Последни новини

1. Йорданка Чобанова е новия ръководител на Представителството на ЕК в България
2. НОВИТЕ НАШЕНЦИ – д-р Надер Ябруди
3. ЕК одобри българска схема за държавна помощ за земеделски стопани
4. Преглед на резултатите, постигнати от Комисията „Фон дер Лайен“
5. Симулация на избори за Европейски парламент
6. Зимна икономическа прогноза от 2024 г.: забавено възстановяване на растежа и по-бързо намаляване на инфлацията
7. EК инвестира над 233 млн. евро в проекти за околна среда и климат

Всички новини

Повече средства за здравеопазването в ЕС

Създадена на: 21 04 2020

• Европейските средства ще се използват за покриване на увеличените заради пандемията нужди на здравните системи на страните членки

• Складиране и разпределяне на медицински материали в Европа

• Финансовият пакет съдържа допълнителни финансови средства - например финансова помощ за Гърция за справяне с мигрантския натиск.

Повече тестове, помощ за лекарите и медицинските сестри, които се грижат за болните: Парламентът днес одобри 3,08 млрд евро помощ от ЕС.

Европейските средства ще подпомогнат пряко системите на здравеопазването в държавите членки на ЕС в борбата им с пандемията от коронавируса. Инициативата ще позволи на ЕС да закупи спешни медицински консумативи като маски и кислородни апарати, да транспортира медицинско оборудване и пациенти в трансгранични региони, да финансира назначаването на допълнителни медицински специалисти, които да бъдат разположени в горещи точки в Европейския съюз, както и да подпомага държавите членки при изграждането на подвижни болници.

Средствата от бюджета на ЕС ще бъдат насочени основно чрез Инструмента за спешна подкрепа (2,7 млрд. евро) и чрез програмата rescEU (380 млн.евро).

Пакетът включва допълнителни средства по линия на Механизма за гражданска защита (45 млн. евро) за финансиране на полетите с цел репатриране на европейски граждани, блокирани в трети страни; допълнителни средства за Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията (3,6 млн. евро), както и 350 млн. евро в помощ на Гърция, която се бори с нарастващия мигрантски натиск и 100 млн. евро в подкрепа на възстановяването на Албания след земетресението.

Евродепутатите от комисията по бюджети на ЕП (BUDG) още през март призоваха за мобилизиране на наличните финансови средства в бюджета за 2020 г. .

© 2008-2009 Нови Хоризонти, Europe Direct. Всички права запазени.
Europe Direct - Смолян Europe Direct