Последни новини

1. Йорданка Чобанова е новия ръководител на Представителството на ЕК в България
2. НОВИТЕ НАШЕНЦИ – д-р Надер Ябруди
3. ЕК одобри българска схема за държавна помощ за земеделски стопани
4. Преглед на резултатите, постигнати от Комисията „Фон дер Лайен“
5. Симулация на избори за Европейски парламент
6. Зимна икономическа прогноза от 2024 г.: забавено възстановяване на растежа и по-бързо намаляване на инфлацията
7. EК инвестира над 233 млн. евро в проекти за околна среда и климат

Всички новини

По-безопасна и сигурна Европа

Създадена на: 20 08 2015

Този месец Европейската комисия одобри 23 многогодишни национални програми по линия на фонд „Убежище, миграция и интеграция“ (ФУМИ) и фонд „Вътрешна сигурност“ (ФВС). Общият размер на финансирането за договорените програми е около 2,4 млрд. евро за периода 2014 — 2020 г. Сега средствата ще могат да бъдат насочени към гранични държави членки като Гърция и Италия, както и към други страни от ЕС, в които има големи миграционни потоци. Комисията работи усилено с държавите членки, за да гарантира незабавно отпускане на средствата. 22 национални програми бяха одобрени още през март, а други 13 програми ще бъдат одобрени по-късно тази година.

Комисарят по въпросите на миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос заяви: „Днес страните от ЕС са изправени пред безпрецедентни предизвикателства в областта на миграцията и сигурността. В знак на солидарност Комисията предприема действия. Чрез европейските програми в областта на миграцията и сигурността тя върви смело към подобряване на управлението на миграцията, насърчаване на сътрудничеството и към една по-безопасна за гражданите Европа — по-защитена от организираната престъпност и тероризма. По одобрените от Комисията национални програми се предоставя значителна финансова помощ на държавите членки, за да се справят с тези предизвикателства. Твърдо решени сме да продължим да бъдем солидарни.“

Финансирането по линия на ФУМИ подкрепя националните усилия за подобряване на възможностите за прием, гарантиране на съответствието на процедурите по предоставяне на убежище със стандартите на Съюза, интегриране на мигрантите на местно и регионално равнище и за повишаване на ефективността на програмите за завръщане. Финансирането по ФВС допълва националните усилия за подобряване на управлението и наблюдението на границите, по-специално чрез използването на съвременни технологии. Това финансиране се използва също така за трансграничното сътрудничество в областта на правоприлагането и укрепва капацитета на държавите членки да управляват ефективно рисковете, свързани със сигурността, като тероризма и агресивната радикализация, трафика на наркотици, киберпрестъпността, трафика на хора и други форми на организирана престъпност.

В добавка към основното финансиране (вж. приложение), повечето национални програми получават допълнителни суми, предоставяни за изпълнението на специфични транснационални действия. Те могат да включват съвместни проекти за завръщане и реинтеграция по линия на ФУМИ или установяване на консулско сътрудничество по линия на ФВС. Също така допълнително финансиране по линия на ФВС ще бъде инвестирано в закупуването на мащабно оборудване, което ще бъде предоставено за ползване от Frontex. Тези средства ще бъдат на разположение и за съвместни операции, когато това е необходимо. Освен това близо 37 млн. евро ще бъдат предоставени по линия на програмите по ФУМИ в подкрепа на програмата на Съюза за презаселване за периода 2014 — 2015 г.

Комисията работи за бързото одобряване на останалите национални програми. С общ бюджет от почти 7 млрд. евро за периода 2014 — 2020 г. ФУМИ и ФВС са основните финансови инструменти на ЕС за инвестиции с цел постигане на една отворена и сигурна Европа.

Контекст

Усилията на ЕС в областта на миграцията и вътрешните работи се подкрепят чрез фонд „Убежище, миграция и интеграция“ и фонд „Вътрешна сигурност“.

Фонд „Убежище, миграция и интеграция“ допринася за ефективното управление на миграционните потоци и разработването на общ подход в областта на убежището и миграцията.

Фонд „Вътрешна сигурност“ (състоящ се от инструментите „Граници и визи“ и „Полицейско сътрудничество и управление на кризи“) спомага за осигуряване на високо равнище на сигурност и предотвратяване на престъпността в Съюза, като в същото време дава възможност за законно пътуване и гарантира сигурното управление на външните граници на Съюза.

85 % от средствата на фондовете се предоставят чрез многогодишните стратегически национални програми за периода 2014 — 2020 г. След одобрението на Комисията, тези програми се изготвят, прилагат, наблюдават и оценяват от отговорните органи в държавите членки в партньорство със съответните заинтересовани страни, включително гражданското общество. Предложените неотдавна от Комисията и подкрепени от Съвета схеми за презаселване и преместване ще бъдат изпълнени посредством националните програми по ФУМИ.

Останалите средства, които представляват около 15 % от общите ресурси, се управляват от Комисията въз основа на отделни работни програми. Именно чрез тези работни програми на Комисията се финансират действията на Съюза и спешната помощ за държавите членки.

През последните седмици Комисията одобри 23 национални програми: 7 програми по ФУМИ (Кипър, Гърция, Италия, Полша, Словакия, Испания и Швеция) и 16 програми по ФВС (Австрия, България, Кипър, Естония, Финландия, Гърция, Унгария, Ирландия, Италия, Литва, Люксембург, Малта, Португалия, Румъния, Словения и Испания). По-рано тази година тя одобри други 22 национални програми: 17 програми по ФУМИ (Австрия, Белгия, България, Чешката република, Германия, Естония, Финландия, Франция, Унгария, Литва, Люксембург, Малта, Нидерландия, Португалия, Румъния, Словения и Обединеното кралство) и 5 програми по ФВС (Белгия, Чешката република, Германия, Дания, Франция). Останалите 13 национални програми ще бъдат одобрени по-късно през 2015 г.

Източник:http://europa.eu/

© 2008-2009 Нови Хоризонти, Europe Direct. Всички права запазени.
Europe Direct - Смолян Europe Direct