Последни новини

1. Йорданка Чобанова е новия ръководител на Представителството на ЕК в България
2. НОВИТЕ НАШЕНЦИ – д-р Надер Ябруди
3. ЕК одобри българска схема за държавна помощ за земеделски стопани
4. Преглед на резултатите, постигнати от Комисията „Фон дер Лайен“
5. Симулация на избори за Европейски парламент
6. Зимна икономическа прогноза от 2024 г.: забавено възстановяване на растежа и по-бързо намаляване на инфлацията
7. EК инвестира над 233 млн. евро в проекти за околна среда и климат

Всички новини

Кризата и възможностите, които се раждат от нея

Кризата и възможностите, които се раждат от нея

Създадена на: 21 02 2014

След няколко години на продължителна стагнация, в края на 2013 г. европейската икономика отчете слаб, но сигурен растеж. На дневен ред вече не са мерките за икономии и справяне с кризата, а визиите за развитие, които да гарантират стабилния ръст на страните членки, като същевременно предотвратяват бъдещи сътресения. Ето защо, Информационното бюро на Европейския парламент в България организира конференцията ReACT Sofia: "Икономиката в ЕС - кризи и възможности", в рамките на която трима визионери ще представят своята формула за развитие в европейски, национален и личен план.

Събитието ще се проведе на 28 февруари 2014 г. (петък), от 10,00 ч. в Дома на Европа на ул. Георги С. Раковски 124 с медийното партньорство на БНТ, в. „Труд”, capital.bg, evropa.dnevnik.bg и OFFNews.bg.

Регистрацията за участие е задължителна. Можете да се регистрирате и да се запознаете с програмата на конференцията на www.europarl.bg/reactsofia (тук). Събитието ще се излъчва на живо онлайн, а въпроси ще се задават в Twitter с #reactsofia.

Старт на дискусиите в лично видеообръщение към българската аудитория ще даде председателят на Европейския парламент Мартин Шулц. За възможностите за интелигентно усвояване на европейските фондове, за развитието на предприемачеството у нас и ефективното и печелившо управление на личните финанси ще говорят съответно Кристиан Филипов (Специалист Развитие на частния сектор в Световната банка), Дарин Маджаров (ucha.se, LAUNCHub start-up) и Милена Петкова (мениджър Знание, финансова група Карол). Модератор и водещ ще бъде икономическият журналист от БНТ Марио Гаврилов.

Икономическата и финансова реформа в ЕС

Финансовата криза, която започна през 2007 г. и кризата в еврозоната, започнала през 2010 г., поразиха европейските икономики и разкриха непригодността на много системи и финансови правила. Стана ясно, че е необходима мащабна реформа в управлението на националните икономики и на финансовите пазари.

Тези кризи съвпаднаха с придобиването на нови правомощия от Европейския парламент, които му отредиха централна роля в усилията за преодоляването им, за защита на данъкоплатците и за изграждане на нова система. Парламентът беше активен на всички фронтове. Той настоя за приемането на амбициозно законодателство, често против многобройни интереси за запазване на статуквото или към възможно най-силно ограничаване на реформите.

Сред най-големите успехи са ограничаването на бонусите в банковия сектор, подобряването на контрола във финансовия сектор, забраната на силно спекулативните суапове за кредитно неизпълнение и по-отговорното икономическо управление.

Прието бе и законодателство, което да гарантира по-информирания и прозрачен избор за европейските граждани, които вземат ипотечни кредити. Те получиха правото да откажат ипотека в седемдневен срок след подписване на договора, както и да изплащат задълженията си предсрочно. За да няма спукани кредитни балони в бъдеще, като тези, взривили пазарите на страни като Испания и Унгария, банките са принудени да упражняват строг предварителен контрол и да не отпускат кредити, които получателите не могат да върнат. В края на 2013 г., Европейският парламент постигна и политическо споразумение за гаранциите на влоговете на граждани в размер до 100 000 евро, които да ги предпазят от опасността от фалит на финансовата институция.

В подкрепа на малките и средни фирми, които формират 99% от европейската икономика, ЕП гласува законодателни мерки, въвеждащи единния европейски патент, както и нови правила за по-справедливо провеждане на обществените поръчки и за регулиране на закъснелите плащания – една от основните тежести, на които е подложен бизнеса.

Лекторите

Милена Петкова е мениджър Знание в Карол и ръководител на проекта Корпоративен университет Карол. Ръководи и организира образователните дейности и инициативи на различните компании в групата; обучителните семестри в Корпоративния университет, докторантската програма и събитията в корпоративната библиотека.

Преди да се присъедини към финансовата група Карол, е била HR мениджър, Мениджър Подбор и консултант. Опитът ? в областта на човешките ресурси започва още от медиите, където работи дълги години като журналист и мениджър в печата и радиото. Има шанса да бъде от хората, които полагат основи, създават концепции, политики, стратегии и тръгват там, където трябва да се проправят пътища.

Кристиан Филипов е специалист Развитие на частния сектор в българския офис на Световната банка. Той съветва българското правителство при разработването на Стратегията за интелигентна специализация и ефективното разпределение на средствата по линия на Оперативните програми на ЕС с цел насърчаване на иновативния потенциал на частния сектор в областта на ИКТ, механиката, фармацевтичната, хранително-вкусовата и креативните индустрии. Кристиан Филипов има дългогодишен опит в изграждане на оперативния капаците на административни органи, подобряване на административните услуги, подобряване на бизнес средата и насърчаване на икономическия растеж.

Дарин Маджаров е създател на Уча.се и автор на над 550 видео урока по математика, физика, химия, биология, английски език и други. Целта му е да превърне Уча.се във виртуалната среда, на която учениците от това и бъдещите поколения се вдъхновяват, учат и се подготвят за училище.

Дарин завършва с медал за отличен успех (6.00) Априловска гимназия през 2006 г. През периода 2006 – 2011 г получава бакалавърска и магистърска степен по електроника и компютърни науки в Jacobs University (Якобс Университет) в Бремен, Германия. От 2011 г е докторант в областта на възобновяеми източници на енергия и електрически коли в KU Leuven (Католически университет, Льовен), Белгия. Дарин прекъсва докторантурата си, за да се прибере в България и да сформира екип, с който да доразвият Уча.се, за да подобрят образованието на хиляди деца. Отличен е в класацията на Форбс "30 под 30" бъдещи лидери на България, както и в "40 до 40" млади лидери на България на Дарик.

Източник: Информационно бюро на Европейския парламент в България

© 2008-2009 Нови Хоризонти, Europe Direct. Всички права запазени.
Europe Direct - Смолян Europe Direct