Последни новини

1. Йорданка Чобанова е новия ръководител на Представителството на ЕК в България
2. НОВИТЕ НАШЕНЦИ – д-р Надер Ябруди
3. ЕК одобри българска схема за държавна помощ за земеделски стопани
4. Преглед на резултатите, постигнати от Комисията „Фон дер Лайен“
5. Симулация на избори за Европейски парламент
6. Зимна икономическа прогноза от 2024 г.: забавено възстановяване на растежа и по-бързо намаляване на инфлацията
7. EК инвестира над 233 млн. евро в проекти за околна среда и климат

Всички новини

Back to school 2017

Back to school 2017

Създадена на: 27 09 2017

На 26 септември екипът на „Европа Директно Смолян проведе среща с ученици от ЕГ ”Иван Вазов” гр. Смолян. Тази среща бе част от инициативата Back to school, която центърът осъществява за пета поредна година.

В тази иницатива млади хора, работещи в Европейски институции или в области с европейска насоченост, или реализирали европейски проекти, се връщат в своето или друго училище и запознават учениците с различни аспекти от своята дейност.

През 2016 година екипът на центъра реши да измени модела на провеждане на инициативата и вместо споделяне на опит от работещи младежи, като гост лектор да покани връстник на учениците. Оказа се, че този начин на провеждане на събитието е успешен и забавен за средношколците.

Тази година „Back to school” се проведе в 12 „а” клас на езиковата гимназия, а като лектори се изявиха Венко Чакалов и Кристиан Фисински – ученици в същия клас и участници в младежки обмени по програма „Еразъм+”.

Кристиан запозна своите съученици с програма „Еразъм+” и възможностите, които дава за пътуване и обмен, а Венко разказа за начините за търсене и намиране на работа в ЕС. Двамата въвлякоха съучениците си в дискусия „Ползите от членството в ЕС”, в която се изказаха различни мнения и се сподели личен опит. Болшинството ученици смятат, че „България в ЕС= По-добри възможности за пътуване, учене, работа, запознаване с различни култури, по-добри регионални политики. Като завършващ етап на събитието всички ученици се включиха в изработването на табло, което се състоеше от листчета с личните мнения на участниците по темата.

На продължилата един час среща присъстваха 24 ученика от 12 „а” клас на ЕГ ”Иван Вазов” гр. Смолян с класен ръководител Калинка Атанасова.

Снимки

Източник: "Европа Директно" Смолян

© 2008-2009 Нови Хоризонти, Europe Direct. Всички права запазени.
Europe Direct - Смолян Europe Direct