Последни новини

1. Премахване на неоправданото блокиране на географски принцип за потребителите в интернет
2. Парламентът е готов за преговори за преразглеждане на системата за убежище
3. Кръвта на саамите“ печели наградата „ЛУКС“ за 2017 г.
4. Три големи дигитални събития ще има по време на Българското председателство
5. Наградата „Сахаров“ за 2017 г.
6. България и Румъния – част от новата система за влизане/излизане в ЕС
7. ЕК в България търси нови доброволци за своя Младежки екип

Всички новини

България и Румъния – част от новата система за влизане/излизане в ЕС

Създадена на: 26 10 2017

Обща електронна система за ускоряване на проверките по външните граници на Шенгенското пространство и регистрация на всички пътници от държави извън ЕС беше подкрепена от Парламента в сряда.

В новата система за влизане/излизане (СВИ) ще се регистрират данни за граждани на държави извън ЕС като име, пътнически документ, пръстови отпечатъци, снимка на лицето, дата и място на влизане, излизане или отказ за влизане в Шенгенското пространство. Системата ще важи както за пътуващите с виза, така и за пътуващите без виза, допуснати за кратък престой от 90 дни, които преминават външните граници на Шенгенското пространство.

СВИ ще улесни проверките за спазването на разрешената продължителност на краткия престой – 90 дни в рамките на 180-дневен период.

Системата ще замести поставянето на печат в паспортите и ще ускори пресичането на граници, като същевременно ще улесни идентифицирането на пътниците, които са останали по-дълго от разрешеното, както и установяването на документни измами и случаи на фалшива самоличност.

Съхранение на данните

– Данните ще бъдат съхранявани за период от три години, а за просрочилите разрешения 90-дневен престой – пет;

– Данните, съхранявани в СВИ, могат да бъдат сверявани с цел превенция, установяване или разследване на тероризъм и други сериозни криминални деяния.

Достъп до данните

В новата система ще се регистрират различни данни, като ще има възможност за споделяне на информацията с контролните пунктове на външните граници, за да бъде предотвратено незаконно влизане в ЕС и проследени лица, просрочилите разрешения престой.

– Съхранената информация в новата система ще бъде достъпна за граничните и визовите органи;

– Информацията ще бъде достъпна и за Европол;

– Националните органи за предоставяне на убежище няма да имат достъп до СВИ;

България и Румъния участват в СВИ

СВИ ще бъде въведена в държавите членки, които прилагат изцяло шенгенските правила, както и в държавите членки, които не прилагат изцяло тези правила, но за които:

– оценката по Шенген е извършена; и

– са получили пасивен достъп до визовата информационна система (ВИС).

Цитат

Според докладчика Агустин Диас Де Мера (ЕНП, Испания) „Системата за влизане/излизане ще позволи по-бързо и безопасно преминаване на границите. Също така ще помогне за засичането на терористи и други криминално проявени лица, които се крият зад фалшива самоличност“.

Следващи стъпки

Измененият текст, вече неформално приет от държавите членки беше приет с 477 гласа „за“ срещу 139 „против“, 50 „въздържал се“.

В сряда евродепутатите също така приеха с 496 гласа „за“ срещу 137 „против“, 32 „въздържал се“ необходимите изменения за интегриране на новата система за влизане/излизане в Кодекса на шенгенските граници.

Бързи факти

Предложението за система за влизане/излизане (СВИ) е част от пакета за „интелигентни граници“, представен от Комисията през април 2016 г.

Цената за въвеждането на СВИ е изчислена на приблизително 480 млн. евро.

Източник: Пресслужба на Европейския парламент

© 2008-2009 Нови Хоризонти, Europe Direct. Всички права запазени.
Europe Direct - Смолян Europe Direct