Последни новини

1. НОВИТЕ НАШЕНЦИ - Соня Йосифов
2. ЕВРОПА ДИРЕКТНО Смолян обявява конкурс за кратък разказ
3. България и Румъния се присъединяват към Шенген
4. Информационно-обучително събитие за читалищата в област Смолян
5. ЕК одобри 86,9 мил. евро в подкрепа на земеделските стопани
6. Йорданка Чобанова е новия ръководител на Представителството на ЕК в България
7. НОВИТЕ НАШЕНЦИ – д-р Надер Ябруди

Всички новини

По-евтини парични преводи в евро?!

Създадена на: 28 06 2018

На 27 юни 2018 г. посланиците към ЕС одобриха преговорната позиция на Съвета по предложението на Комисията за по-евтини презгранични плащания в евро в рамките на ЕС. Те поискаха председателството да започне преговори с Европейския парламент веднага щом Парламентът бъде готов да преговаря.

"За да функционира добре вътрешният пазар, всички потребители и бизнесът следва да имат достъп до едни и същи благоприятни условия, когато става въпрос за плащания в евро. Днес постигнахме съгласие преводите в евро никога да не бъдат облагани с непропорционално висока такса, независимо дали потребителят се намира в еврозоната или не." каза Владислав Горанов, министър на финансите на България, която понастоящем е председател на Съвета

От 2009 г. насам разходите за презграничните и националните преводи в евро са еднакви в еврозоната. Въпреки това презграничните плащания в евро от държавите извън еврозоната биват облагани с високи такси.

Съветът одобри предложението на Комисията за уеднаквяване на таксите за презгранични плащания в евро за услуги като кредитни преводи, плащания с карта или теглене на пари в брой с таксите за съответните национални плащания на същата стойност в националната валута на държавата членка, където се намира доставчикът на платежни услуги на ползвателя на платежни услуги. Благодарение на тази мярка ползите от евтините презгранични преводи в евро ще обхванат допълнителни 150 милиона потребители извън еврозоната и 1,8 милиарда годишно потенциални допълнителни операции.

Освен това преработеното от Съвета предложение увеличава изискванията за прозрачност по отношение на разходите за превалутирането, когато тази услуга се предлага преди да се извърши операцията по плащането. Това се постига с въвеждането на задължение за разкриване на прилаганите такси като разликата между общата сума на операцията във валутата на сметката на платеца и сумата, получена в резултат на прилагането на последния наличен референтен обменен курс на Европейската централна банка.

Следващи стъпки

Преговорите с Европейския парламент могат да започнат веднага щом Парламентът постигне съгласие по позицията си.

Необходимо е квалифицирано мнозинство за приемане от Съвета и съгласие от страна на Европейския парламент.

Източник:http://www.consilium.europa.eu/bg/

© 2008-2009 Нови Хоризонти, Europe Direct. Всички права запазени.
Europe Direct - Смолян Europe Direct