Последни новини

1. Йорданка Чобанова е новия ръководител на Представителството на ЕК в България
2. НОВИТЕ НАШЕНЦИ – д-р Надер Ябруди
3. ЕК одобри българска схема за държавна помощ за земеделски стопани
4. Преглед на резултатите, постигнати от Комисията „Фон дер Лайен“
5. Симулация на избори за Европейски парламент
6. Зимна икономическа прогноза от 2024 г.: забавено възстановяване на растежа и по-бързо намаляване на инфлацията
7. EК инвестира над 233 млн. евро в проекти за околна среда и климат

Всички новини

Обявени са носителите на първата награда „Мария Кюри“

Обявени са носителите на първата награда „Мария Кюри“

Създадена на: 07 11 2012

Първите лауреати на новата награда на Европейската комисия „Мария Кюри“ за изключителен принос в областта на научните изследвания бяха обявени днес на церемония в Никозия, Кипър. Тримата победители (подробности в приложението) са д-р Gkikas Magiorkinis от Гърция, в категорията „Обещаващ талант в областта на научните изследвания“, д-р Claire Belcher от Обединеното кралство, в категорията „Популяризиране на науката“, и д-р Sarit Sivan от Израел, в категорията „Иновации и предприемачество“. По време на церемонията Андрула Василиу, европейски комисар по въпросите на образованието, културата, многоезичието и младежта, връчи трофей на всеки един от учените. Награждаването се провежда в контекста на конференция относно бъдещето на дейностите „Мария Кюри“ и „Хоризонт 2020“, предложената от Комисията програма с бюджет от 80 милиарда евро за инвестиции в областта на научните изследвания и иновациите. Съгласно предложението над 5,75 милиарда евро ще бъдат отпуснати за програмата „Мария Кюри“ през 2014—2020 г. От началото на програмата през 1996 г. благодарение на нея е оказана подкрепа за обучението, мобилността и развитието на уменията на над 65 000 изследователи.

„Ние създадохме тази нова награда, за да изтъкнем постиженията и таланта на най-добрите млади изследователи в Европа. Поздравявам победителите, всеки от които е оставил следа в съответната си област. От съществено значение е да продължаваме усилено да инвестираме в европейската научноизследователска работа, която допринася за решаването на големи социални предизвикателства в области като здравеопазването и опазването на околната среда, и която е важна също така и за европейската икономика. Надявам се, че наградата „Мария Кюри“ ще насърчи други изследователи и ще вдъхнови повече млади хора, особено момичета, да се насочат към кариера в областта на науката“, заяви комисарят.

Gkikas Magiorkinis бе награден за своята работа по проследяване на начина на разпространение на вируса на хепатит C (HCV) по света. Животозастрашаващият вирус атакува черния дроб и засяга близо 150 млн. души по целия свят. Claire Belcher получи признание за изследванията си върху геологичното минало на Земята и неговото въздействие върху растенията и животните — въпрос, към който тя привлече вниманието на широката публика чрез редовните си изяви по телевизията и в медиите. Sarit Sivan разработи иновативен начин за лечение на болки в кръста, причинени от износването на дисковете на гръбначния стълб.

"Борбата за наградата бе много оспорвана, но високото качество на работата на победителите ясно показва потенциала на европейската научноизследователска дейност и необходимостта подкрепата за многобройните ? таланти да продължи“, заяви професор Anne Glover, Главен съветник по научноизследователската дейност към Европейската комисия и член на журито. Сред членовете на международното жури, състоящо се от изтъкнати членове на академичната общност, учени и експерти, бяха професор Pierre Joliot, известен френски биолог и внук на Мария Склодовска-Кюри, професор Christopher Pissarides, носител на Нобеловата награда за 2010 г. за икономика, и Maria Da Gra?a Carvalho, член на Европейския парламент и бивш министър на науката, иновациите и висшето образование в Португалия.

История на досието

Наградата „Мария Кюри“ насърчава постиженията на най-добрите стипендианти по дейностите „Мария Кюри“ в три категории:

•Популяризиране на науката;

•Иновации и предприемачество;

•Обещаващ талант в областта на научните изследвания.

Целта на наградата е да се насърчат учените да включат в обхвата на дейността си иновациите, предприемачеството и популяризирането на науката. Тя също така ще повиши популярността на наградените изследователи и институциите, в които работят, като същевременно ще утвърди престижа на дейностите „Мария Кюри“.

Как бяха избрани победителите?

Учените бяха номинирани от членове на научноизследователската общност. Номинациите бяха ограничени до настоящите и бившите изследователи по дейностите „Мария Кюри“, финансирани по 6-та или 7-та рамкова програма за научни изследвания и технологично развитие (6РП and 7РП).

Победителите бяха избрани от жури от видни експерти съгласно набор от критерии в рамките на всяка категория.

Дейностите „Мария Кюри“

Чрез дейностите „Мария Кюри“, които имат бюджет в размер на 4,7 милиарда евро за периода 2007—2013 г., се насърчава научноизследователската кариера в Европа с помощта на схеми, управлявани от Изпълнителната агенция за научни изследвания на Европейската комисия. От 1996 г. програмата „Мария Кюри“ е предоставила възможност на над 65 000 изследователи от близо 130 различни страни да се обучават или да извършват научни изследвания в чужбина.

Комисията предложи увеличаване на финансирането за дейностите „Мария Кюри“ на 5,75 милиарда евро в рамките на „Хоризонт 2020“. Предложението на Комисията понастоящем се договаря от Европейския парламент и държавите членки. Схемата носи името на двукратната носителка на Нобелова награда — френски учен от полски произход, извършила за първи път изследвания на радиоактивността и открила полония. От 2014 г. фондът ще бъде преименуван на действия „Мария Склодовска-Кюри“.

Дейностите „Мария Склодовска-Кюри“ в рамките на „Хоризонт 2020“. Конференция „Регионално и международно въздействие“

Конференцията, в която ще участват над 250 експерти и създатели на политики, ще бъде насочена към бъдещето на дейностите „Мария Склодовска-Кюри“ в рамките на „Хоризонт 2020“.

За повече информация

Често задавани въпроси относно програма „Мария Кюри“

Европейска комисия: програма „Мария Кюри“

Уебсайт на комисар Андрула Василиу

Съобщенията на г-жа Андрула Василиу в Туитър можете да следите на адрес @VassiliouEU

За контакти:

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58); Twitter: @DennisAbbott

Dina Avraam (+32 2 295 96 67)

Източник на информация:Рапид

© 2008-2009 Нови Хоризонти, Europe Direct. Всички права запазени.
Europe Direct - Смолян Europe Direct