Последни новини

1. Йорданка Чобанова е новия ръководител на Представителството на ЕК в България
2. НОВИТЕ НАШЕНЦИ – д-р Надер Ябруди
3. ЕК одобри българска схема за държавна помощ за земеделски стопани
4. Преглед на резултатите, постигнати от Комисията „Фон дер Лайен“
5. Симулация на избори за Европейски парламент
6. Зимна икономическа прогноза от 2024 г.: забавено възстановяване на растежа и по-бързо намаляване на инфлацията
7. EК инвестира над 233 млн. евро в проекти за околна среда и климат

Всички новини

Дом на европейската история

 Дом на европейската история

Създадена на: 10 05 2017

Домът на европейската история има за цел да насърчи гражданите да осмислят и дискутират историята на Европа и европейската интеграция. Музеят се стреми да обогати знанията, да предизвика любопитство и с течение на времето да стане място за обмен на идеи, размисли и дебати за Европа и нейната история, свързващо хора, институции и други заинтересовани групи, занимаващи се с темата. Посетителите ще бъдат провокирани да дадат критична оценка на европейската история, нейния потенциал и бъдеще.

Експонатите в постоянната изложба на Дома на европейската история са събрани от около 300 музея и колекции от цяла Европа и извън нея. Моля, проверете уебсайта на музея за повече информация за неговите експонати и партньори.

„Взаимодействия. Векове на търговия, сблъсък и градеж“ е първата временна изложба на Дома на европейската история, която ще продължи до 31 май 2018 г. Изложбата представя и тълкува знакови моменти и забележителни истории за неочаквани срещи и обрати в европейското минало.

Българската следа

България също оставя своята следа в музейния проект на Европейския парламент. Част от постоянната експозиция „Идеи за държавно устройство в Европа“ е копие от Търновската конституция. Първият основен закон на Княжество България, който за времето си е един от най-демократичните и либералните на Стария континент, ще гостува в музея в Брюксел най-малко до 2021 г.

Като част от временната експозиция може да бъде видян Султански берат на Атанас Михайлов. Това е висока държавна заповед в Османската империя, която е издадена през 1831 г. от султан Махмуд II. Конкретният документ предоставя широки права и привилегии на търновския търговец Атанас Михайлов за свободна търговия в Европа, Персия и Индия. Бератът е изключително красив документ, който е дълъг 106 см и широк 8 см. Текстът е изящно изписан върху хартия, а с цел да бъде добре защитен е поставен в специална метална кутия. Езикът е османотурски с калиграфски оформен шрифт, използвано е червено и черно мастило. Документът е скрепен с императорския печат (султанска тугра) и печат на държавното данъчно управление.

И двата експоната са собственост на Регионалния исторически музей във Велико Търново, откъдето бяха любезно предоставени за целите на различните музейни сбирки в Брюксел.

В допълнение към своите експозиции Домът на Европейската история предлага и образователни програми, прояви за местната публика и гостите на Брюксел, както и публикации и набор от онлайн продукти.

Аудиовизуални материали за Дома на европейската история, изграждането на колекцията, постоянната и временната изложба и откриването на събитията: http://audiovisual.europarl.europa.eu/house-european-history.

Източник: Пресслужба на ЕП

© 2008-2009 Нови Хоризонти, Europe Direct. Всички права запазени.
Europe Direct - Смолян Europe Direct