Последни новини

1. Йорданка Чобанова е новия ръководител на Представителството на ЕК в България
2. НОВИТЕ НАШЕНЦИ – д-р Надер Ябруди
3. ЕК одобри българска схема за държавна помощ за земеделски стопани
4. Преглед на резултатите, постигнати от Комисията „Фон дер Лайен“
5. Симулация на избори за Европейски парламент
6. Зимна икономическа прогноза от 2024 г.: забавено възстановяване на растежа и по-бързо намаляване на инфлацията
7. EК инвестира над 233 млн. евро в проекти за околна среда и климат

Всички новини

Вече 100 робота за дезинфекция срещу COVID-19 са доставени на европейски болници

Създадена на: 29 06 2021

Днес се достави 100-ият дезинфекционен робот от общата доставка на Европейската комисия за различни болници в Европейския съюз. Той отиде в болницата за спешна медицина Bagdasar-Arseni в Букурещ, Румъния. Шест други болници в Румъния ще получат по един робот през следващите дни. Тези роботи могат да дезинфекцират за 15 минути стандартен размер стая за пациенти с помощта на ултравиолетова светлина. Освен това машините могат да дезинфекцират над 18 помещения с едно зареждане.

Комисията вече дари роботи за дезинфекция на болници в 22 държави: Австрия, Белгия, Хърватия, Кипър, Чешката република, Дания, Германия, Гърция, Естония, Ирландия, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Нидерландия, Полша, Португалия, Словения, Словакия, Испания и Швеция.

Доставките ще продължат до есента, като целта е да се доставят над 200 робота на болници в целия ЕС, лекуващи пациенти с COVID-19, които са проявили интерес към тази технология. Чрез използването на роботи за дезинфекция болниците могат да осигурят стерилна среда, без да излагат персонала на ненужен риск. Почистващият персонал управлява робота извън дезинфекцираното помещение, така че по време на процеса не присъства нито един здравен работник.

Това действие е възможно благодарение на Инструмента за спешна подкрепа, а устройствата са доставени от датската компания UVD robots, която спечели търга за спешна поръчка.

Болниците в ЕС, които лекуват пациенти с COVID-19, все още могат да кандидатстват, за да получат робот за дезинфекция, като попълнят онлайн следния формуляр тук.

© 2008-2009 Нови Хоризонти, Europe Direct. Всички права запазени.
Europe Direct - Смолян Europe Direct