Последни новини

1. Йорданка Чобанова е новия ръководител на Представителството на ЕК в България
2. НОВИТЕ НАШЕНЦИ – д-р Надер Ябруди
3. ЕК одобри българска схема за държавна помощ за земеделски стопани
4. Преглед на резултатите, постигнати от Комисията „Фон дер Лайен“
5. Симулация на избори за Европейски парламент
6. Зимна икономическа прогноза от 2024 г.: забавено възстановяване на растежа и по-бързо намаляване на инфлацията
7. EК инвестира над 233 млн. евро в проекти за околна среда и климат

Всички новини

Доклад: Начини за предотвратяване на престъпността в Европа

Доклад: Начини за предотвратяване на престъпността в Европа

Създадена на: 01 12 2012

Изчистване на улиците ни от престъпността, справяне с кибертормоза или насърчаване на ранното откриване на различните форми на зависимост — ето такива са някои от новаторските инициативи за предотвратяване на престъпността, които се провеждат на територията на ЕС като част от Европейската мрежа за превенция на престъпността (ЕМПП). В представен днес доклад Европейската комисия оценява усилията на мрежата за повишаване на безопасността и сигурността на европейските граждани. В доклада се прави заключението, че много проекти се осъществяват с цел участниците на местно равнище да бъдат вдъхновени, но че също така мрежата може да подобри въздействието си чрез по-целенасочени инициативи и по-тясно сътрудничество с основните действащи лица в сферата на предотвратяване на престъпността.

Европейската мрежа за превенция на престъпността е общоевропейска платформа за обмен на най-добри практики, резултати от научни изследвания и информация относно начините за предотвратяване на престъпността. От 2001 г. насам ЕМПП е оказвала подкрепа за дейности като подпомагане на правоприлагащите органи, социалните работници и хората, работещите с младежи, здравните специалисти, преподавателите и академичната общност, както и отговорните за разработването на политики лица на равнище ЕС и национално равнище.

„С финансовата подкрепа на ЕС, мрежата на ЕС за превенция на престъпността помага на държавите членки да подобрят сигурността в нашите общества чрез работата си по предотвратяване на престъпността. Днешният доклад показва, че мрежата функционира добре, и предлага насоки за размисъл за това как мрежата да оказва още по-голямо практическо въздействие в бъдеще.“, заяви комисарят по въпросите на вътрешните работи Сесилия Малмстрьом.

Наред с други области ЕМПП обръща особено внимание на младежката, градската и свързаната с наркотиците престъпност. Тя насочва усилията си например към повишаване на осведомеността чрез Европейската награда за предотвратяване на престъпността (European Crime Prevent Award), която се дава в рамките на ежегоден конкурс за награждаване на най-добрия европейски проект за предотвратяване на престъпността; по отношение на наркотиците, например чрез проект с превантивни мерки, насочен към децата от началното и средното училище в Нидерландия; и за борба с домашното насилие чрез мащабен съвместен проект, ръководен от органите на местната власт, полицията и сектора на здравеопазването в Малмьо, Швеция.

Пълен списък на дейностите и добрите практики, развивани от ЕМПП, може да бъде намерен в MEMO MEMO/12/925.

Днешният доклад на Комисията показва, че ЕМПП функционира добре през последните две години и половина. Съществуват обаче възможности за по-нататъшно подобряване на мрежата. По-специално ЕМПП трябва да адаптира своите продукти (тематични документи, доклади, проучвания и др.) за нуждите на хората, работещи в сферата на предотвратяване на престъпността, например чрез издаването на материали, съдържащи добри практики, насочени към професионалистите на регионално и местно равнище.

В доклада на Комисията се препоръчва също така ЕМПП да изгради по-тесни връзки с Евростат (с цел въвеждането на по-качествена статистическата информация на равнище ЕС), Европейския полицейски колеж — CEPOL (с цел да се достигне до професионалистите на местно равнище) и Европейската полицейска служба — Европол (с цел установяване на бъдещите предизвикателства и приоритети в борбата с организираната престъпност).

В повечето държави от ЕС нивата на престъпност намаляват за последните десет години. Съществуват обаче значителни разлики между различните видове престъпления. В периода 2006—2009 г. полицията отбеляза увеличаване на броя на престъпленията в редица държави членки, особено на кражбите с взлом и трафика на наркотици. В същото време се отбелязва значителен спад на броя на кражбите на моторни превозни средства, престъпленията против личността и грабежите.

Полезни връзки

Уебсайт на Сесилия Малмстрьом

Следвайте комисар Малмстрьом в Twitter

Уебсайт на ГД „Вътрешни работи“

Следвайте ГД „Вътрешни работи“ в Twitter

Уебсайт на Европейската мрежа за превенция на престъпността

Източник на информация:Рапид

© 2008-2009 Нови Хоризонти, Europe Direct. Всички права запазени.
Europe Direct - Смолян Europe Direct