Последни новини

1. Йорданка Чобанова е новия ръководител на Представителството на ЕК в България
2. НОВИТЕ НАШЕНЦИ – д-р Надер Ябруди
3. ЕК одобри българска схема за държавна помощ за земеделски стопани
4. Преглед на резултатите, постигнати от Комисията „Фон дер Лайен“
5. Симулация на избори за Европейски парламент
6. Зимна икономическа прогноза от 2024 г.: забавено възстановяване на растежа и по-бързо намаляване на инфлацията
7. EК инвестира над 233 млн. евро в проекти за околна среда и климат

Всички новини

"Ти избираш ЕС" - уроци със средношколци

Създадена на: 03 10 2018

На 02 октомври в ППМГ „В. Левски” Смолян стартира поредицата от часове със средношколци „Ти избираш ЕС”, организирана от „Европа Директно” Смолян. Тези срещи са част от общонационалната кампания на центровете Европа Директно България за популяризиране на изборите за Европейски парламент през 2019г., сред гласуващите за пръв път младежи.

Пред четирите паралелки с единадесетокласници, екипът на информационния център представи основните институции на ЕС и техните функции, начините за демократично влияние върху развитието на Съюза, като бе поставен акцент върху важността на предстоящия през 2019г. вот за представители на страната ни в Европейския парламент.

За да бъдат предварително запознати с реалния изборен процес, пред гласуващите за пръв път младежи бе направена симулация на избори.

В ролята на кандидати за евродепутати влязоха четирима техни съученици. Всеки един представи и защити в рамките на 5 минути своята позиция по важна европейска тема - Опазване на околната среда, Бежанска криза, Тероризмът в ЕС и Разширяване на Съюза.

Подготвените бюлетини, избирателни списъци, тъмна стаичка, наличие на урна, спазване на правилата за гласуване и контрол от страна на избирателна комисия от ученици,протокол от изборите, постави единадесетокласниците в почти реални изборни условия. Имаше усмивки, вълнение, притеснение от спазване на нови правила, но най-вече интерес сред "гласоподавателите" към резултатите от вота. Този факт от своя страна бе индикация за екипа на "Европа Директно" Смолян, че младежите имат нужда от такъв тип симулационни игри, защото те влияят върху повишаване мотивацията на младежите за участие в бъдещите избори за Европейски парламент.

Двамата кандидати с най-висок вот получиха право за участие в националната младежка симулация на заседание на Съвета на ЕС и Европейски парламент, която ще се проведе на 30.10-01.11 във В. Търново.

През месец октомври предстоят още часове "Ти избираш ЕС" на "Европа Директно"Смолян. Домакини на срещите ще бъдат ЕГ"Иван Вазов" Смолян(09.10.2018) и СУ"Хр. Ботев" Девин(23.10.2018).

Очаквайте подробности!

Снимки тук

Източник:"Европа Директно"Смолян

© 2008-2009 Нови Хоризонти, Europe Direct. Всички права запазени.
Europe Direct - Смолян Europe Direct