Последни новини

1. Йорданка Чобанова е новия ръководител на Представителството на ЕК в България
2. НОВИТЕ НАШЕНЦИ – д-р Надер Ябруди
3. ЕК одобри българска схема за държавна помощ за земеделски стопани
4. Преглед на резултатите, постигнати от Комисията „Фон дер Лайен“
5. Симулация на избори за Европейски парламент
6. Зимна икономическа прогноза от 2024 г.: забавено възстановяване на растежа и по-бързо намаляване на инфлацията
7. EК инвестира над 233 млн. евро в проекти за околна среда и климат

Всички новини

Програма за сътрудничество за Балканите и Средиземноморието

Създадена на: 29 09 2015

ЕС прие първата програма за транснационално сътрудничество за Балканите и Средиземноморието, обхващаща Балканския полуостров и източната част на Средиземно море. В програмата участват три държави от ЕС (Гърция, България и Кипър) и две държави кандидатки за членство в Съюза (Албания и бившата югославска република Македония). Тя е насочена към две ключови предизвикателства за региона: повишаването на конкурентоспособността чрез предприемачество и иновации и опазването на околната среда.

Европейският комисар по въпросите на регионалната политика Корина Крецу заяви: „Тази програма бе създадена поради силното желание на участващите страни да обединят ресурсите си, за да се справят с общи предизвикателства. Сътрудничеството за насърчаване на иновациите и предприемачеството може да помогне на региона да привлича повече инвеститори и предприятия. Пожелавам на държавите много успех в създаването на това сътрудничество и в подпомагането на проекти, които ще се възползват от регионалните предимства и ресурси“.

С проектите, финансирани по програмата, ще се насърчават предприемачеството и иновациите в МСП — ще се стимулират предприемаческите, социалните и цифровите иновации, ще се установяват връзки между бизнеса и образованието и ще се създадат условия за обмен на знания между всички участващи региони. Проектите, финансирани по втория приоритет, ще гарантират устойчиво използване на ресурсите и опазване на природното и културното наследство в целия регион на Балканите и Средиземноморието.

За програмата ще бъдат отпуснати над 28 милиона евро от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР) и над 5 милиона евро от Инструмента на ЕС за предприсъединителна помощ (ИПП). Като се включи съфинансирането от страна на самите държави, средствата за насърчаване на сътрудничеството в региона достигат почти 40 милиона евро.

Гръцкото министерство на икономиката, инфраструктурата, мореплаването и туризма бе определено за управляващ орган на програмата. Ще бъдат финансирани до 85% от разходите за дейности на партньорите по проекти.

Източник:Представителство на ЕК в България

© 2008-2009 Нови Хоризонти, Europe Direct. Всички права запазени.
Europe Direct - Смолян Europe Direct