Последни новини

1. Йорданка Чобанова е новия ръководител на Представителството на ЕК в България
2. НОВИТЕ НАШЕНЦИ – д-р Надер Ябруди
3. ЕК одобри българска схема за държавна помощ за земеделски стопани
4. Преглед на резултатите, постигнати от Комисията „Фон дер Лайен“
5. Симулация на избори за Европейски парламент
6. Зимна икономическа прогноза от 2024 г.: забавено възстановяване на растежа и по-бързо намаляване на инфлацията
7. EК инвестира над 233 млн. евро в проекти за околна среда и климат

Всички новини

Нова възможност за устойчива заетост на хората с увреждания

Създадена на: 17 08 2018

От 15 август 2018 г., Агенцията по заетостта започва да набира заявки за обучения и заетост на безработни лица с трайни увреждания. Заявките ще се приемат по новия компонент II на проект „Обучения и заетост за младите хора” – за безработни лица с трайни увреждания до 29 години включително, и по новия компонент II на проект „Обучения и заетост” – за безработни лица с трайни увреждания на възраст над 29 години. И двата проекта се реализират с финансовата подкрепа на Европейския социален фонд на Европейския съюз по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 (ОП РЧР).

Близо 5000 лица с увреждания са започнали работа през първата половина на 2018 г. с посредничеството на Агенцията по заетостта, като повече от 1500 от тях са включени в субсидирана заетост. Към момента по проектите „Обучения и заетост за младите хора” и „Обучения и заетост” устроените на работа хора с увреждания са 884. Целта на изпълнението на новия компонент II по двата проекта е да се даде допълнителна възможност за устойчива заетост на една от най-уязвимите групи на пазара на труда, като по този начин се предотврати изпадането й в продължителна безработица, загубата на трудови умения и социалната изолация.

Работодателите ще бъдат стимулирани максимално дълго да задържат хората с трайни увреждания на работното място. Със средства от ОП РЧР ще бъдат поети възнагражденията съгласно минималния осигурителен доход за съответната основна икономическа дейност и осигурителните вноски на наетите от тях по проектите за 24 месеца. Ако работодателите задържат служителя/служителите 6 месеца след този срок, ще им бъде даден еднократно допълнителен бонус от 6 минимални работни заплати, установени за страната.

Всеки работодател, който желае да наеме безработни лица с трайни увреждания по компонент II на проектите, може да подаде заявка за разкриване на свободни работни места според своите потребностивъв всички бюра по труда в страната. На този етап от изпълнението, безработните лица с трайни увреждания, одобрени от работодателите, ще могат да преминат професионално обучение и/или обучение за придобиване на ключова компетентност с ваучери (съгласно ПМС № 280/ 2015 г.) Заявки от работодателите ще се приемат на хартиен носител лично или чрез пълномощник в бюрата по труда в страната, в работни дни между 08.30 и 17.00 часа.

Размерът на отпуснатата безвъзмездна финансова помощ по новия компонент II на проект „Обучения и заетост за младите хора” е 8 854 936 млн. лева, а на проект „Обучения и заетост” – 10 000 000 млн. лева. Заявките за свободни работни места ще се разглеждат по реда на тяхното подаване до изчерпване на финансовия ресурс. Очакванията са с планираните средства да се осигури заетост на 200 младежи до 29 години и 800 лица над 29 години с трайни увреждания.

За лица до 29 г. – подробна информация за проект „Обучения и заетост за младите хора” и образец на заявка може да намерите тук.

За лица над 29 г. – подробна информация за проект „Обучения и заетост” и образец на заявка може да намерите тук.

© 2008-2009 Нови Хоризонти, Europe Direct. Всички права запазени.
Europe Direct - Смолян Europe Direct