Последни новини

1. Йорданка Чобанова е новия ръководител на Представителството на ЕК в България
2. НОВИТЕ НАШЕНЦИ – д-р Надер Ябруди
3. ЕК одобри българска схема за държавна помощ за земеделски стопани
4. Преглед на резултатите, постигнати от Комисията „Фон дер Лайен“
5. Симулация на избори за Европейски парламент
6. Зимна икономическа прогноза от 2024 г.: забавено възстановяване на растежа и по-бързо намаляване на инфлацията
7. EК инвестира над 233 млн. евро в проекти за околна среда и климат

Всички новини

До каква степен е цифровизирана вашата страна?

Създадена на: 10 03 2016

Европейската комисия публикува резултатите от изданието за 2016 г. на индекса за навлизането на цифровите технологии в икономиката и обществото (DESI).

Какво представлява DESI?

Индексът за навлизането на цифровите технологии в икономиката и обществото (DESI) е онлайн инструмент за измерване на напредъка на страните от ЕС към изграждане на цифрови икономики и общества. Той обединява набор от показатели от значение за текущите политики в Европа.

Данните показват, че от публикуването на стратегията за цифровия единен пазар на Комисията през миналата година досега страните членки са постигнали напредък в области като свързаност и цифрови умения, както и по отношение на публичните услуги.

Подчертавайки подобренията, публикуваните днес резултати показват също, че темпото на напредъка се забавя. Необходими са действия, както на равнище ЕС, така и на национално равнище, за да се премахнат пречките, които възпрепятстват страните от ЕС да се възползват в пълна степен от възможностите на цифровите технологии.

Андрус Ансип, заместник-председател, отговарящ за цифровия единен пазар, заяви: „Все повече хора, предприятия и публични служби използват цифрови технологии. Много от тях обаче все още са изправени пред проблеми като липса на покритие за високоскоростен интернет или на трансгранични услуги за електронно управление, както и пред трудности при извършване на трансгранични покупки или продажби. Трябва да поправим това. Това е целта на нашата

стратегия за цифровия единен пазар. Благодарение на първите предложения в рамките на стратегията електронната търговия и свързаността ще се подобрят. Тази година ще представим всички наши предложения и призовавам страните от ЕС да побързат да ги подкрепят. Тези предложения ще им помогнат да подобрят своите резултати в областта на цифровите технологии и своите икономики“ .

Гюнтер Йотингер, комисар по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество, заяви: „ЕС напредва, но прекалено бавно. Няма място за самодоволство. Необходими са действия, ако

искаме да се изравним с Япония, САЩ и Южна Корея. Въз основа на публикувания днес индекс през май ще отправим конкретни препоръки към страните от ЕС, за да подобрят своите национални показатели. По този начин и наред с нашата работа за създаване на цифров единен пазар съм убеден, че ЕС като цяло и неговите държави членки ще постигнат много по-добри резултати през идните години“ .

Основни констатации в индекса за навлизането на цифровите технологии в икономиката и обществото (DESI). ЕС напредва, но бавно: резултатът на ЕС като цяло е 0,52 от 1, което представлява подобрение спрямо 0,5 за предходната година. Всички страни от ЕС без Швеция са подобрили своя резултат.

- Дания, Нидерландия, Швеция и Финландия продължават да водят класацията по DESI.

-Нидерландия, Естония, Германия, Малта, Австрия и Португалия са най-бързо развиващите се страни и вървят начело. Повече информация относно резултатите на отделните държави могат да бъдат намерени в профилите на държавите и в този информационен документ.

Необходими действия за настигане на най-добрите в световен мащаб: за първи път Комисията също така сравнява ЕС с някои от най-цифровизираните държави в света (Япония,САЩ и Южна Корея). Пълният доклад за нов международен индекс на представянето в областта на цифровите технологии ще бъде достъпен в средата на март 2016 г., но предварителните резултати показват, че най-успешните европейски страни са също и световни лидери в областта. Въпреки това ЕС като цяло трябва значително да подобри своите резултати, за да играе водеща роля на световната сцена.

