Последни новини

1. Йорданка Чобанова е новия ръководител на Представителството на ЕК в България
2. НОВИТЕ НАШЕНЦИ – д-р Надер Ябруди
3. ЕК одобри българска схема за държавна помощ за земеделски стопани
4. Преглед на резултатите, постигнати от Комисията „Фон дер Лайен“
5. Симулация на избори за Европейски парламент
6. Зимна икономическа прогноза от 2024 г.: забавено възстановяване на растежа и по-бързо намаляване на инфлацията
7. EК инвестира над 233 млн. евро в проекти за околна среда и климат

Всички новини

Ново начало в областта на миграцията

Създадена на: 24 09 2020

Европейската комисия предлага нов Пакт за миграцията и убежището, който обхваща всички различни елементи, необходими за всеобхватен европейски подход към миграцията. В него се определят подобрени и ускорени процедури за цялата система на убежището и миграцията. Постига се и баланс между принципите за справедливо споделяне на отговорността и за солидарност. Това е от основно значение за възстановяването на доверието между държавите членки и на доверието в капацитета на Европейския съюз да управлява миграцията.

С новия Пакт за миграцията и убежището Комисията предлага общи европейски решения за европейските предизвикателства. ЕС трябва да премине от ad hoc решения към предвидима и надеждна система за управление на миграцията.

Първият стълб в подхода на Комисията за изграждане на доверие се състои в по-ефикасни и по-бързи процедури. По-специално Комисията предлага да се въведе интегрирана процедура на границата, включваща за първи път скрининг преди влизането, обхващащ идентифицирането на всички хора, които преминават външните граници на ЕС без разрешение или които са слезли на територията на Съюза след операция по търсене и спасяване.

Вторият стълб, който заема централно място в Пакта, се изразява в справедливо споделяне на отговорността и солидарност. По време на сътресения всяка държава членка, без изключение, трябва да дава своя солидарен принос, за да се подкрепи стабилизирането на цялостната система, да се помогнат държавите членки, които са подложени на натиск, и да се гарантира, че Съюзът изпълнява хуманитарните си задължения.

ЕС ще се стреми да насърчава отчитащите индивидуалната специфика взаимноизгодни партньорства с трети държави. Те ще спомогнат за преодоляването на общи предизвикателства, като контрабандата на мигранти, ще подпомогнат разработването на законни пътища за миграция и ефективното прилагане на споразуменията и договореностите за обратно приемане.

Днешният пакет има за цел също така да стимулира една обща система на ЕС за връщанията, за да бъдат по-убедителни правилата на ЕС в сферата на миграцията.

Предложена е и обща структура за управлението на миграцията с по-добро стратегическо планиране, за да се гарантира съгласуваността между националните политики и политиките на ЕС, и със засилен мониторинг на управлението на миграцията по места, за да се повиши взаимното доверие.

Управлението на външните граници ще бъде подобрено. Постоянният корпус на европейската гранична и брегова охрана, който ще започне да действа от 1 януари 2021 г., ще оказва засилена подкрепа, където е необходимо.

Източник:Европейска комисия - съобщение за медиите

© 2008-2009 Нови Хоризонти, Europe Direct. Всички права запазени.
Europe Direct - Смолян Europe Direct