Последни новини

1. Йорданка Чобанова е новия ръководител на Представителството на ЕК в България
2. НОВИТЕ НАШЕНЦИ – д-р Надер Ябруди
3. ЕК одобри българска схема за държавна помощ за земеделски стопани
4. Преглед на резултатите, постигнати от Комисията „Фон дер Лайен“
5. Симулация на избори за Европейски парламент
6. Зимна икономическа прогноза от 2024 г.: забавено възстановяване на растежа и по-бързо намаляване на инфлацията
7. EК инвестира над 233 млн. евро в проекти за околна среда и климат

Всички новини

Европейският парламент ратифицира Споразумението за асоцииране с Украйна

Европейският парламент ратифицира Споразумението за асоцииране с Украйна

Създадена на: 16 09 2014

Европейският парламент даде съгласието си за споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна, включващо и задълбочено и всеобхватно споразумение за свободна търговия (ЗВССТ). В същото време споразумението беше ратифицирано от парламента на Украйна в Киев. Споразумението предвижда политическо асоцииране и икономическа интеграция между ЕС и Украйна, както и свободен пазарен достъп за двете страни.

Във вторник, в Страсбург, депутатите подкрепиха споразумението с 535 гласа „за“, 127 „против“ и 35 „въздържал се“.

„Чрез тази ратификация европейският избор на Украйна ще бъде институционализиран и бъдещето на Украйна ще се свърже с това на ЕС. Украинското общество заплати най-високата цена за европейските си стремежи. То е в траур за смъртта на много хора, страда от териториална окупация от Русия и преживява влошаваща се икономическа криза. С тази ратификация ЕС дава на Украйна най-силния знак на подкрепа, въпреки злополучното предложение за отлагането на датата за влизане в сила на споразумението за свободна търговия“, заяви докладчикът Яцек Сариуш-Волски (ЕНП, Полша). Той добави, че споразумението „не е крайната цел на отношенията ЕС—Украйна“ и подчерта, че общото бъдеще на ЕС и Украйна трябва да бъде защитено от руската агресия, чрез въвеждане на „все по-тежки санкции, докато цената за Русия да поддържа подобна политика стане твърде висока“.

„Това е исторически момент“, заяви председателят на ЕП Мартин Шулц в обръщението си към депутатите от пленарните зали в Страсбург и Киев свързани с директна видео връзка. „Решението на двата парламента да гласуват днес едновременно споразумението е свободна демокрация, обратното на контролирана демокрация. Европейският парламент винаги е защитавал териториалната цялост и суверенитет на Украйна и ще продължат да го прави“, добави г-н Шулц.

Точно преди Парламентът на Украйна да ратифицира споразумението, президентът Порошенко заяви: "Украинците успяха да обърнат посоката на на експреса, който доскоро се движеше на изток, и аз се надявам, че днешното гласуване потвърждава този избор. Нашите синхронизирани ратификации са празник не само за Украйна, но и за Европа, защото без Украйна няма обединена Европа. Искам да благодаря на Европа за подкрепата в тези трудни времена и в същото време бих искал да обърна внимание на нашето правителство - ЕС иска само едно в замяна - реформи. Призовавам Ви да не ги отлагате по никакъв начин!“

Какво включва споразумението?

Споразумението предвижда политическо асоцииране и свободна търговия. Политическите разпоредби приближават Украйна с една стъпка по-близо до ЕС, като отварят нови канали за политически диалог и създават базови правила за сътрудничество в области като енергетика, транспорт и образование. В него са предвидени и изисквания към Украйна за провеждане на реформи и за зачитане на принципите на демокрацията, правата на човека и върховенството на закона.

Споразумението включва и темата за увеличаването на движението на работници, като залага като цел установяването на безвизов режим на пътуване и привеждането в съответствие на регулаторните системи на двете страни, чрез приемането на подробни графици от страна на Украйна за транспонират на елементи от правото на ЕС в националното законодателство.

Задълбочено и всеобхватно споразумение за свободна търговия значително интегрира пазарите на ЕС и Украйна, чрез премахване на вносните мита и забраната на други търговски ограничения, макар и със специфични ограничения и преходни периоди в „чувствителни“ зони, като например търговията със селскостопански продукти. То предвижда и частично интегриране на пазарите на обществените поръчки.

Кога ще влезе в сила?

В резултат на днешното гласуване, както на ЕП, така и на украинския парламент, споразумението ще се прилага временно, като началната дата предстои да бъде одобрена от Съвета. За да има споразумението пълна правна сила, то трябва да бъде ратифицирано от 28-те държави членки на ЕС. Досега то е от 6 страни, като могат да изминат няколко години, преди процесът да е завършил във всички държави членки.

Планираше се правилата за търговия да влязат в сила от 1 ноември тази година, но миналия петък, 12 септември, ЕС, Украйна и Русия се договориха за отлагане на срока за влизане в сила на търговските правила до 31 декември 2015 година.

Европейската комисия заяви, че ще продължи да прилага „автономни търговски преференции“ за Украйна. Те по същество отварят едностранно пазара на ЕС за Украйна. Решението за удължаване на тези преференции ще се нуждае от подкрепа на Европейския парламент на по-късен етап.

Процедура: съгласие

РЕФ. : 20140915IPR62504

Актуализиране: ( 16-09-2014 - 15:39

Източник:Портал Europarl

© 2008-2009 Нови Хоризонти, Europe Direct. Всички права запазени.
Europe Direct - Смолян Europe Direct