Последни новини

1. Йорданка Чобанова е новия ръководител на Представителството на ЕК в България
2. НОВИТЕ НАШЕНЦИ – д-р Надер Ябруди
3. ЕК одобри българска схема за държавна помощ за земеделски стопани
4. Преглед на резултатите, постигнати от Комисията „Фон дер Лайен“
5. Симулация на избори за Европейски парламент
6. Зимна икономическа прогноза от 2024 г.: забавено възстановяване на растежа и по-бързо намаляване на инфлацията
7. EК инвестира над 233 млн. евро в проекти за околна среда и климат

Всички новини

Български проект е подкрепен от ЕС по инструмента "Свързана Европа"

Създадена на: 11 11 2016

Споразумение за безвъзмездна помощ за България за модернизация на отсечката Костенец – Септември на железопътната линия София – Пловдив се подписа в Брюксел в Изпълнителната агенция "Иновации и мрежи" на ЕК. Финансирането по споразумението е за над 151 милиона евро.

Проектът е подкрепен от ЕС по инструмента "Свързана Европа" (CEF) за транспорт и беше избран през 2015 г., когато ЕС осигури 7,6 милиарда евро за финансиране на проекти за подобряване на европейската транспортна инфраструктура, сигурността на транспорта, развитие на интелигентни и щадящи околната среда транспортни системи.

Споразумението подписват директорът на Изпълнителната агенция "Иновации и мрежи" Дирк Бекерс, министърът на транспорта, информационните технологии и комуникации Ивайло Московски и заместник генералният директор на Национална компания "Железопътна инфраструктура" Христо Алексиев. Г-н Бекерс отбеляза: "Проектът, на който даваме зелена светлина днес, беше избран заради важността си за модернизацията на ключова отсечка от българската инфраструктура, която е част от по-широката европейска транспортна мрежа. Само с такива проекти, които имат не само местен, но и общоевропейски ефект, можем да създадем транспортната инфраструктурна мрежа, от която бизнесът и гражданите на Европейския съюз се нуждаят."

Министър Московски заяви: "Проектът е от стратегическо значение не само за България, но и за всички страни от Югоизточна Европа. Железопътната отсечка Костенец – Септември е част от линията, която свързва сръбската граница с границите ни с Турция и Гърция, както и с черноморското пристанище Бургас. Тези две жп линии са основен приоритет за нашата страна и планираме да ги завършим изцяло до 2022 г."

Проектът предвижда основна модернизация на отсечка от 24,4 км между Костенец и Септември по линията, която е част от европейския коридор, свързващ Източна Европа с Източно Средиземноморие. Модернизацията ще подобри трафикът по линията, която в момента не отговоря на съвременните стандарти за превоз на пътници и товари.

Подробности за проекта ще намерите тук:

Списък на транспортните проекти, одобрени за финансиране през 2015 г. по инструмента "Свързана Европа" (CEF), ще намерите тук:

Източник: Отдел "Преса и медии" на Европейската комисия

© 2008-2009 Нови Хоризонти, Europe Direct. Всички права запазени.
Europe Direct - Смолян Europe Direct