Последни новини

1. Йорданка Чобанова е новия ръководител на Представителството на ЕК в България
2. НОВИТЕ НАШЕНЦИ – д-р Надер Ябруди
3. ЕК одобри българска схема за държавна помощ за земеделски стопани
4. Преглед на резултатите, постигнати от Комисията „Фон дер Лайен“
5. Симулация на избори за Европейски парламент
6. Зимна икономическа прогноза от 2024 г.: забавено възстановяване на растежа и по-бързо намаляване на инфлацията
7. EК инвестира над 233 млн. евро в проекти за околна среда и климат

Всички новини

Прояви по повод Деня на Европа

Създадена на: 07 05 2022

На 9 май честваме Деня на Европа – деня, в който през 1950г. е подписана историческата Декларация на Робер Шуман, която се счита за началото на това, което днес наричаме Европейски съюз.

Денят на Европа у нас ще бъде отбелязан традиционно с редица инициативи организирани в партньорство между Представителството на Европейската комисия в България, Бюрото на Европейския парламент и други организации.

- В продължение на четири вечери от 6 до 9 май от 20:30 ч. Европейският парламент в партньорство с Европейската комисия в България ще представят 3D шоуто „Представи си“, което ще бъде проектирано на фасадата на галерия „Квадрат 500“. В Европейската година на младежта запомнящият се светлинен спектакъл ще онагледи битката между вътрешните ни гласове, като постави акцент върху основни европейски ценности и отправи послание за мир в Европа. Достъпът до спектакъла „Представи си“ и останалите инсталации, които са част от Фестивала за светлинно изкуство LUNAR, ще бъде свободен, като 3D мапингът ще бъде излъчен няколко пъти в четирите вечери, за да могат всички желаещи да станат част от празника. Повече информация ще намерите тук.

- На 9 май от 10:00 ч. ще се проведе граждански диалог на тема „Младите хора за бъдещето на Европа“. В дискусията ще участват Мария Габриел, комисар по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта, и Биляна Сиракова, координатор на ЕС по въпросите на младежта. Те ще обсъждат въпроси, свързани с възможностите, които ЕС предоставя на младите хора в сферата на образованието, иновациите, науката и културата. Събитието ще се предава на живо на страницата на Представителството на Европейската комисия във Фейсбук, както и по БНТ 2.

- На 15 май от 12:30 ч. на Националния стадион „Васил Левски“ започва поредното 4-то издание на инициативата „RUN4EU“ като част от софийския полумаратон. RUN4EU представлява отворено състезание, в което безплатно могат да се включат ученици и училищни отбори. Съревнованието между тях може да бъде на индивидуален принцип на дистанции от 600 метра до 21,1 км или групово, като отборите имат възможност да изминат цялото трасе на полумаратона, разпределено в щафета от по 5 км. Фокусът на инициативата RUN4EU e активният начин на живот сред младите, както и значението му за децата в училищна възраст в България. Повече информация за участие и регистрация за състезанието ще откриете тук.

ЕВРОПА ДИРЕКТНО Смолян ще се включи с информационен щанд в изложба по случай Деня на Европа. Изложбата се организира от Областна администрация-Смолян в партньорство с ОИЦ-Смолян и представя реализирани значими проекти с европейско финансиране в област Смолян.

© 2008-2009 Нови Хоризонти, Europe Direct. Всички права запазени.
Europe Direct - Смолян Europe Direct