Последни новини

1. Йорданка Чобанова е новия ръководител на Представителството на ЕК в България
2. НОВИТЕ НАШЕНЦИ – д-р Надер Ябруди
3. ЕК одобри българска схема за държавна помощ за земеделски стопани
4. Преглед на резултатите, постигнати от Комисията „Фон дер Лайен“
5. Симулация на избори за Европейски парламент
6. Зимна икономическа прогноза от 2024 г.: забавено възстановяване на растежа и по-бързо намаляване на инфлацията
7. EК инвестира над 233 млн. евро в проекти за околна среда и климат

Всички новини

Безопасност на потребителите – проверете изтеглените от пазара продукти по целия свят само с няколко щраквания на мишката!

Безопасност на потребителите – проверете изтеглените от пазара продукти по целия свят само с няколко щраквания на мишката!

Създадена на: 20 10 2012

В Брюксел бе открит нов международен портал, който ще позволи на компетентните органи в цял свят да обменят информация относно опасни продукти, които са изтеглени от пазара. „Международният портал за изтеглени от пазара продукти“ е проект, разработен съвместно от ЕС и страните от ОИСР, в това число САЩ, Австралия и Канада. Той беше представен от генералния директор на Генерална дирекция „Здравеопазване и потребители“ на Европейската комисия (SANCO) Paola Testori Coggi, заместник генералния секретар на ОИСР Rintaro Tamaki и председателя на американската Комисия за безопасност на потребителските продукти Inez Tenenbaum, като част от Международната седмица на безопасността на продуктите.

Потребителите извършват все повече покупки на световния пазар, както в интернет, така и извън интернет. В този по-всеобхватен световен пазар те искат да са сигурни, че на пазара не се допускат опасни продукти. Но как биха могли потребителите да разберат дали детската количка или велосипедът, произведени извън ЕС, са в съответствие с европейските и международните изисквания за безопасност? Те могат да проверят това в „Международния портал за изтеглени от пазара продукти“. С очакваните 3000 уведомления за изтегляне на продукти от пазара годишно потребителите, предприятията и компетентните органи ще имат достъп до забележителен набор от информация за изтеглени от пазара продукти, допълвана редовно от органите в ЕС (чрез RAPEX, системата на ЕС за бързо предупреждение за опасни нехранителни продукти), Съединените щати, Канада и Австралия.

Порталът, в който данните са в удобен за търсене формат, ще допринесе за повишаване на безопасността на потребителите по целия свят, и ще подобри осведомеността на потребителите и тяхното доверие при извършването на покупки на световно равнище.

Генералният директор на ГД „Здравеопазване и потребители“ г-жа Testori Coggi, заместник генералният секретар на ОИСР г-н Tamaki и председателят на американската Комисия за безопасност на потребителските продукти г-жа Tenenbaum изразиха задоволството си от „Международния портал за изтеглени от пазара продукти“, който ще насърчи обмена на информация и ще допринесе за ефективна защита на потребителите на световния пазар. Те се съгласиха, че този нов информационен масив ще помогне на държавните органи, потребителите и предприятията при търсенето на информация относно изтеглените от пазара продукти в целия свят. По този начин ще се обединят усилията, за да се работи още по-успешно по въпросите, свързани с безопасността на продуктите. Тримата представители насърчиха както предприятията, така и потребителите да използват редовно „Международния портал за изтеглени от пазара продукти“. Те също призоваха страните по света да участват в портала, така че да се обхване възможно най-голяма част от пазара.

Можете да намерите повече информация за „Международния портал за изтеглени от пазара продукти“ на следния уебсайт: globalrecalls.oecd.org/

Следете съобщенията ни в Twitter: https://twitter.com/EU_Consumer

За контакти:

Fr?d?ric Vincent (+32 2 298 71 66)

Aikaterini Apostola (+32 2 298 76 24)

Източник на информация:Рапид

© 2008-2009 Нови Хоризонти, Europe Direct. Всички права запазени.
Europe Direct - Смолян Europe Direct