Последни новини

1. НОВИТЕ НАШЕНЦИ - Соня Йосифов
2. ЕВРОПА ДИРЕКТНО Смолян обявява конкурс за кратък разказ
3. България и Румъния се присъединяват към Шенген
4. Информационно-обучително събитие за читалищата в област Смолян
5. ЕК одобри 86,9 мил. евро в подкрепа на земеделските стопани
6. Йорданка Чобанова е новия ръководител на Представителството на ЕК в България
7. НОВИТЕ НАШЕНЦИ – д-р Надер Ябруди

Всички новини

Дискусия „Парите на Европейския съюз — бюджетът за следващите 7 години“

Дискусия „Парите на Европейския съюз — бюджетът за следващите 7 години“

Създадена на: 10 12 2013

По време на събитието ще бъдат дискутирани Многогодишна финансова рамка за периода 2014—2020 г. и бюджетът на ЕС за предстоящата 2014 година. Предварителната регистрация на europarl.bg е задължителна за участие.

Сред поканените за участие са български евродепутати, представители на държавните институции, социалните партньори, неправителствения сектор, граждани. Събитието ще бъде излъчвано онлайн и всички зрители ще могат да задават въпроси на участниците чрез Twitter @EP_Bulgaria с хаштаг #EUMoneyBG.

Дискусията е в рамките на информационната кампания за европейските избори през 2014 година. Актуалната програма на събитиет(непрекъснато се обновява) може да бъде намерена на сайта на Информационното бюро: http://www.europarl.bg.

Медийни партньори на събитието са в. „Дневник“ и Webcafe, а модератор на дискусията ще бъде Илин Станев от в. „Капитал“.

Многогодишна финансова рамка 2014—2020

МФР посочва годишни тавани на плащанията на различните политики за многогодишен финансов период. Годишните бюджети на Европейския съюз се приемат въз основа на МФР.

МФР за периода 2014—2020 г., одобрена от Европейския парламент, възлиза на 960 милиарда евро за поети задължения и 908 милиарда евро за плащания (при цени от 2011 г.).

Основна цел на МФР 2014—2020 г. е да се избегне повтарящият се недостиг при плащанията, който затруднява Европейската комисия в изпълнението на нейните правни и финансови задължения през последните години. В тази връзка, държавите членки се споразумяха да се добавят още 3,9 милиарда евро към бюджета за 2013 година.

Основно място заемат различните и програми на ЕС за заетост и образование при младежите, като акцент се поставя и върху създаването на „Младежка гаранция“ в размер на 6 милиарда евро.

Бюджет 2014 г.

Бюджетът за 2014 г. е резултат от споразумение между Европейския парламент и Съвета. Неговият общ размер е 135,5 милиарда евро, като са добавени 500 милиона евро за плащания. Размерът на ангажиментите възлиза на 142,6 милиарда евро, в съответствие с предложението на Комисията по бюджетите.

За първи път бюджетът е по-нисък от този за предходната година с почти с 6%. Въпреки строгите икономии, повече средства са предвидени за политиките за растеж, научни изследвания, образование и иновации, хуманитарна помощ в Близкия изток и компенсиране жертвите на катастрофалните наводнения и суша през 2013 година.

Източник: Информационно бюро на Европейския парламент в България

© 2008-2009 Нови Хоризонти, Europe Direct. Всички права запазени.
Europe Direct - Смолян Europe Direct