Последни новини

1. По-добра и справедлива селскостопанска политика на ЕС
2. Мини проект на Сдружение"Деца със специални потребности" гр. Мадан
3. Премахване на неоправданото блокиране на географски принцип за потребителите в интернет
4. Парламентът е готов за преговори за преразглеждане на системата за убежище
5. Кръвта на саамите“ печели наградата „ЛУКС“ за 2017 г.
6. Три големи дигитални събития ще има по време на Българското председателство
7. Наградата „Сахаров“ за 2017 г.

Всички новини

Мини-проект „Ползи от 10 годишното членство на България в ЕС”

Мини-проект „Ползи от 10 годишното членство на България в ЕС”

Създадена на: 29 09 2017

Ученици от 12 клас на ЕГ „Иван Вазов” с ръководител Калинка Атанасова разработиха мини-проект по покана на „Европа Директно” Смолян.

Европейският център има дългогодишна практиката на номиниране на мини-проекти, инициирани от различни организации – граждани, професионални групи, студенти, ученици и клубове по интереси и посветени на приоритетните за годината европейски теми.

Темата на разработения проект бе „Ползи от 10 годишното членство на България в ЕС”, а дейностите по него включваха:

- Разпределяне участниците в проекта на четири групи, избор на интересна за младежите тема за презентиране, набавяне на актуална информация по нея;

- Създаване на информационни табла от всяка група по избраната тема;

- Презентация по темата пред екипа на ЕД Смолян и всички участници в проекта

- Провеждане на игра-телефонен куиз „Познаваме ли ЕС?”, чрез уеб базираната платформа за обучение Kahoot, която позволява в реално време, след всеки въпрос да се проследят резултатите на участниците – броя верни и неверни отговори, време за отговор, моментно класиране.

На 26 септември учениците поканиха екипа на ЕД Смолян в гимназията на заключителната част от проекта, в която демонстрираха своите знания по темите: Образование в ЕС; Регионалната политика на ЕС в Смолян; Ползата от ЕС върху стопанската политика, в сферите на туризма, транспорта, заетостта; Програма „Еразъм+”.

Личните мнения на учениците по четирите теми и споделения опит от работа, пътуване и младежки обмени в ЕС бяха полезни за аудиторията, а на екипа на ЕД Смолян позволиха да разбере младежките нагласи по тези важни за всички европейци теми.

По забавен и интересен начин една от участничките в проекта проведе с останалите играта-куиз „Познаваме ли ЕС?”. За целта бе използвана уеб базираната платформа за обучение Kahoot, която позволи на учениците чрез мобилните си телефони да отговарят на поставените въпроси. Много усмивки и възклицания предизвикаха въпросите, които целяха да проверят знанията на младежите за институциите на ЕС, неговите символи и интересни факти за държавите членки. Сладките награди за най-бързия участник и този дал най-много верни отговори бяха посрещнати с ръкопляскания и изконсумирани веднага. Екипът на ЕД Смолян раздаде допълнително информационни и рекламни материали.

По избраните теми младежите изработиха интересни информационни табла, които ще бъдат изложени в кабинет по география на езиковата гимназия.

Чрез осъществения мини-проект 24 младежи повишиха своите знания за ЕС и неговите политики, подобриха презентаторските си умения, повишиха знанията си за създаване и реализиране на проект.

Снимки: тук

Източник:"Европа Директно" Смолян

© 2008-2009 Нови Хоризонти, Europe Direct. Всички права запазени.
Europe Direct - Смолян Europe Direct