Последни новини

1. Йорданка Чобанова е новия ръководител на Представителството на ЕК в България
2. НОВИТЕ НАШЕНЦИ – д-р Надер Ябруди
3. ЕК одобри българска схема за държавна помощ за земеделски стопани
4. Преглед на резултатите, постигнати от Комисията „Фон дер Лайен“
5. Симулация на избори за Европейски парламент
6. Зимна икономическа прогноза от 2024 г.: забавено възстановяване на растежа и по-бързо намаляване на инфлацията
7. EК инвестира над 233 млн. евро в проекти за околна среда и климат

Всички новини

Служители от институциите на ЕС посещават училищата, които са завършили, в рамките на инициативата „Завръщане в училище“

Служители от институциите на ЕС посещават училищата, които са завършили, в рамките на инициативата „Завръщане в училище“

Създадена на: 09 05 2009

През тази година шестстотин служители от институциите на ЕС ще се завърнат в училищата, които са завършили, като много от тях ще ги посетят или на самия 9 май (Денят на Европа), или около тази дата.

Идеята е учениците да се срещнат с лица от тези институции и да обсъдят с тях въпроси от европейско естество, които ги вълнуват. Инициативата „Завръщане в училище“, чието начало бе поставено през 2007 г., през тази година ще се проведе в девет страни от ЕС в периода от март до ноември.

„Това е един подходящ начин да се срещнем със следващото поколение европейци“, заяви Маргот Валстрьом, заместник-председател на Комисията, отговаряща за институционалните връзки и комуникационната стратегия. „Това своеобразно завръщане към корените е отлична възможност да се срещнем с младите хора и да обсъдим начините, по които ЕС оказва влияние върху нашето всекидневие. И може би дори по-важното е, че това е великолепна възможност да разберем какво искат и очакват от Европа младите хора.“ Самият комисар често се среща с ученици по време на командировки и планира да посети „Alyssa School“ в Бирмингам на 14 май.

В много държави-членки инициативата се провежда в сътрудничество с националните органи. В Германия канцлерът Ангела Меркел взе участие в проява в професионалната гимназия „Lise-Meitner-Schule“ в Берлин.

Посещенията се организират във връзка с инициативата „Пролет в Европа“, училищен проект, който се финансира от Комисията и който навлиза в своята седма година.

Около 50 членове на Европейския парламент, включително и неговият председател (Ханс-Герт Пьотеринг), петима комисари (Валстрьом, Фигел, Кунева, Ковач и Орбан) и други известни европейци, като например носителят на Нобелова награда полякът Лех Валенса и френският писател Марк Леви, ще участват в дейностите в рамките на инициативата „Пролет в Европа“, които ще се проведат през тази година.

Информация за развитието на инициативата

В рамките на инициативата „Завръщане в училище“ служители от институциите на ЕС могат да посетят училищата, които са завършили, за да разкажат за избора си за професионално развитие в институциите на ЕС, настоящата си работа и предизвикателствата и възможностите за живот и работа в чужбина. Комисията и германското правителство поставиха началото на тази инициатива през 2007 г. като част от честването на 50-годишнината от Договора от Рим. Следващите председателства на Съвета на ЕС също се присъединиха към тази инициатива и тази година още няколко държави ще бъдат обхванати от нея в края на чешкото и шведското председателство.

Календар за 2009 г. на инициативата „Завръщане в училище“ за служителите на Комисията:Австрия: 4—9 май

Латвия: 9 май

Чешка република: 15 май

Португалия: 22 май

Ирландия: 31 август—4 септември

Швеция: 20 ноември

Нидерландия: ноември (датата подлежи на потвърждение)

Унгария: през цялата година

Германия: вече приключила (9—15 март)

Проявите в рамките на инициативата „Завръщане в училище“, провеждани през месец май, са включени в инициативата „Пролет в Европа“.

Допълнителна информация за „Пролет в Европа“:

http://www.springday2009.net/ww/bg/pub/spring2009/homepage.htm

Източник на информацията: Рапид

© 2008-2009 Нови Хоризонти, Europe Direct. Всички права запазени.
Europe Direct - Смолян Europe Direct