Последни новини

1. Йорданка Чобанова е новия ръководител на Представителството на ЕК в България
2. НОВИТЕ НАШЕНЦИ – д-р Надер Ябруди
3. ЕК одобри българска схема за държавна помощ за земеделски стопани
4. Преглед на резултатите, постигнати от Комисията „Фон дер Лайен“
5. Симулация на избори за Европейски парламент
6. Зимна икономическа прогноза от 2024 г.: забавено възстановяване на растежа и по-бързо намаляване на инфлацията
7. EК инвестира над 233 млн. евро в проекти за околна среда и климат

Всички новини

Нови спорове за европейския бюджет

Нови спорове за европейския бюджет

Създадена на: 03 11 2012

Кипърското председателство на Европейския съюз поиска бюджетът за следващия период 2014-2020 година да бъда намален с 50 милиарда евро спрямо предложенията, предава Владислав Велев, кореспондент на БНТ.

Европейската комисия категорично отхвърли това искане, което още повече затрудни преговорите за одобряване на бюджета. Европейските лидери ще го обсъждат на извънреден съвет следващия месец, но вече има заплахи и за налагане на вето.

Преговорите за определяне на бюджета по принцип са трудни и постигането на съгласие между Европейската комисия, която подготвят плановете и европейските парламент и съвет, които ги одобряват, са продължителни. При сегашната криза задачата на всички е още по-сложна.

Кипърското председателство поиска намаление с най-малко 50 милиарда евро, но Европейският парламент подкрепи искането на Европейската комисия за увеличение с пет процента и обща стойност един трилион евро.

Позициите са далече една от друга, а към това се прибавя и желанието на Великобритания за замразяване на разходите в абосюлтна стойност на досегашното ниво. Това означавава реално намаление на парите със 105 милиарда евро.

Най-много пари - 80% - се харчат за земеделски субсидии и за кохезионна политика - помощ за най-бедните райони в Европа, но се предлага средствата по тези фондове да бъдат намалени.

Евродепутатът Ивайло Калфин, който е докладчик на Парламента за следващата бюджетна рамка отбелязва, че най-бедните, където са шестте български региона, ще делят с повече участници по-малко пари.

Източник на информация:Портал Европа

© 2008-2009 Нови Хоризонти, Europe Direct. Всички права запазени.
Europe Direct - Смолян Europe Direct