Последни новини

1. Йорданка Чобанова е новия ръководител на Представителството на ЕК в България
2. НОВИТЕ НАШЕНЦИ – д-р Надер Ябруди
3. ЕК одобри българска схема за държавна помощ за земеделски стопани
4. Преглед на резултатите, постигнати от Комисията „Фон дер Лайен“
5. Симулация на избори за Европейски парламент
6. Зимна икономическа прогноза от 2024 г.: забавено възстановяване на растежа и по-бързо намаляване на инфлацията
7. EК инвестира над 233 млн. евро в проекти за околна среда и климат

Всички новини

Призив към местните власти да участват в Европейските награди за електронно правителство Краен срок: 10 юни 2009 г.

Призив към местните власти да участват в Европейските награди за електронно правителство Краен срок: 10 юни 2009 г.

Създадена на: 29 04 2009

Комитетът на регионите насърчава местните и регионалните власти от целия ЕС да вземат участие в тазгодишните Европейски награди за електронно правителство, организирани от Европейската комисия. Право на участие имат всички организации от публичния сектор в ЕС, страните от ЕАСТ и страните кандидатки. Наградите се присъждат за най-добри практики в използването на информационни и комуникационни технологии (ИКТ) за предоставяне на публични услуги. Крайният срок за подаване на кандидатурите е 16:00 ч. централно европейско време на 10 юни 2009 г.

За допълнителна информация посетете www.epractice.eu/awards.

Призовавайки местните и регионалните власти към участие, председателят на Комитета на регионите Люк Ван ден Бранде каза: „Местните и регионалните власти имат дългогодишен опит в областта на електронното управление. Информационните технологии не само улесняват достъпа до публични услуги, но и често правят тези услуги по-ефективни и икономически по-изгодни. Наградите са отлично средство да се покаже колко напред във внедряването на тази нова технология са отишли много публични органи, включително тези на местно и регионално равнище. Надявам се, че сред победителите ще има примери за успешно електронно правителство на местно и регионално равнище“.

Европейската комисия създаде наградите като част от усилията си за подобряване на качеството на живот на европейските граждани чрез ИКТ, повишаване на доверието в управлението и в организациите от публичния сектор, както и за увеличаване на конкурентоспособността на предприятията. Наградите обхващат три големи категории: електронно правителство, подкрепящо единния пазар; електронно правителство, овластяващо гражданите и предприятията; електронно правителство, повишаващо административната ефективност и ефикасност.

Церемонията по връчването на наградите ще се проведе по време на конференцията „Обединени за електронен ЕС“, която ще се състои на 19 и 20 ноември 2009 г. в Малмьо, Швеция, под егидата на шведското председателство на ЕС.

Посетете и на КР: www.cor.europa.eu

Комитетът на регионите

Около две трети от законодателството на ЕС се прилага от местните и регионалните власти в държавите-членки. Комитетът на регионите беше създаден през 1994 г., за да могат представителите на местното самоуправление да заявяват позицията си по съдържанието на законодателните актове. КР организира пет пленарни сесии годишно, на които неговите 344 членове гласуват становища, изготвяни в отговор на предложеното законодателство. Европейската комисия, която има право на инициатива по отношение на законодателството на ЕС, и Съветът на министрите, който определя окончателното му съдържание (обикновено съвместно с Европейския парламент), са длъжни да се консултират с КР по широк кръг от политически области, включващи околната среда, заетостта и транспорта. Договорът от Лисабон ще засили още повече ролята на Комитета на регионите. В бъдеще Европейският парламент ще трябва да се консултира с Комитета по всички въпроси, които са важни за регионите и общините. Комитетът ще може също така да се обръща към Съда на Европейския съюз, ако правата му са нарушени или е на мнение, че определен закон на ЕС нарушава принципа на субсидиарност или не зачита правомощията на местните и регионалните власти.

За допълнителна информация можете да се свържете с:

Крис Джоунс

тел. :+ 32 (0)2 546 8751

christopher.jones@cor.europa.eu

За да прочетете предишни съобщения за медиите, натиснете тук

Източник на информацията: Рапид

© 2008-2009 Нови Хоризонти, Europe Direct. Всички права запазени.
Europe Direct - Смолян Europe Direct