Последни новини

1. НОВИТЕ НАШЕНЦИ - Соня Йосифов
2. ЕВРОПА ДИРЕКТНО Смолян обявява конкурс за кратък разказ
3. България и Румъния се присъединяват към Шенген
4. Информационно-обучително събитие за читалищата в област Смолян
5. ЕК одобри 86,9 мил. евро в подкрепа на земеделските стопани
6. Йорданка Чобанова е новия ръководител на Представителството на ЕК в България
7. НОВИТЕ НАШЕНЦИ – д-р Надер Ябруди

Всички новини

Изложба „25 години награда „Сахаров“ за свобода на мисълта

Изложба „25 години награда „Сахаров“ за свобода на мисълта

Създадена на: 10 12 2013

На изложбата ще можете да научите повече за живота и постиженията на някои от най-големите борци за правата на човека в световен план. Откриване: 16 декември, 11,00 ч., Народен театър „Иван Вазов“ (изложбата ще продължи до 28 декември 2013 г.)

Моля да потвърдите Вашето присъствие (или присъствието на Ваш/и представител/и) до 18,00 ч. на 12 декември на epsofia@ep.europa.eu

Медийни партньори

Медийни партньори на събитието са Дневник и Webcafe.

Програма

Сред гостите на събитието ще бъде Мариела Баева, член на Европейския парламент 2007-2009, която е взела дейно участие в номинацията на Малала Юсуфзай и ще ни разкаже малко повече за целия процес.

За наградата „Сахаров“

Наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта, учредена през 1988 г. в чест на руския ядрен физик и активист за правата на човека Андрей Сахаров, е най-високото отличие, присъждано от Европейския съюз за постижения в областта на правата на човека. Тя е жест на признание и морална подкрепа за лауреатите – дава им повече решимост и сила в борбата за техните каузи.

Наградата се връчва на отделни лица и сдружения: дисиденти, политически лидери,журналисти, адвокати, активисти на гражданското общество, писатели, майки и съпруги, лидери на малцинства, една антитерористична група, активисти за мир, един борец срещу изтезанията, един карикатурист, един затворник, излежаващ дългогодишна присъда поради убежденията си, един режисьор и дори ООН като организация. Това е награда преди всичко за свободата на изразяване, защитата на правата на малцинствата, зачитането на международното право, развитието на демокрацията и прилагането на принципите на правовата държава.

Наградата „Сахаров“ и премия от 50 хиляди евро се присъждат на официално пленарно заседание на ЕП в Страсбург в края на всяка година.

Тазгодишният лауреат

е пакистанката Малала Юсуфзай - 16 годишна ученичка от град Мингора, областта Суато. Тя получи наградата заради активната си борба за даването на възможност на момичетата да посещават училище. Малала преживя опит за убийство от страна на талибаните миналата година. В речта си пред Парламента, младата пакистанка посочи, че силата на една страна не следва да се измерва чрез въоръжението на нейната армия, а чрез броя образовани хора. Малала се застъпи за всички деца, които не посещават училище.

ЕС на международната сцена

В последните десетилетия ЕС все по-отчетливо присъства на международната сцена, като разпространява своите ценности, подкрепя защитата на правата на човека и демокрацията, както и участва активно в справянето с все по-честите хуманитарни кризи. Нещо повече, ЕС се стреми да използва по-ефективно своите инструменти в областта на външната политика, за да гарантира оптимални резултати от своето влияние в международните организации и да поеме водеща роля при справянето с текущите и бъдещите международни проблеми.

Източник: Информационно бюро на Европейския парламент в България

© 2008-2009 Нови Хоризонти, Europe Direct. Всички права запазени.
Europe Direct - Смолян Europe Direct