Последни новини

1. Йорданка Чобанова е новия ръководител на Представителството на ЕК в България
2. НОВИТЕ НАШЕНЦИ – д-р Надер Ябруди
3. ЕК одобри българска схема за държавна помощ за земеделски стопани
4. Преглед на резултатите, постигнати от Комисията „Фон дер Лайен“
5. Симулация на избори за Европейски парламент
6. Зимна икономическа прогноза от 2024 г.: забавено възстановяване на растежа и по-бързо намаляване на инфлацията
7. EК инвестира над 233 млн. евро в проекти за околна среда и климат

Всички новини

Подкрепа за предприятията в ЕС

Подкрепа за предприятията в ЕС

Създадена на: 19 05 2014

Ако съдите по новинарския поток, най-вероятно ще останете с впечатлението, че eвропейската икономика е доминирана от мултинационални компании от калибъра на Shell, IKEA, Nestle или Hypo и техните сделки за милиони, глобални експанзии, или пък зрелищни банкрути. Реално погледнато, обаче, 99% от фирмите в ЕС са малки и средни предприятия, а 9 от всеки 10 попадат в категорията на микро предприятията с персонал до 10 служители. Макар и тези компании да осигуряват над 85% от работните места в европейския частен сектор и над половината от БВП на ЕС, а европейските лидери постоянно да ги определят като „гръбнака на европейската икономика“, често техните постижения и реални проблеми остават далеч от светлините на прожекторите.

Факт е, че освен затруднения достъп до финансиране и драстичния спад на оборотите в резултат от кризата, административните бариери остават едно от основните предизвикателства пред ефективната дейност на малкия бизнес. С помощта на над 1000 малки и средни предприятия и бизнес организации, през 2013 г. Европейската комисия идентифицира десетте законодателни области, които създават най-големи главоболия на малките фирми. Това са европейските закони в сферите на химическата индустрия, ДДС, безопасността на стоките, признаването на професионалната квалификация, защитата на данни, управлението на отпадъците, трудовият пазар, пътният транспорт, обществените поръчки и митниците.

Добрата новина е, че през вече изтичащия мандат на Европейския парламент, евродепутатите, съвместно с ЕК и Съвета, успяха да постигнат значителен напредък в приемането на законодателни промени, които да насърчат малкия и средния бизнес, вместо да го натоварват допълнително. Да разгледаме трите най-важни нови мерки в подкрепа на бизнеса:

1. Единен европейски патент

През 2012 г., след повече от 30-годишни дискусии, Европейският парламент даде финално одобрение на проекта за въвеждане на Единен патент в ЕС. Законодателният пакет включва три основни компонента — единен патент, езиков режим и патентен съд, който да гарантира максимална юридическа защита на откритията. Единният патент влезе в сила от януари 2014 година. Когато новата система набере скорост, с подаването на едно-единствено заявление за издаване на патент ще се осигурява защита в 25 държави от ЕС. Патентът ще бъде с 85% по-евтин отпреди, когато изобретателите трябваше да кандидатстват отделно за всяка държава. Очаква се таксата, която откривателите ще плащат, за да запазят авторското право над своята иновация, да падне до по-малко от 5 евро, при плащаните до момента 36 000 евро. Осигурена е възможността да се възстановяват разходите за езиков превод на малките фирми, както и намаляване на таксите за подновяване на патентите.

Парламентът одобри правила за единна патентна система в ЕС

2. Ограничаване на закъснелите плащания

Безспорно един от най-трудно преодолимите проблеми, станал причина за закриването на многобройни фирми в България и ЕС, са закъснелите плащания. Имено затова директивата, приета от ЕП през октомври 2010 г., която ограничава сроковете за изплащане на задълженията към доставчици, е от ключова важност за подобряването на ликвидността и конкурентоспобността на предприятията. Съгласно новото законодателство, което вече е в сила, стандартният срок за плащане от публичните възложители е 30 дни, като има възможност да се удължи плащането до 60 дни при взаимен консенсус. Единствено държавните организации от сферата на здравеопазването могат да се издължават на доставчиците си в 60-дневен период. Плащането от страна на частните възложители при двустранните бизнес сделки трябва да става максимум в срок от 60 дена. Допустимо е удължаване на този срок само, ако това не е в ущърб на изпълнителя.

Забавени плащания: ЕП одобри срок от 30 дни за разплащане

3. Нови правила за обществените поръчки

В началото на 2014 г. Европейският парламент представи предложението за нов пакет от мерки за обществените поръчки, формиращи около 18% от европейския БВП. Целта на регулациите е да осигурят по-добро качество и стойност за парите, когато обществените органи поръчват или възлагат строителни работи, стоки или услуги. Също така, те ще улеснят малките и средните фирми при наддаването и ще включат по-строги разпоредби за участие на подизпълнители.

За първи път се установяват общи стандарти на ЕС по отношение на договорите за концесия, за стимулиране на лоялна конкуренция и за гарантиране на най-добрата стойност за парите, чрез въвеждане на нови критерии за възлагане, които поставят по-силен акцент на опазването на околната среда, социалните аспекти и иновациите. Новите критерии за „икономически най-изгодна оферта“ (MEAТ) в процедурата по възлагане предоставят на обществените органи възможността да поставят по силен акцент върху качеството, екологичните съображения, социалните аспекти или иновациите, докато в същото време вземат предвид цената и жизнения цикъл на закупеното. „Новите критерии ще сложат край на диктатурата на най-ниската цена и за пореден път ще направят качеството основен въпрос“ – обясни в пленарната зала докладчикът по обществените поръчки Марк Тарабела.

Друго нововъведение е „партньорството за иновации“, което ще позволи на обществените органи да обявят търг за решаване на конкретен проблем, без да предопределят техническото решение, като по този начин се дава възможност на изпълнителя и възложителя да излязат заедно с иновативни решения.

Източник: Информационно бюро на Европейския парламент в България

© 2008-2009 Нови Хоризонти, Europe Direct. Всички права запазени.
Europe Direct - Смолян Europe Direct