Последни новини

1. Йорданка Чобанова е новия ръководител на Представителството на ЕК в България
2. НОВИТЕ НАШЕНЦИ – д-р Надер Ябруди
3. ЕК одобри българска схема за държавна помощ за земеделски стопани
4. Преглед на резултатите, постигнати от Комисията „Фон дер Лайен“
5. Симулация на избори за Европейски парламент
6. Зимна икономическа прогноза от 2024 г.: забавено възстановяване на растежа и по-бързо намаляване на инфлацията
7. EК инвестира над 233 млн. евро в проекти за околна среда и климат

Всички новини

Одобрена е българска схема в размер на 15,34 млн. евро в подкрепа на туристическия сектор

Създадена на: 09 11 2021

Европейската комисия одобри българска схема в размер на 15,34 милиона евро (30 милиона лева) в подкрепа на дружества, осъществяващи дейност в туристическия сектор, засегнати от пандемията от коронавирус. Мярката беше одобрена съгласно Временната рамка за държавна помощ.

Съгласно схемата помощта ще бъде под формата на преки безвъзмездни средства. За да отговарят на условията, предприятията трябва да са отбелязали спад на оборота с най-малко 30 % през 2020 г. в сравнение с 2019 г. Размерът на помощта за всеки бенефициер няма да надвишава 20 % от оборота му през 2019 г. или 1,8 милиона евро, в зависимост от това коя от двете стойности е по-ниска.

Комисията установи, че българската схема отговаря на условията, посочени във Временната рамка. По-специално, помощта i) няма да надвишава 1,8 милиона евро на бенефициер; И ii) ще бъде предоставена не по-късно от 31 декември 2021 г. Комисията стигна до заключението, че мярката е необходима, подходяща и пропорционална за преодоляването на сериозни затруднения в икономиката на държава членка в съответствие с член 107, параграф 3, буква б) от ДФЕС и условията, определени във Временната рамка. Въз основа на това Комисията одобри мярката съгласно правилата на ЕС за държавната помощ.

Повече информация относно Временната рамка и други действия, предприети от Комисията за справяне с икономическото въздействие на пандемията от коронавирус, можете да намерите тук.

© 2008-2009 Нови Хоризонти, Europe Direct. Всички права запазени.
Europe Direct - Смолян Europe Direct