Последни новини

1. НОВИТЕ НАШЕНЦИ - Соня Йосифов
2. ЕВРОПА ДИРЕКТНО Смолян обявява конкурс за кратък разказ
3. България и Румъния се присъединяват към Шенген
4. Информационно-обучително събитие за читалищата в област Смолян
5. ЕК одобри 86,9 мил. евро в подкрепа на земеделските стопани
6. Йорданка Чобанова е новия ръководител на Представителството на ЕК в България
7. НОВИТЕ НАШЕНЦИ – д-р Надер Ябруди

Всички новини

26 септември - Европейски ден на езиците

26 септември - Европейски ден на езиците

Създадена на: 26 09 2014

Тематичен европейски коктейлбар в Будапеща, многоезични концерти в Загреб и Вилнюс, бързи езикови срещи в Прага, пътуваща изложба в Париж, която включва преводи на омировата „Одисея“, и мини езикови курсове в библиотеки в Берлин — това са само част от проявите утре и през следващата седмица за отбелязване на ежегодния Европейски ден на езиците и честване на езиковото многообразие. Представителствата на Европейската комисия в страните от ЕС организират или подкрепят много други прояви, сред които са наградите LinguaFest в Букурещ, разказване на произведения на Шекспир пред деца в Мадрид, търсене на съкровища с помощта на езикови умения в Лондон и фестивалът Drongo в Амстердам. На историческия площад „Онисанти“ във Флоренция ще се състои събитие за популяризиране на финансираните от ЕС инициативи за подкрепа на изучаването на езици, като „Еразъм+“.

Флоренция също така е домакин на голяма конференция на тема „Защо езиците са важни: Европейски и национални възгледи за многоезичието“ в Палацо Векио. Тя се организира от Европейската комисия под егидата на италианското председателство на ЕС и в сътрудничество с Accademia della Crusca. Андрула Василиу, европейски комисар по въпросите на образованието, културата, многоезичието и младежта, и Стефания Джанини, италианският министър на образованието, ще са сред участниците в проявата, на която експерти ще обсъдят как да се повиши качеството и ефикасността на езиковото обучение и как да се насърчава изучаването на езици в рамките на по-широки стратегии относно уменията.

„Многоезичието и езиковото многообразие са част от ДНК-то на Европейския съюз. Нашите езици са неразделна част от културното ни наследство и от нас самите. Европейският ден на езиците е възможност за хората да открият, че изучаването на езици е забавно — и никога не е твърде късно да започнеш. Многоезичието може да отвори вратата към намиране на работа и нови приключения. „Еразъм+“, новата програма на Европейския съюз в областта на образованието, обучението, младежта и спорта, ще даде възможност на 4 милиона души да учат, да участват в стажове, да преподават или да работят като доброволци в чужбина, а усъвършенстването на езиковите умения е една от големите ползи от нея“, каза комисар Василиу.

Торбьорн Ягланд, генерален секретар на Съвета на Европа, който организира Европейския ден на езиците заедно с Комисията, добави: „На 26 септември честваме богатото езиково многообразие на Европа. Нека за момент да си припомним думите на Антоан дьо Сент-Екзюпери, че езикът често е източник на недоразумения. Езикът може да бъде използван като оръжие, като извинение за дискриминация и унижение. Заедно можем да превърнем езиците от източник на недоразумения в ключов фактор за междукултурен диалог и взаимно уважение. За тази цел трябва да се отърсим от съществуващите нагласи и да кажем „да“ на многообразието.“

Проявите по случай Европейския ден на езиците включват и професионални семинари за преподаватели и преводачи в различни градове — Атина, Берлин, Братислава, Копенхаген, Дъблин, Гданск, Хелзинки, Лисабон, Никозия, Рига, Стокхолм, Талин, Виена и др.

Контекст

За първи път Европейският ден на езиците е организиран от Съвета на Европа през 2001 г. като част от Европейската година на езиците. Европейската комисия и Европейският център за съвременни езици към Съвета на Европа участват активно в организирането на посветени на езиците прояви на самия ден и в дните около него.

Целта на Европейския ден на езиците е да се повишава осведомеността за използваните в Европа езици, да се насърчава културното и езиковото многообразие и да се стимулира изучаването на езици през целия живот. В Европейския съюз има 24 официални езика, около 60 регионални и малцинствени езика и повече от 175 езика на мигранти.

Поне половината от населението в света говори или разбира два или повече езика. Европейската комисия разработва политики за изучаване на езици в Европа като част от своята цел за усъвършенстване на езиковите умения в Европа, по-специално посредством изучаването на поне два чужди езика от много ранна възраст.

Програма „Еразъм+“ ще разполага с бюджет от почти 15 млрд. евро, което е с 40% повече в сравнение с предишния бюджет. За първи път ще се предлага безплатна езикова помощ по интернет за всички участници в дългосрочна мобилност (поне 2 месеца в чужбина). Тя ще бъде по английски, френски, немски, испански, италиански и нидерландски език. Това са езиците на преподаване или работните езици за повече от 90% от всички студенти, стажанти, млади доброволци и други, които учат или стажуват в чужбина. От участниците ще се изисква да оценяват своите езикови умения преди и след престоя си в чужбина.

Програма „Еразъм+“

Уебсайт, посветен на езиците

Източник: Европейска комисия - съобщение за медиите

© 2008-2009 Нови Хоризонти, Europe Direct. Всички права запазени.
Europe Direct - Смолян Europe Direct