Последни новини

1. НОВИТЕ НАШЕНЦИ - Соня Йосифов
2. ЕВРОПА ДИРЕКТНО Смолян обявява конкурс за кратък разказ
3. България и Румъния се присъединяват към Шенген
4. Информационно-обучително събитие за читалищата в област Смолян
5. ЕК одобри 86,9 мил. евро в подкрепа на земеделските стопани
6. Йорданка Чобанова е новия ръководител на Представителството на ЕК в България
7. НОВИТЕ НАШЕНЦИ – д-р Надер Ябруди

Всички новини

Получаваме допълнително 88 млн. евро от ЕК

Получаваме допълнително 88 млн. евро от ЕК

Създадена на: 10 04 2009

България ще получи от ЕК близо 88 млн. евро допълнителни авансови плащания по ОП за 2009 г. като антикризисна мярка. Малко над 64 млн. евро от сумата са предоставени от Европейския фонд за регионално развитие, а 23 709 197 млн. евро са по линия на Европейския социален фонд в рамките на кохезионния пакет за периода 2007-2013 г. Предвидените за страната ни допълнителни авансови средства са общо в размер на 2%, съобщи Econ.bg, по информация на кабинета на вицепремиера Плугчиева.

Предоставянето на допълнителните средства от Брюксел е в резултат от незабавната реакция на Европейската комисия и държавите-членки за предприемане на съвместни действия, които да дадат нов тласък на развитието на растежа и трудовата заетост, и за укрепване на инвестициите в условията на безпрецедентната икономическа и финансова криза.

Междувременно вицепремиерът е получила писмо от еврокомисаря по регионална политика в ЕК Данута Хюбнер, в което се изказва благодарност за допълнителната информация, предоставена от Меглена Плугчиева през февруари относно преструктурирането на Одитния орган и функционирането на Информационната система за управление и наблюдение /ИСУН/. „Тази допълнителна информация ще се вземе под внимание в анализа на Еврокомисията по докладите за оценка на съответствието и мненията за оперативните програми за програмния период 2007-2013 г., след като те бъдат внесени повторно", посочва в писмото Данута Хюбнер. Еврокомисарят по регионална политика изказва благодарности и за доброто сътрудничество от страна на вицепремиера Плугчиева.

Няма опасност да не можем да разплащаме проектите по оперативните програми, проблемът е, че УО не заявяват искания за плащане от прекалено презастраховане, информира Меглена Плугчиева. По последни данни към 3.04.2009 г. извършените плащания по оперативните програми възлизат на близо 40 млн. евро от общо получени като авансови плащания от страната ни малко над 547 млн. евро.

Източник на информацията:Портал Европа

© 2008-2009 Нови Хоризонти, Europe Direct. Всички права запазени.
Europe Direct - Смолян Europe Direct