Последни новини

1. Йорданка Чобанова е новия ръководител на Представителството на ЕК в България
2. НОВИТЕ НАШЕНЦИ – д-р Надер Ябруди
3. ЕК одобри българска схема за държавна помощ за земеделски стопани
4. Преглед на резултатите, постигнати от Комисията „Фон дер Лайен“
5. Симулация на избори за Европейски парламент
6. Зимна икономическа прогноза от 2024 г.: забавено възстановяване на растежа и по-бързо намаляване на инфлацията
7. EК инвестира над 233 млн. евро в проекти за околна среда и климат

Всички новини

Нов индекс за навлизането на цифрови технологии в икономиката и обществото

Нов индекс за навлизането на цифрови технологии в икономиката и обществото

Създадена на: 25 02 2015

Европейската комисия представи нов инструмент, показващ моментното състояние на всяка държава относно свързаността, уменията за ползване на интернет, извършването на дейности в мрежата - от четене на новини до пазаруване, как се развиват ключови цифрови технологии и цифрови обществени услуги като електронно управление и електронно здравеопазване.

Индексът DESI е важен индикатор в подготовката на Европейската комисия за представянето през май т.г. на новата Стратегия за единен цифров пазар.

Според предварителните изчисления на Комисията създаването на единен цифров пазар в Европа може да осигури допълнителен растеж на стойност до 250 млрд. евро, както и стотици хиляди нови работни места през следващите пет години.

Индексът съчетава повече от 30 показателя и при него се използва система за претегляне с цел класиране на всяка държава според резултатите ? в областта на цифровизацията. Това е инструмент за анализ, който осигурява основата за въвеждането на стратегията за единен цифров пазар.

За изчисляване на общата оценка на държавата, на всяка група и подгрупа от показатели се присвоява конкретен тегловен коефициент от експерти на Европейската комисия. Свързаността и уменията за ползване на цифрови информационни технологии („човешки капитал“), считани за основополагащи за цифровата икономика и общество, допринасят всяко с по 25 % от общия резултат (максималната оценка за резултатите в областта на цифровата икономика е 1). На внедряването на цифровите технологии се падат 20 %, тъй като използването на ИКТ от стопанския сектор е една от най-важните движещи сили на растежа. Накрая, дейностите в мрежа („използването на интернет“) и цифровите обществени услуги допринасят всяко с по 15 %. Инструментът DESI с възможност за използване в мрежата е гъвкав и позволява на потребителите да експериментират с различни тегловни коефициенти за всеки показател и да видят как това влияе на общото класиране.

Новите данни, включени в представения днес индекс DESI, ще бъдат отразени в таблицата с показателите за Програмата в областта на цифровите технологии, която Европейската комисия публикува ежегодно, за да оцени как държавите напредват към целите, определени в Програмата в областта на цифровите технологии за Европа. Следващата таблица с показатели за Програмата в областта на цифровите технологии се очаква през лятото на 2015 г.

Източник: Европейска комисия - съобщение за медиите

© 2008-2009 Нови Хоризонти, Europe Direct. Всички права запазени.
Europe Direct - Смолян Europe Direct