Последни новини

1. Мини-проект „Ползи от 10 годишното членство на България в ЕС”
2. Back to school 2017
3. Пътуващатa изложба „Наследството на Римските договори за днешна Европа: 1957-2017” в Смолян
4. 26 септември - Европейски ден на езиците
5. Пътуваща изложба „Наследството на Римските договори за днешна Европа: 1957-2017 “
6. Общините получават до 3000 лева за проекти, свързани с Българското председателство на Съвета на ЕС 2018
7. „Европа на резултатите”

Всички новини

Back to school 2017

Back to school 2017

Създадена на: 27 09 2017

На 26 септември екипът на „Европа Директно Смолян проведе среща с ученици от ЕГ ”Иван Вазов” гр. Смолян. Тази среща бе част от инициативата Back to school, която центърът осъществява за пета поредна година.

В тази иницатива млади хора, работещи в Европейски институции или в области с европейска насоченост, или реализирали европейски проекти, се връщат в своето или друго училище и запознават учениците с различни аспекти от своята дейност.

През 2016 година екипът на центъра реши да измени модела на провеждане на инициативата и вместо споделяне на опит от работещи младежи, като гост лектор да покани връстник на учениците. Оказа се, че този начин на провеждане на събитието е успешен и забавен за средношколците.

Тази година „Back to school” се проведе в 12 „а” клас на езиковата гимназия, а като лектори се изявиха Венко Чакалов и Кристиан Фисински – ученици в същия клас и участници в младежки обмени по програма „Еразъм+”.

Кристиан запозна своите съученици с програма „Еразъм+” и възможностите, които дава за пътуване и обмен, а Венко разказа за начините за търсене и намиране на работа в ЕС. Двамата въвлякоха съучениците си в дискусия „Ползите от членството в ЕС”, в която се изказаха различни мнения и се сподели личен опит. Болшинството ученици смятат, че „България в ЕС= По-добри възможности за пътуване, учене, работа, запознаване с различни култури, по-добри регионални политики. Като завършващ етап на събитието всички ученици се включиха в изработването на табло, което се състоеше от листчета с личните мнения на участниците по темата.

На продължилата един час среща присъстваха 24 ученика от 12 „а” клас на ЕГ ”Иван Вазов” гр. Смолян с класен ръководител Калинка Атанасова.

Снимки

Източник: "Европа Директно" Смолян

© 2008-2009 Нови Хоризонти, Europe Direct. Всички права запазени.
Europe Direct - Смолян Europe Direct