Последни новини

1. НОВИТЕ НАШЕНЦИ - Соня Йосифов
2. ЕВРОПА ДИРЕКТНО Смолян обявява конкурс за кратък разказ
3. България и Румъния се присъединяват към Шенген
4. Информационно-обучително събитие за читалищата в област Смолян
5. ЕК одобри 86,9 мил. евро в подкрепа на земеделските стопани
6. Йорданка Чобанова е новия ръководител на Представителството на ЕК в България
7. НОВИТЕ НАШЕНЦИ – д-р Надер Ябруди

Всички новини

В Смолян бе даден старта на Антидискриминационната кампания на Съвета на Европа

В Смолян бе даден старта на Антидискриминационната кампания на Съвета на Европа

Създадена на: 12 04 2009

На 26 март в Смолян стартира Антидискриминационната кампания на Съвета на Европа в България за 2009 г. с официално откриване на ученическа фото-изложба, наречена "Светът е за всеки". В конкурса на тази тема, проведен през 2008 година със снимки са участвали стотици ученици от цяла България, а най-добрите от тях са включени в пътуваща изложба.

На 27 март в хотел "Кипарис Алфа" се проведе второто събитие от кампанията на Съвета на Европа - тренировъчен семинар за учители под наслов "Да преподаваме антидискриминация и толерантност".

Участниците в семинара бяха поздравени от ръководителя на СНЦ "Нови хоризонти" в Смолян Галина Кацева, от директора на Информационния офис на Съвета на Европа в България Теодора Калейнска и от представителя на община Смолян Румяна Караманолова.

В рамките на семинара бе представена Антидискриминационната политика на Република България от Зора Генчева и Хари Алексиев от Комисията за защита от дискриминация, а антидискриминационен тренинг с учителите направи д-р Даниела Дерменджиева, психолог- преподавател във Великотърновския университет.

На учителите бе подарено помагало с разработки на уроци, които ще са полезни в ежедневната им работа. То е плод на обявен конкурс за учителите през миналата година и е издадено в сътрудничество с Министерството на образованието и науката и Комисията за защита от дискриминация.

Учителите бяха запознати по един атрактивен интерактивен начин с различни способи и умения, които биха могли да прилагат в своята работа и да изграждат толерантно отношение сред учениците си и по този начин да способстват за ограничаване на дискриминацията. Много добър беше приносът на двамата комисари от Комисията за защита от дискриминация, които запознаха учителите с правната рамка в страната, начините, по които биха могли да се обърнат пред Комисията за такива случаи, както и с някои по-интересни казуси от областта на образованието. Учителите също бяха впечатлени от разиграните ролеви игри, в които те самите участваха в ролята на различни социални типажи от обществото.

В Смолян решихме да открием кампанията на Съвета на Европа за тази година в България "Открито срещу дискриминацията", защото тук хората са нагледен пример как толерантността може да бъде начин на живот, сподели по време на семинара Магданела Делинешева, пресаташе на Информационния офис на Съвета на Европа в София.

© 2008-2009 Нови Хоризонти, Europe Direct. Всички права запазени.
Europe Direct - Смолян Europe Direct