът обаче няма срок, в който да е задължен да възложи проучвателния мандат на кандидат за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група, да състави правителство, което автоматично може да удължи живота на кабинета на "Станишев".

Трябва да сме луди, ако имаме възможност да излъчим номинация за еврокомисар, да не се възползваме, коментира ситуацията депутат от мнозинството. Представители на трите партии в управляващата коалиция отричат да водят разговори за бъдещата кандидатура на България за член на Европейската комисия, но са на мнение, че не е изключено сегашното правителство да направи предложение. Сценарият се обсъжда най-вече в БСП. Социалистите са наясно, че това може да се окаже последното голямо решение на тройната коалиция. Според източници на "Дневник" в Еврокомисията смятат за твърде вероятно сегашното правителство да пришпори номинацията, вместо да я остави за наследниците си. Според български представители в Европарламента пък управляващите не биха си позволили да лансират кандидат за еврокомисар в изборни условия или най-малкото ще потърсят консултации с партията, сочена за вероятния победител в изборите - ГЕРБ.

На "Позитано" 20 обаче все по-упорито се обсъждат три кандидатури

за български еврокомисар. Още когато вицепремиерът и външен министър Ивайло Калфин стана водач на евролистата на БСП, се заговори, че той се цели в по-високия европейски пост. Някои твърдят, че премиерът Сергей Станишев и президентът Георги Първанов са се уговорили Калфин да води левицата за Европарламента, а председателят на Народното събрание и външен министър в кабинета "Виденов" Георги Пирински да бъде излъчен за еврокомисар. В редиците на БСП настойчиво се говори, че Пирински имал силно желание за европейски пост, но някои напомнят, че той е отказал на съпартийците си в столичната организация да бъде номиниран за кандидат за евродепутат, а други говорят, че амбицията му по-скоро е да стане шеф на централната банка.

Не са малко социалистите, които залагат на кандидатура на вицепремиера по еврофондовете Меглена Плугчиева. Когато тя изпадна от листата за евродепутати на БСП, мнозина обясняваха, че щом така лесно се е примирила, значи е сигурна, че ще бъде предложена за еврокомисар. Социалисти твърдят, че тя дори води интензивни разговори за подкрепа от ДПС, от чиято квота беше зам.-министър на земеделието в кабинета на Симеон Сакскобургготски. Според евродепутат от БСП не е напълно изключено и сегашният еврокомисар Меглена Кунева да запази поста си, защото е одобрявана в ЕС.

Ако управляващите действително издигнат своя кандидатура за поста непосредствено преди да сдадат властта, това отваря два въпроса -

как ще реагира председателят на Еврокомисията

и дали следващото правителство ще оттегли такава номинация.В Брюксел не гледат с добро око и се притесняват от сценарий, при който сегашните управляващи ще направят предложение, каза източник от евроинституциите, който следи въпроса, но настоя името и институцията му да останат в тайна заради чувствителността на темата. Причината е, че подобно действие може да постави новия председател на Еврокомисията в крайно неудобна позиция.

Според Договора от Ница, който регламентира комисарските назначения в ЕС, всяка страна номинира следващия си кандидат след задължителни консултации с председателя на Еврокомисията. Нейният нов председател обаче трудно би започнал преговори за поста с политици, чийто мандат изтича дни по-късно, и това със сигурност се знае в София, убедени са в Брюксел. Затова там се опасяват, че правителството може да обяви публично своя кандидат-еврокомисар, без изобщо да се допита до новия председател на Еврокомисията, като го постави в ситуацията или да приеме човек, когото не е одобрил, или да го отхвърли с риск от публичен скандал.

Според български десни политици в Европейската народна партия също се опасяват от изпреварващи ходове на сегашната власт и смятат да ги парират с удължаване на срока за консултации, още повече национални избори има не само в България. По неофициална информация от Брюксел ГЕРБ има предвид сценария на социалистите и възнамерява да оттегли евентуален "неподходящ" кандидат. От партията на Бойко Борисов потвърдиха, че биха предприели подобна стъпка, "защото бъдещият еврокомисар трябва да може да работи с новото правителство". ГЕРБ обаче не разкрива кого би предложил.

Изтеглянето на вече обявена кандидатура не би било прецедент за ЕС, но може да постави България в смешна ситуация пред останалите страни - членки и Европейския парламент, който трябва да одобри следващите еврокомисари, коментират от Брюксел. Преди време Румъния беше принудена да направи такъв ход. След приемането в ЕС страната номинира за еврокомисар Варушан Восганян, който впоследствие беше оттеглен заради връзки с румънските тайни служби и близост със спорни бизнесмени. Тогава Еврокомисията обяви, че номинацията му не е била консултирана с Барозу, а Восганян беше сменен с Леонард Орбан. В ситуация, подобна на българската, тази година е и Германия, където федералните избори на 27 септември ще определят и състава на новия кабинет. От Берлин обаче вече джентълменски обявиха, че ще изчакат и отиващият си кабинет няма да прави номинации, за да може новото правителство да издигне следващия германски еврокомисар. КАРЕ:

Календар за избора на Еврокомисия

18-19 юни - Лидерите на ЕС ще изберат следващия председател на Еврокомисията на срещата на върха в Брюксел

5 юли - Парламентарни избори в България14-16 юли - Новият Европарламент трябва да гласува следващия председател на Еврокомисията15 юли -15 октомври - страните членки и новият председател на следващата Еврокомисия ще преговарят за комисарите

5 август - Датата, до която трябва да се свика новото Народно събрание, което ще излъчи правителствоКрая на септември - началото на октомври - Повторен референдум в Ирландия за Договора от Лисабон. Ако той бъде одобрен, следващата Еврокомисия ще има 27 комисари - по един от всяка страна членка. Ако договорът отново бъде отхвърлен, остава в сила Договорът от Ница, според който съставът на комисията трябва да се намали до 18 членове през 2009 г. Страните членки ще изработят механизъм за ротация, който ще определи кои от тях ще останат без комисари. Не е ясно дали България ще запази комисарското си място.

Ноември - Новата Еврокомисия ще встъпи в длъжност.

Източник на информацията:в."Дневник"

© 2008-2009 Нови Хоризонти, Europe Direct. Всички права запазени.
Europe Direct - Смолян Europe Direct