Последни новини

1. Йорданка Чобанова е новия ръководител на Представителството на ЕК в България
2. НОВИТЕ НАШЕНЦИ – д-р Надер Ябруди
3. ЕК одобри българска схема за държавна помощ за земеделски стопани
4. Преглед на резултатите, постигнати от Комисията „Фон дер Лайен“
5. Симулация на избори за Европейски парламент
6. Зимна икономическа прогноза от 2024 г.: забавено възстановяване на растежа и по-бързо намаляване на инфлацията
7. EК инвестира над 233 млн. евро в проекти за околна среда и климат

Всички новини

Стартира конкурса на ЕК за наградата „Достъпен град“ за 2015 г.

Стартира конкурса на ЕК за наградата „Достъпен град“ за 2015 г.

Създадена на: 16 06 2014

Европейската комисия обяви началото на конкурса за петото издание на наградата „Достъпен град“ за 2015 г., европейската награда за достъпни градове. Годишната награда e признание и отличие за градовете за техните усилия да направят по-лесен достъпа на хора с увреждания и възрастни до обществени места, като сгради, детски площадки за игра, обществен транспорт или комуникационни технологии. От 2010 г. до момента в 4-те предходни издания на наградата „Достъпен град“ са участвали 171 града. Наградата е част от по-широкообхватните усилия на ЕС за създаване на Европа без бариери: подобрената достъпност носи трайни икономически и социални ползи за градовете, особено в контекста на застаряване на населението. Градовете с население не по-малко от 50 000 жители могат да подадат заявленията си за наградата до 10 септември 2014 г.

Европейската комисия ще връчи наградите на 3 декември 2014 г. в Брюксел при провеждането на годишната конференция по повод на Европейския ден на хората с увреждания. Ще бъдат дадени първа, втора и трета награда, както и четири специални признания, по едно за всяка от сферите, обхванати от наградата.

Предистория

Наградата „Достъпен град“

Наградата „Достъпен град“ бе стартирана през 2010 г., с цел повишаване на осведомеността относно хората с увреждания и популяризиране на инициативите за достъпност в европейските градове с повече от 50 000 жители. Същността на наградата е свързана с осигуряването на равен достъп до градския живот на хората с увреждания. Инициативата цели да насърчи градовете да се вдъхновяват взаимно по пътя на новаторството и споделянето на добри практики.

Наградата се дава на града, който нагледно и устойчиво е подобрил достъпността в основни аспекти на градския живот и който има конкретни планове за по-нататъшни подобрения. Наградата обхваща действия в сферите на:

- застроена околна среда и обществени пространства;

- транспорт и свързаната с него инфраструктура;

- информация и комуникации, включително нови технологии (ИКТ); и

обществени съоръжения и услуги.

Национално жури във всяка държава ще избере до три града въз основа на критериите за оценка, предоставени от Европейската комисия. Тези национални кандидати след това ще бъдат оценени от европейско жури.

Кандидатства се чрез попълване и подаване на онлайн заявлението не по-късно от 10 септември 2014 г.

Прочетете повече за наградата „Достъпен град“:

http://ec.europa.eu/justice/events/access-city-award-2015/index_bg.htm

Европейска стратегия за хората с увреждания 2010–2020 г. http://ec.europa.eu/justice/discrimination/disabilities/disability-strategy/index_en.htm и http://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/ALL/?uri=CELEX%3A52010DC0636

Конвенция на ООН за правата на хората с увреждания http://ec.europa.eu/justice/discrimination/disabilities/convention/index_en.htm

Източник: Пресслужба на Европейската комисия

© 2008-2009 Нови Хоризонти, Europe Direct. Всички права запазени.
Europe Direct - Смолян Europe Direct