Последни новини

1. Увеличава се финансирането за научни изследвания за борба с коронавируса
2. Нови насоки за прилагането на цифровия сертификат на ЕС за COVID при въздушен транспорт
3. Нови правила на ЕС за социално приемлив зелен преход без въглеродни емисии
4. Стартира първата мобилност на проект Euro-Youth MediaLab 2.0.
5. Участвай в кампанията „Линии на живота“ на ЕК в България
6. Борба с дезинформацията относно ваксините: усилията на онлайн платформите продължават
7. Европейската комисия идентифицира пет обещаващи лекарства срещу COVID-19

Всички новини

Цифров сертификат на ЕС за COVID: Порталът на ЕС стартира

Създадена на: 06 06 2021

На 1 юни беше завършен още един важен етап от реализацията на цифровия сертификат на ЕС за COVID: в действие беше пусната техническата система на равнище ЕС, която позволява да се извършва сигурна проверка на сертификатите, като се съблюдава строго защитата на личните данни. Сертификатът на ЕС беше предложен от Комисията с оглед на възобновяването на безопасните пътувания през лятото. Той е безплатен, сигурен и достъпен за всички. На разположение в цифров вид или на хартия, той ще служи като доказателство, че дадено лице е ваксинирано срещу COVID-19, дало е отрицателен резултат при изследване или се е възстановило след преболедуване.

След постигнатото между Европейския парламент и Съвета политическо споразумение от 20 май относно регламента, уреждащ сертификатите, от днес работа започва технологичният гръбнак на европейската система. Създаден само за два месеца, порталът на ЕС дава възможност за проверка на елементите за сигурност, съдържащи се в QR кодовете на всички сертификати. Така гражданите и държавните органи могат да бъдат сигурни в истинността на сертификатите. По време на проверката не се обменят или запазват лични данни. Със старта на портала завършва подготвителната работа на равнище ЕС.

От 10 май насам 22 държави вече са тествали успешно портала. Въпреки че регламентът ще се прилага от 1 юли, всички държави членки, които вече са приключили с техническите тестове и са готови да издават и проверяват сертификати, могат да започнат да използват системата на доброволна основа. Още днес седем държави членки — България, Чехия, Дания, Германия, Гърция, Хърватия и Полша — решиха да се свържат към портала и започнаха да издават първите сертификати на ЕС. Някои държави изчакват всички функции да бъдат налични на национално ниво, преди да дадат старт на цифровия сертификат на ЕС за COVID. Така броят на вече свързалите се ще нарасне през следващите дни и седмици.

Актуална информация за хода на работата е на разположение на специален уебсайт.

Повече информация ще намерите в документа тук.

© 2008-2009 Нови Хоризонти, Europe Direct. Всички права запазени.
Europe Direct - Смолян Europe Direct