Последни новини

1. Йорданка Чобанова е новия ръководител на Представителството на ЕК в България
2. НОВИТЕ НАШЕНЦИ – д-р Надер Ябруди
3. ЕК одобри българска схема за държавна помощ за земеделски стопани
4. Преглед на резултатите, постигнати от Комисията „Фон дер Лайен“
5. Симулация на избори за Европейски парламент
6. Зимна икономическа прогноза от 2024 г.: забавено възстановяване на растежа и по-бързо намаляване на инфлацията
7. EК инвестира над 233 млн. евро в проекти за околна среда и климат

Всички новини

Какво "ново" в Хърватия?

Създадена на: 30 03 2016

Хърватската столица Загреб се превръща в модерен и конкурентен eвропейски град благодарение на новите технологии.

Хърватската столица е културен, научен, икономически, политически и административен център, с над 1 млн. жители. За да стане модерен и конкурентен европейски град, чиито граждани са ангажирани с благоденствието му, Загреб реализира редица подобрения в бизнес процесите си и комуникацията с жителите на града. Основна задача е премахването на прекомерната, времеемка и скъпа административна работа и включването на жителите на града в дейностите му. Постигането на целите за развитие и подобрение на ежедневието на гражданите е осъществено благодарение на модерни технологии и с помощта на партньорство с Майкрософт и Омега софтуер, както и включване в глобалната програма CityNext. CityNext е инициатива, която спомага за модернизирането на градовете, чрез въвеждането на технологии, с основна цел минимизиране на разходите и подобрение на ефикасността. Тя прави всички административни услуги - от публичен транспорт до системите за здравеопазване и образовани е - достъпни онлайн и помага за установяване на онлайн комуникация с гражданите.

Преди направените нововъведения бизнес процесите в администрацията на града отнемат седмици и съответно изискват значителни разходи. С компютъризацията на мониторинга на общинските услуги, през проекта е-Radar и приложението My Zagreb е дадена възможност на гражданите да действат като общински служители. Цялата информация за града е публична и налична онлайн, благодарение на система за отворени данни, съхранявана върху платформата Microsoft Azure*.

Приложението My Zagreb позволява на гражданите да съобщават за нередности и да оказват влияние върху това какво се случва в града. Проектът e-Radar улеснява комуникацията между гражданите и общинските служби и дава възможност за статистическо проследяване, детайлни отчети и анализи, които помагат за регулирането на разходите на града. Всички активности и процеси са прозрачни и измерими. Така Загреб предоставя видими за всички процеси и процедури, подобрява връзките си с обществеността и постига целите си за развитие и привличане на инвестиции. Чрез глобалната инициатива CityNext Майкрософт помага на Загреб да е конкурентен в 21-ви век, да е град на бъдещето, който генерира икономически прогрес за страната и нови бизнес възможности.

Повече детайли за иновативния подход на Загреб вижтe ТУК.

Подобни решения биха могли да бъдат финансирани чрез Оперативна програма „Добро управление“ 2014-2020 и Програмата за развитие на селските райони 2014-2020, по мерки, насочени към местните власти, електронно управление и подобряване средата и качеството на живот.

Източник:Електронен седмичник 13/30.3.2016.

на Фондацията за реформа в местното самоуправление

© 2008-2009 Нови Хоризонти, Europe Direct. Всички права запазени.
Europe Direct - Смолян Europe Direct