Последни новини

1. НОВИТЕ НАШЕНЦИ - Соня Йосифов
2. ЕВРОПА ДИРЕКТНО Смолян обявява конкурс за кратък разказ
3. България и Румъния се присъединяват към Шенген
4. Информационно-обучително събитие за читалищата в област Смолян
5. ЕК одобри 86,9 мил. евро в подкрепа на земеделските стопани
6. Йорданка Чобанова е новия ръководител на Представителството на ЕК в България
7. НОВИТЕ НАШЕНЦИ – д-р Надер Ябруди

Всички новини

EС облекчава условията за покупка на нов автомобил

EС облекчава условията за покупка на нов автомобил

Създадена на: 08 05 2009

От май 2009 г. за гражданите на Европейския съюз ще е по-лесно да купуват нов автомобил в друга страна-членка, съобщава Рапид. ЕК въвежда т.нар. удостоверение за съгласие чрез нова наредба, която беше приета като допълнение на директива 2007/46. Тя ще важи за всички нови автомобили, за които от 29 април 2009 г. е издадено разрешение от Европейската общност.

Удостоверението за съгласие в документ за административни цели, който се предоставя на купувача от автомобилния производител. В него се потвърждава, че автомобилът изпълнява всички валидни за ЕС технически изисквания и че може да се използва свободно във всяка страна-членка. Документът съдържа и информация и данни за замърсяване на околната среда, които са от значение предимно за данъчни цели.

От май 2009 г. всеки автомобилен производител, който притежава разрешение от Европейската общност, е длъжен да издава удостоверение за съгласие, което да дава възможност на купувача да регистрира автомобила във всяка страна-членка на ЕС. Който иска да регистрира нов автомобил в страна-членка, трябва да притежава такъв документ.

Удостоверението за съгласие беше въведено още 1993 г. Досега беше издавано само в страни, където се изискваше по национални предписания или по искане на купувача, който иска да изнася своя автомобил или да опрости формалностите по регистриране.

Източник на информацията: Портал Европа

© 2008-2009 Нови Хоризонти, Europe Direct. Всички права запазени.
Europe Direct - Смолян Europe Direct