Последни новини

1. Йорданка Чобанова е новия ръководител на Представителството на ЕК в България
2. НОВИТЕ НАШЕНЦИ – д-р Надер Ябруди
3. ЕК одобри българска схема за държавна помощ за земеделски стопани
4. Преглед на резултатите, постигнати от Комисията „Фон дер Лайен“
5. Симулация на избори за Европейски парламент
6. Зимна икономическа прогноза от 2024 г.: забавено възстановяване на растежа и по-бързо намаляване на инфлацията
7. EК инвестира над 233 млн. евро в проекти за околна среда и климат

Всички новини

Първото мобилно приложение за споделено пътуване у нас

Първото мобилно приложение за споделено пътуване у нас

Създадена на: 10 10 2014

Вече е факт първото родно мобилно приложение за споделено пътуване, което дава възможност на непознати да поделят разходи за пътуване в обща посока. Приложението е резултат на партньорството на една от най-успешните български платформи за пътуване Aha!Car и организаторите на информационната кампания на Европейската комисия - “Do the right mix – Придвижвай се разумно“, чийто акцент през 2014 година е по-умното и оптимизирано използване на личния автомобил. Заместник-министърът на околната среда и водите от служебния кабинет Владимир Дончев взе участие в новата платформа със симулация на собствен маршрут и показа как споделеното пътуване може да се организира само с няколко клика на телефона (https://www.facebook.com/video.php?v=834612583245894).

Първото мобилно приложение за споделено пътуване у нас е безплатно и вече e достъпно за смартфони с операционна система Android в Google play. За телефони, работещи с iOS, ще може да се сваля от App store от началото на месец ноември.

Приложението осигурява лесна възможност за уговаряне на градско или междуградско пътуване, независимо дали потребителят е пътник или шофьор, който иска да спести пари за гориво. В цял свят този начин на придвижване - когато шофьор предоставя транспорт на един или няколко пътници, без нито един от участниците да има финансова печалба, е известен като „споделено пътуване“: Каузата на споделеното пътуване цели да спомогне, както за опазването на околната среда чрез намаляване на вредните емисии, така и за оптимизиране средствата за транспорт.

Платформата Aha!CAR съществува и под формата на сайт, чрез който след създаване на профил и обявяване на желан маршрут, всеки регистриран може да си намери спътник (шофьор или пътник). Сайтът предлага и разнообразни допълнителни функции, докато мобилното приложение е максимално изчистено и има ясни и лесни за ориентация стъпки за бързо създаване на маршрут или намиране на подходящ спътник. Очаква се приложението да се използва от много студенти и служители от офис сгради и бизнес паркове, където поделянето на разход между шофьор и пътник за една дестинация би било от значителна полза за работещите.

Към момента в www.ahacar.com регистрираните потребители са близо 1600 от 19 български града, като 44.85% от тях са жени, а 54.15% - мъже. Най-много са споделено пътуващите от София (71%), следвани от граждани във Варна, Пловдив и Бургас. Сред популярните маршрути в столицата са Борово - Слатина, Горна баня – Бизнес парк, Бъкстон – Младост 1. Към момента, у нас има над 100 групи за споделено пътуване във Facebook с приблизителен общ брой ползватели - около 50 хиляди. Броят желаещи да пътуват споделено говори за необходимостта от подобен вид придвижване в градска или междуградска среда и постепенното отваряне на българина към възможностите за спестяване на ресурс чрез комбиниране за пътуване. Развиването на платформа, в която ползвателите имат профил, следящ надеждността им като спътник, чрез оставяне на коментар след пътуване, е една от добавените стойности на сайта и на новото мобилно приложение.

“Do the right mix – Придвижвай се разумно“ е двугодишната информационна кампания на Европейския съюз, която у нас се координира на национално ниво от Министерство на околната среда и водите и цели да обърне внимание на предимствата при комбинирането на различни видове придвижване – градски транспорт, велосипед, кола и пеша. Основното й послание е, че с избора на комбиниран превоз хората могат да подобрят здравния си статус, да намалят разходите си за транспорт и да допринесат за по-чиста градска среда. Акцент в кампанията от октомври 2014-та до април 2015-та година е насърчаването на споделяне на личния автомобил с няколко пътника, които се движат по еднакъв маршрут. Министерството на околната среда и водите е национален координатор на „Придвижвай се разумно!“.

За международната инициатива:

„Do the right mix“ е тригодишна кампания за устойчива градска мобилност на Европейската комисия, която води началото си от юни 2012-та година. Целта й е да подпомогне и насърчи активностите в тази сфера във всяка една от 28-те страни членки, а също и в Норвегия, Исландия и Лихтенщайн. Кампанията се ръководи от Генерална дирекция „Мобилност и транспорт“ на ЕК и се финансира от „Интелигентна енергия за Европа“ - помощна програма на ЕС за нетехнологични активности в сферата на енергийната ефективност и възобновяемите енергийни източници. Самостоятелни информационни кампании се провеждат в шест избрани страни, сред които е и България.

За Аha!CAR:

Платформата Aha!CAR е създадена от Красен Костурски, Калоян Илиев и Аспарух Петров. Освен че удовлетворява основната потребност на търсещите и предлагащите споделено пътуване за среща, има и отделен модул, който популяризира културни, социални, етно и благотворителни събития в Балканския регион. Така на музикалните фенове и участниците в редица събития се дава възможност да пътуват споделено. В помощ на студентите платформата има и бърз филтър на маршрути, водещи към конкретно висше учебно заведение. От октомври сайтът има и мобилно приложение за Android и IOs устройства, което значително разширява и улеснява достъпа до възможностите за споделено пътуване. https://play.google.com/store/apps/details?id=com.ahacar

Източник:http://ec.europa.eu/bulgaria

© 2008-2009 Нови Хоризонти, Europe Direct. Всички права запазени.
Europe Direct - Смолян Europe Direct