Последни новини

1. Отбелязване на Европейската година на уменията в Смолян
2. „КОД: СИНЬО”
3. Фестивал на чуждите езици 2023
4. Обучение за учители
5. Европейски избори 2024
6. Български проект сред финалистите за награди #LIFE!
7. 30 години от създаването на Кохезионния фонд

Всички новини

Кризата и възможностите, които се раждат от нея

Кризата и възможностите, които се раждат от нея

Създадена на: 21 02 2014

След няколко години на продължителна стагнация, в края на 2013 г. европейската икономика отчете слаб, но сигурен растеж. На дневен ред вече не са мерките за икономии и справяне с кризата, а визиите за развитие, които да гарантират стабилния ръст на страните членки, като същевременно предотвратяват бъдещи сътресения. Ето защо, Информационното бюро на Европейския парламент в България организира конференцията ReACT Sofia: "Икономиката в ЕС - кризи и възможности", в рамките на която трима визионери ще представят своята формула за развитие в европейски, национален и личен план.

Събитието ще се проведе на 28 февруари 2014 г. (петък), от 10,00 ч. в Дома на Европа на ул. Георги С. Раковски 124 с медийното партньорство на БНТ, в. „Труд”, capital.bg, evropa.dnevnik.bg и OFFNews.bg.

Регистрацията за участие е задължителна. Можете да се регистрирате и да се запознаете с програмата на конференцията на www.europarl.bg/reactsofia (тук). Събитието ще се излъчва на живо онлайн, а въпроси ще се задават в Twitter с #reactsofia.

Старт на дискусиите в лично видеообръщение към българската аудитория ще даде председателят на Европейския парламент Мартин Шулц. За възможностите за интелигентно усвояване на европейските фондове, за развитието на предприемачеството у нас и ефективното и печелившо управление на личните финанси ще говорят съответно Кристиан Филипов (Специалист Развитие на частния сектор в Световната банка), Дарин Маджаров (ucha.se, LAUNCHub start-up) и Милена Петкова (мениджър Знание, финансова група Карол). Модератор и водещ ще бъде икономическият журналист от БНТ Марио Гаврилов.

Икономическата и финансова реформа в ЕС

Финансовата криза, която започна през 2007 г. и кризата в еврозоната, започнала през 2010 г., поразиха европейските икономики и разкриха непригодността на много системи и финансови правила. Стана ясно, че е необходима мащабна реформа в управлението на националните икономики и на финансовите пазари.

Тези кризи съвпаднаха с придобиването на нови правомощия от Европейския парламент, които му отредиха централна роля в усилията за преодоляването им, за защита на данъкоплатците и за изграждане на нова система. Парламентът беше активен на всички фронтове. Той настоя за приемането на амбициозно законодателство, често против многобройни интереси за запазване на статуквото или към възможно най-силно ограничаване на реформите.

Сред най-големите успехи са ограничаването на бонусите в банковия сектор, подобряването на контрола във финансовия сектор, забраната на силно спекулативните суапове за кредитно неизпълнение и по-отговорното икономическо управление.

Прието бе и законодателство, което да гарантира по-информирания и прозрачен избор за европейските граждани, които вземат ипотечни кредити. Те получиха правото да откажат ипотека в седемдневен срок след подписване на договора, както и да изплащат задълженията си предсрочно. За да няма спукани кредитни балони в бъдеще, като тези, взривили пазарите на страни като Испания и Унгария, банките са принудени да упражняват строг предварителен контрол и да не отпускат кредити, които получателите не могат да върнат. В края на 2013 г., Европейският парламент постигна и политическо споразумение за гаранциите на влоговете на граждани в размер до 100 000 евро, които да ги предпазят от опасността от фалит на финансовата институция.

В подкрепа на малките и средни фирми, които формират 99% от европейската икономика, ЕП гласува законодателни мерки, въвеждащи единния европейски патент, както и нови правила за по-справедливо провеждане на обществените поръчки и за регулиране на закъснелите плащания – една от основните тежести, на които е подложен бизнеса.

Лекторите

Милена Петкова е мениджър Знание в Карол и ръководител на проекта Корпоративен университет Карол. Ръководи и организира образователните дейности и инициативи на различните компании в групата; обучителните семестри в Корпоративния университет, докторантската програма и събитията в корпоративната библиотека.

Преди да се присъедини към финансовата група Карол, е била HR мениджър, Мениджър Подбор и консултант. Опитът ? в областта на човешките ресурси започва още от медиите, където работи дълги години като журналист и мениджър в печата и радиото. Има шанса да бъде от хората, които полагат основи, създават концепции, политики, стратегии и тръгват там, където трябва да се проправят пътища.

Кристиан Филипов е специалист Развитие на частния сектор в българския офис на Световната банка. Той съветва българското правителство при разработването на Стратегията за интелигентна специализация и ефективното разпределение на средствата по линия на Оперативните програми на ЕС с цел насърчаване на иновативния потенциал на частния сектор в областта на ИКТ, механиката, фармацевтичната, хранително-вкусовата и креативните индустрии. Кристиан Филипов има дългогодишен опит в изграждане на оперативния капаците на административни органи, подобряване на административните услуги, подобряване на бизнес средата и насърчаване на икономическия растеж.

Дарин Маджаров е създател на Уча.се и автор на над 550 видео урока по математика, физика, химия, биология, английски език и други. Целта му е да превърне Уча.се във виртуалната среда, на която учениците от това и бъдещите поколения се вдъхновяват, учат и се подготвят за училище.

Дарин завършва с медал за отличен успех (6.00) Априловска гимназия през 2006 г. През периода 2006 – 2011 г получава бакалавърска и магистърска степен по електроника и компютърни науки в Jacobs University (Якобс Университет) в Бремен, Германия. От 2011 г е докторант в областта на възобновяеми източници на енергия и електрически коли в KU Leuven (Католически университет, Льовен), Белгия. Дарин прекъсва докторантурата си, за да се прибере в България и да сформира екип, с който да доразвият Уча.се, за да подобрят образованието на хиляди деца. Отличен е в класацията на Форбс "30 под 30" бъдещи лидери на България, както и в "40 до 40" млади лидери на България на Дарик.

Източник: Информационно бюро на Европейския парламент в България

© 2008-2009 Нови Хоризонти, Europe Direct. Всички права запазени.
Europe Direct - Смолян Europe Direct