Последни новини

1. Младежки обмен по програма "Еразъм+" в гр.Баена - Испания
2. Здравословна храна в европейските училища
3. Играчките и автомобилите оглавяват списъка по брой сигнали за опасни стоки в ЕС
4. Ключово споразумение полага основите към 5G мрежа в ЕС
5. Прекъсване на източниците на доходи за терористи
6. Европейската комисия срещу незаконното онлайн съдържание
7. Младежка дискусия „Социална справедливост, борба с бедността и социалното изключване”

Всички новини

Мини-проект „Ползи от 10 годишното членство на България в ЕС”

Мини-проект „Ползи от 10 годишното членство на България в ЕС”

Създадена на: 29 09 2017

Ученици от 12 клас на ЕГ „Иван Вазов” с ръководител Калинка Атанасова разработиха мини-проект по покана на „Европа Директно” Смолян.

Европейският център има дългогодишна практиката на номиниране на мини-проекти, инициирани от различни организации – граждани, професионални групи, студенти, ученици и клубове по интереси и посветени на приоритетните за годината европейски теми.

Темата на разработения проект бе „Ползи от 10 годишното членство на България в ЕС”, а дейностите по него включваха:

- Разпределяне участниците в проекта на четири групи, избор на интересна за младежите тема за презентиране, набавяне на актуална информация по нея;

- Създаване на информационни табла от всяка група по избраната тема;

- Презентация по темата пред екипа на ЕД Смолян и всички участници в проекта

- Провеждане на игра-телефонен куиз „Познаваме ли ЕС?”, чрез уеб базираната платформа за обучение Kahoot, която позволява в реално време, след всеки въпрос да се проследят резултатите на участниците – броя верни и неверни отговори, време за отговор, моментно класиране.

На 26 септември учениците поканиха екипа на ЕД Смолян в гимназията на заключителната част от проекта, в която демонстрираха своите знания по темите: Образование в ЕС; Регионалната политика на ЕС в Смолян; Ползата от ЕС върху стопанската политика, в сферите на туризма, транспорта, заетостта; Програма „Еразъм+”.

Личните мнения на учениците по четирите теми и споделения опит от работа, пътуване и младежки обмени в ЕС бяха полезни за аудиторията, а на екипа на ЕД Смолян позволиха да разбере младежките нагласи по тези важни за всички европейци теми.

По забавен и интересен начин една от участничките в проекта проведе с останалите играта-куиз „Познаваме ли ЕС?”. За целта бе използвана уеб базираната платформа за обучение Kahoot, която позволи на учениците чрез мобилните си телефони да отговарят на поставените въпроси. Много усмивки и възклицания предизвикаха въпросите, които целяха да проверят знанията на младежите за институциите на ЕС, неговите символи и интересни факти за държавите членки. Сладките награди за най-бързия участник и този дал най-много верни отговори бяха посрещнати с ръкопляскания и изконсумирани веднага. Екипът на ЕД Смолян раздаде допълнително информационни и рекламни материали.

По избраните теми младежите изработиха интересни информационни табла, които ще бъдат изложени в кабинет по география на езиковата гимназия.

Чрез осъществения мини-проект 24 младежи повишиха своите знания за ЕС и неговите политики, подобриха презентаторските си умения, повишиха знанията си за създаване и реализиране на проект.

Снимки: тук

Източник:"Европа Директно" Смолян

© 2008-2009 Нови Хоризонти, Europe Direct. Всички права запазени.
Europe Direct - Смолян Europe Direct