Последни новини

1. Йорданка Чобанова е новия ръководител на Представителството на ЕК в България
2. НОВИТЕ НАШЕНЦИ – д-р Надер Ябруди
3. ЕК одобри българска схема за държавна помощ за земеделски стопани
4. Преглед на резултатите, постигнати от Комисията „Фон дер Лайен“
5. Симулация на избори за Европейски парламент
6. Зимна икономическа прогноза от 2024 г.: забавено възстановяване на растежа и по-бързо намаляване на инфлацията
7. EК инвестира над 233 млн. евро в проекти за околна среда и климат

Всички новини

Европа Директно Смолян обявява конкурс за мини-проекти

Създадена на: 18 04 2013

Конкурс за мини-проекти посветени на Европейската година на гражданите.

По повод отбелязването на 20-годишнината от създаването на европейското гражданство по силата на Договора от Маастрихт, Европейската комисия обяви 2013 г. за Европейска година на гражданите. Целта й е улесняване на гражданите при упражняване на правото им на свободно движение и пребиваване в рамките на ЕС чрез гарантиране на лесен достъп до информация относно техните права.

Европа директно Смолян също ще се включи в отбелязването на Европейската година на гражданите. Целта ни е да насърчим дискусията за новите европейски ценности, развитието на чувство за европейска гражданска принадлежност, участието и активността сред българското гражданско общество, които биха изиграли ключова роля за бъдещето на България и Европейския съюз.

Началото на дискусията поставяме с обявяването на регионален конкурс за мини-проекти, посветени на Европейска година на гражданите. Проектите могат да бъдат свързани с дейности по самото отбелязване на годишнината или обучителни мероприятия, свързани с темата, дискусии както и всякакви други дейности посветени на темата за активното гражданство, които ще бъдат проведени през 2013 година и ще носят послание за годишнината. Съпътстващи тематични направления могат да бъдат всички теми, включени в понятието активно гражданство като:

• аспекти от живота в демократичното общество - образование, култура, обществено развитие, недискриминация, приобщаване на етническите малцинства и хората с увреждания, равнопоставеност на половете и др.;

• участие в избори;

• граждански диалог;

• участие в местното управление;

• социално гражданство.

Предложения за проекти ще бъдат приемани от групи граждани, всякакви формирования с нестопанска цел, пенсионерски и други клубове училища, извънучилищни институции, неформални групи учители и/или ученици и младежи. Няма ограничения за броя предложени проекти от една организация/група. Неформалните групи, състоящи се само от ученици и младежи трябва да определят един отговорник на възраст над 18 години.

Критерии за оценка на проектите ще бъдат: 1) Съответствие на дейностите и целите на проекта с основната тема: Европейска година на гражданите; 2) Полезност за участниците в дейностите; 3) Брой граждани участници в дейностите; 4) Възможност за мултиплициране на дейностите.

Разходите, допустими в мини-проектите могат да включват закупуване на награди, печатни и промо-материали, дребни предмети и материали. Общият размер на разходите не е ограничен, но финансовият принос на Европа директно - Смолян не може да надхвърля 200 лв. Организацията или групата, предлагаща проекта е свободна да привлече други спонсори.

Най-добрите 4 проекта ще бъдат финансирани и подкрепени в изпълнението от екипа на Европа директно Смолян. Освен това, иницииралите ги организации и участници ще получат референции (сертификати) от Европа директно Смолян. Участници или организатори на най-добрия проект ще бъдат допълнително наградени с възможност за участие в Национален форум посветен на Европейската година на гражданите в град София.

Няма задължителен формуляр за представяне на проектите, но всички предложения за конкурса трябва да съдържат информация по следните точки:

1. Наименование на организацията или неформалната група, отговорно лице, контакти, включително валиден e-mail

2. Предварително заглавие на предлагания проект

3. Кратко описание на проекта (компоненти, дейности и др.)

4. Обосновка на проекта за връзката му с целите на конкурса и Европейската година на гражданите

5. Участници, вкл. приблизителен брой

6. Очаквани резултати

7. Ориентировъчни дати и места на провеждане на дейностите

8. Необходимо ли е и в какво ще се изразява участието на екипа на Европа директно - Смолян

9. Приблизителен бюджет – описание на необходимите материали, обосновка за количества и цени

10. Други потенциални източници на финансиране

Предложенията за проекти трябва да бъдат представени по електронна поща, чрез пощенска/куриерска пратка или доставени на място на адрес: гр. Смолян, бул. България 14, Европа директно Смолян или europedirect.sm@gmail.com не по-късно от 15.05.2013 г.

Източник:Европа Директно Смолян

© 2008-2009 Нови Хоризонти, Europe Direct. Всички права запазени.
Europe Direct - Смолян Europe Direct