Последни новини

1. Йорданка Чобанова е новия ръководител на Представителството на ЕК в България
2. НОВИТЕ НАШЕНЦИ – д-р Надер Ябруди
3. ЕК одобри българска схема за държавна помощ за земеделски стопани
4. Преглед на резултатите, постигнати от Комисията „Фон дер Лайен“
5. Симулация на избори за Европейски парламент
6. Зимна икономическа прогноза от 2024 г.: забавено възстановяване на растежа и по-бързо намаляване на инфлацията
7. EК инвестира над 233 млн. евро в проекти за околна среда и климат

Всички новини

Подобряване на достъпа до интернет в ЕС

Подобряване на достъпа до интернет в ЕС

Създадена на: 04 02 2016

Радиочестотите не познават граници: нужна е по-добра координация на радиочестотния спектър на равнище ЕС, за да се избегнат интерференции и да се даде възможност новаторските услуги, например свързани автомобили или здравно обслужване от разстояние, да функционират на територията на целия континент. ЕС трябва да се справи и с растящото търсене на безжични широколентови услуги. До 2020 г. мобилният интернет трафик ще нарасне близо осем пъти в сравнение със сегашното равнище.

Днес Комисията предприема действия в отговор на тези предизвикателства. Като част от стратегията си за създаване на цифров единен пазар тя предлага

балансиран дългосрочен подход за използване на дециметровия обхват (470-790 MHz). В момента той се използва предимно за телевизионно разпръскване. В предложението се предвижда до 2020 г. по-голяма част от радиочестотния спектър около 700 MHz (694-790 MHz) да стане достъпна за мобилни услуги. Тази радиочестотна лента е идеална за предоставяне на висококачествен интернет на потребителите, независимо от това дали те се намират в голям град, малко отдалечено селце или на магистрала. Честотите в лентата под 700 MHz (470-694 MHz) ще останат достъпни приоритетно за аудио-визуални услуги. Този подход ще гарантира достъпа на европейците до творческо съдържание както на таблети и смартфони — една засилваща се тенденция, така и чрез класически телевизионни услуги. Днешното предложение е в съответствие и с най-новите международни споразумения относно използването на дециметровия обхват, включително на радиочестотната лента около 700 MHz.

Предложението има два основни елемента:

- за радиочестотната лента около 700 MHz: общ график за реалното ? предоставяне за използване за безжични широколентови услуги при хармонизирани технически условия и съответните мерки за координация в подкрепа на този преход;

- за радиочестотната лента под 700 MHz: дългосрочен приоритет за предоставянето на аудио-визуални медийни услуги на широката общественост заедно с гъвкав подход за използване на радиочестотния спектър, за да бъдат взети предвид различните равнища на разпространение на цифровата наземна телевизия в страните членки.

Днешното предложение ще улесни разработването на новаторски устройства и услуги в ЕС и ще намали разходите за това: вече няма да е необходимо превключване между различни честоти и адаптиране към различаващи се национални изисквания.

Координиран преход до 2020 г.

Комисията предлага радиочестотната лента около 700 MHz да бъде предоставена за широколентови безжични услуги най-късно до 30 юни 2020 г. във всички страни от ЕС. Това ще става успоредно с въвеждането на 5G, което е предвидено да започне от 2020 г. За да спазят срока, страните членки ще трябва до 30 юни 2017 г. да приемат и оповестят публично националните си планове за мрежово покритие и за предоставяне на тази лента. Те ще трябва също така да сключат споразумения за трансгранична координация до края на 2017 г. Тези планове ще улеснят прехода и ще гарантират добро мрежово покритие, което ще помогне за преодоляване на цифровото разделение и за създаване на необходимото покритие за свързано шофиране или здравно обслужване от разстояние.

Две страни от ЕС (Франция и Германия) вече позволиха използването на радиочестотната лента около 700 MHz за мобилни услуги. Други държави (Дания, Финландия, Швеция, Обединеното кралство) представиха планове за промяна в използването на радиочестотната лента около 700 MHz през следващите няколко години. Комисията разчита на бързо приемане на днешното предложение от Европейския парламент и страните членки, за да бъде осигурен предвидим и навременен преход.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Предложение на ЕК за използване на честотите между 470 MHz и 790 MHz

Често задавани въпроси

Източник: Представителство на ЕК в България

© 2008-2009 Нови Хоризонти, Europe Direct. Всички права запазени.
Europe Direct - Смолян Europe Direct