-По-добра свързаност, но недостатъчна в дългосрочен план: 71% от европейските домакинства разполагат с високоскоростен широколентов достъп до интернет (поне 30 Mbps)спрямо 62% през миналата година. ЕС е на прав път към постигане на пълно покритие до 2020 г. Броят на абонаментите за мобилен широколентов достъп до интернет бързо нараства — от 64 абонамента на всеки 100 европейци през 2014 г. на 75 днес. ЕС трябва да е готов да отговори на бъдещото търсене и да осигури следващото поколение съобщителни мрежи (5G).

Ето защо Комисията ще представи преглед на правилата на ЕС за далекосъобщенията, за да може до края на годината технологичните и пазарните предизвикателства бъдат преодолени.

-Подобряване на цифровите умения: Въпреки че броят на висшистите в областта на науката, технологиите и математиката в ЕС слабо се е повишил, почти половината от европейците (45%) нямат основни умения за ползване на цифрови технологии (използване на

електронна поща, текстообработващи програми или инсталиране на нови устройства). Комисията ще разгледа цифровите умения и обучението в рамките на предстоящата по-късно тази година програма на ЕС за уменията.

-Електронната търговия — пропусната възможност за по-малките предприятия: 65% от европейските интернет потребители пазаруват онлайн, но само 16% от МСП продават онлайн, като по-малко от половината от тях продават онлайн в други страни (7,5%). За да реши този проблем, през декември Комисията представи предложения относно цифровите договори (съобщение за медиите) с цел потребителите, които пазаруват онлайн, да бъдат по- добре защитени и да се помогне на предприятията да увеличат своите онлайн продажби. През май Комисията ще представи пакет от законодателни мерки за по-нататъшно стимулиране на електронната търговия. Той ще включва мерки за справяне с необоснованото геоблокиране, за подобряване на прозрачността на трансграничните пазари на колетни пратки и за по-добро прилагане през граница на правилата на ЕС за защита на потребителите.

-Повече, но не достатъчно използвани публични услуги онлайн: показателите сочат, че публичните администрации предоставят по-широк набор от онлайн услуги, даващи възможност на хората да използват интернет, за да се информират за ново място на

пребиваване, раждане на дете и други важни събития. Въпреки това броят на интернет потребителите, които взаимодействат със съответната администрация онлайн (32%), не се увеличава.

Индекс DESI1 за навлизането на цифровите технологии в икономиката и обществото за 2016 г.2 Профил по държави: България

По индекса DESI за 2016 г. общата оценка за България е 0,37 (нарастване спрямо 0,36 през 2015 г.), с което тя се нарежда на 27-мо място в класацията по DESI. Високоскоростният широколентов достъп е на разположение за почти 72 % от домакинствата в България, но в селските райони няма високоскоростно покритие. Едва 55 % от българските домакинства са абонирани за фиксирана широколентова връзка (27-мо място в ЕС), а половината от тях ползват високоскоростна връзка (10-то място в ЕС). България трябва да се справи със сериозното си изоставане в придобиването на умения за ползване на цифрови технологии: едва 31 % от населението имат основни умения в тази област. Българските потребители на интернет са сред първенците в използването на услугите за видеоразговори (1-во място) и социалните мрежи (6-то място). Те изглежда се въздържат най-много от банкирането и пазаруването онлайн. Въпреки известен напредък в използването на цифрови технологии в българските обществени услуги има голям потенциал за подобрението му; в тази област България е на последно място.

България попада в групата на изоставащите страни, които показват резултати под средното за ЕС и които напредват по-бавно спрямо ЕС като цяло от миналата година.

Източник:Европейска комисия

© 2008-2009 Нови Хоризонти, Europe Direct. Всички права запазени.
Europe Direct - Смолян Europe Direct