Последни новини

1. НОВИТЕ НАШЕНЦИ - Соня Йосифов
2. ЕВРОПА ДИРЕКТНО Смолян обявява конкурс за кратък разказ
3. България и Румъния се присъединяват към Шенген
4. Информационно-обучително събитие за читалищата в област Смолян
5. ЕК одобри 86,9 мил. евро в подкрепа на земеделските стопани
6. Йорданка Чобанова е новия ръководител на Представителството на ЕК в България
7. НОВИТЕ НАШЕНЦИ – д-р Надер Ябруди

Всички новини

Парламентът отхвърли проект на Комисията за нов регламент за семената

Парламентът отхвърли проект на Комисията за нов регламент за семената

Създадена на: 12 03 2014

Европейският парламент отхвърли във вторник предложението на Европейската комисия за въвеждане на регламент относно производството и предлагането на пазара на растителен репродуктивен материал, по-известен като «регламентът за семената».

Решението на Европейския парламент беше взето на фона на притесненията, че ако този регламент бъде приет, той ще даде на Комисията твърде много власт и ще остави страните от ЕС без никаква възможност да приспособят новите правила за техните нужди.

С 650 гласа „за“ срещу 15 „против“, Парламентът прекрати разглеждането на първо четене на регламента след отказа на Европейската комисия да направи промени в него и да предложи на Парламента подобрен вариант.

„Днешният вот показва колко сериозно е несъгласието на Парламента с предложението на Европейската комисия, която не успя да отговори на основните си цели, като например опростяване на процедурите и подкрепа на иновациите. Предложеният от Комисията регламент предизвика много притеснения сред депутатите във връзка със сливането на 12 директиви в регламент, който не предоставя възможност на държавите членки да приспособят новите правила към нуждите си“, заяви председателят на комисията по земеделие Паоло Де Кастро (С&Д, Италия).

„Като членове на Европейския парламент, които съвместно със Съвета приемат нормативните актове на Съюза, ние искаме да поемем пълната отговорност за промените в това законодателство. Поради тази причина не можем да вземем прибързано решение относно предложението на Комисията, което е от решаващо значение за много земеделски производители, фирми и граждани. Големият брой „делегирани актове“ ще дадат на Комисията прекалено големи правомощия в области, които, поради тяхната чувствителност, следва да бъдат дефинирани в нормативни текстове“, обясни докладчикът Серджо Паоло Франческо Силвестрис (ЕНП, Италия).

„Съжаляваме, че Комисията отказа да оттегли този спорен текст и да предложи по-добър. Ясно е, че проектите за нови правила трябва да бъдат преработени, за да бъдат отчетени по-добре различните ситуации в различните държави членки и да се гарантират истински подобрения за производителите, потребителите и околната среда. Надяваме се страните членки да проявят воля и да последват позицията на Парламента, отхвърляйки това незадоволително предложение“, добави Де Кастро

Какво предстои?

Ако Съветът подкрепи Парламента и отхвърли предложения от ЕК регламент, законодателният процес ще приключи. В противен случай, Съветът може да направи промени в първоначалното предложение на Комисията. Парламентът може или да отхвърли измененията на Съвета на второ четене и по този начин окончателно да отхвърли законодателното предложение, или да започне преговори със Съвета относно окончателната формулировка на новото законодателство за семената.

Процедура: Обикновена законодателна процедура (съвместно вземане на решение)

Видео от дебата

Видео от пресконференцията(11.03.2014, 16.30)

Профил на докладчика Серджо Паоло Франческо Силвестрис (ЕНП, Италия)

Законодателно досие

Източник: Информационно бюро на ЕП в България

© 2008-2009 Нови Хоризонти, Europe Direct. Всички права запазени.
Europe Direct - Смолян Europe Direct